Tråkigt men sant, den virtuella gratis operatören Joors stänger ner

De som har Joors simkort lär ha fått ett info bred med informationen nedan:

Ditt abonnemang från Joors avslutas
Joors har sedan 2012 erbjudit mobilt bredband helt utan månadsavgifter. Vi skapade världens första reklamfinansierade bredbandsoperatör och har fått många nöjda, engagerade användare.

Vår affärsidé var utmanande, vi har satsat väldigt mycket tid och pengar på Joors, men nu har vi inte längre möjlighet att fortsätta vår verksamhet som en svensk operatör. Vi tvingas därför avsluta alla abonnemang den 9 juni 2014. Vi är väldigt ledsna över att behöva göra detta och beklagar verkligen att tjänsten måste stängas ner.

Vi planerade att lansera många nya funktioner. 4G, mobiltelefoni, stöd för smartphones och mobila routers är bara några exempel på funktioner under utveckling.

Än en gång beklagar vi att Joors måste stängas ner. Vi förstår att detta kan ställa till det för er som inte har någon annan uppkoppling tillgänglig. Vi skulle väldigt gärna vilja fortsätta, men det är helt enkelt inte möjligt längre. Tjänsten kommer som sagt fortsätta att fungera till den 9 juni 2014.

Vi tackar alla användare för den här tiden, vi har fått mycket positiv feedback under de här åren.

Dovado firmware 7.2

Senaste godiset är modem redundans. Nu kan du stoppa in ett sekundärt modem som agerar backup ifall första modemet tappar anslutning.

USB Modem Redundancy! That’s right, you can now insert a second USB modem as backup to the first one in case of failure with your current operator; or if you’re one of those frequent border-crossing road-warriors. This firmware update saves you a heap of money as such M2M-class routers tend to cost a pretty penny.

Sedan finner vi detta i påskägget.

In addition, we have also introduced a bunch of new capabilities for the GO/TINY/DOMA models, including SMS->SMS/E-MAIL Forwarding, Connection Tracker + VPN now working together, possibility to delete multiple SMS’s, disable PIN codes, resize Subnet Mask, oh and even PPPoE (Aussie crowd’s gonna love that, for sure!)!

Test av Dovados nya batteri drivna router GO

Jag tycker att Dovados GO funkar riktigt bra, några små saker som jag noterat som jag går in på. Man kanske kan anse att jag är petig, men det är bara mina åsikter och Du som köpare får avgör vad som är viktigt för Dig. GO routern har funkar ypperligt i mina tester och Dovado kommer ofta med nya funktioner och modem stöd till sina nyare routrar om man vill uppdatera, så det är på inget sätt ett dåligt köp. Nya routrarna har med den nyare programvaran även en funktion som kan uppdatera routern med ett musklick, behöver alltså ej laddaner filer och sedan ladda in dessa i routern mer. Detta omöjliggör även nedgradering av programvaran om inte filerna finns på dovados webbsida. Det bästa med detta är att risken att bricka routern vid uppdatering miskas markant och borde ge gladare ägare av routern.

Men vissa saker att notera, och Du måste själv avgöra vad som är viktigt för Dig som användare gällande funktioner och utseende och drifttid på tex batteri.
Jag tycker den är relativt stor/tung mot en vanlig mobiltelefon som pga GO’s yttre form känns klumpig i sammanhanget, när många mobiler har liknande funktion som finns i GO och dessa har även inbyggt modem i en betydligt mindre lådvolym och vikt samt dubblar som telefon/mediaspelare.

Då DOVADO GO saknar internt modem och måste komplementeras med detta så måste modemet adderas till routerns storlek/vikt, om man väljer ett av de klumpigare modemen som exempel från huawei tex E392 så blir hela paketet ”gigantisk” för att vara en typ av pocket router, inte för att GO skulle vara extremt stor i sig självt utan för att modemet sticker ut från sidan och hela paketet blir spretigt.

CIMG2198 CIMG2199

Formen borde kopiera en mobil mer så det blir en fickrouter, känns inte som man vill ha denna i en ficka med modem ikopplat, utan att det mer är en bords router som kan drivas på både batteri och via adapter.

Fördelen med detta upplägg med löst modem är faktisk uppenbart på ett annat sätt, och följer Dovados tradition av routrar för USB anslutna modem.
Den är pga detta en nästan perfekt reskamrat, nytt land, nytt kontantkort + usb modem om det befintliga ej duger eller är låst = funkar direkt i GO om modemet och operatören stöds. dvs behöver ej bekymmra sig om olika mhz eller dyra roamingavgifter hit och dit. Använd det modem/sim som är billigaste och finns tillhanda eller kör via hotellets LAN uttag med en extra tp-sladd så får Du trådlöst wifi i ditt rum, och nedanför i poolen när Du solar :)
Behöver ej heller oroa sig över ny bättre modemteknik de första åren med denna lösning, kolla när det nya modemet finns med i listan över modem som stöds på Dovados webb, uppgradera ev firmware i routern via routerns webbsida och starta om så funkar GO med nya modemet, bara att byta och plugga in nya modemet sedan är det klart.

Nu om routern,
Tycker att det borde följa med en sladd för laddning via usb i paketet, så skulle den inkluderade 100-230 volts laddaren ej behövas, en adapter mindre och det funkar i alla områden att ladda. Som vissa paddor har, en nätspännings laddare med USB uttag, och en USB till ”apparat” sladd som funkar i alla USB uttag.
Dovado har angivit ett tidsområde för dirft, jag betvivlar ej detta! men jag saknar iaf indikator av någon sort för kvarvarande tid vid batteridrift som finns på vanliga mobiler eller datorer.
Sedan saknar jag även laddningsindikator på höljet, svårt att bedömma hur länge man kan surfa vidare, så ok för kortare bruk och inte så kritiska applikationer som kan ta tid.
eller
här kommer kickern !
Den har inbyggd UPS !
Här tycker jag den visar sin bästa sida, som stationär router med batteribackup, går strömmen, inget problem, routern fortsätter att dela internet. Men den saknar någon smart avisering när det är strömavbrott vid fast bruk, samt batteriets laddstatus osv. Då skulle den kunna dubbla som övervakning av platser där man vill veta/vara säker att tex värmen funkar och att det finns ström osv.
Men det behövs då även något som känner av att nu är det kallt för full funktion, samt GO saknar tyvärr tellstick funktion som finns i nya Dovado PRO från Dovado för att styra värmen i ”stugan”.
Räckvidden på wifi är förvånande bra då det saknas yttre antenner.

CIMG2196

Där mellan modemet och lan sladdarna sitter strömbrytaren…

Lite nego, visst är det alltid något? ;-)
Tycker strömmknappen är lite roddig med tre lägen, på = knappen är då under modemet, av i mitten och i läget laddning när den är i andra ytterkanten mot lankablarnas kontakter. Den sitter ”lite” knepigt till när routern används med modem, se bilden med wan+lan tp-kabel ikopplade, samt ett huawei e392 modem i usb porten för att göra det extra tydligt.
För att sätta på/av den krävs sjukt långa naglar (och hon muttrade lite som jag inte inkluderar…) eller verktyg villket nog är att rekommendera, annars måste modemet dras ur i drift för åtkomst till strömbrytaren. Då strömbrytaren har tre lägen är den även svårmanuvrerad även utan modem/tp-kabel och med dessa nästan omöjligt att hitta rätt utan att dra den ett hack för långt. Det skulle bli bättre om funktionen på den vara lite omvänd, tex off i ena ändläget med laddning i mitten och på i det andra ändläget så blev det mer logiskt. Sedan kan man undra varför det ens finns ett laddläge, om man matar den med laddaren, ladda… Annars dra ur kontakten.

CIMG2217
Sedan borde strömbrytaren placerats bättre, tex där laddsladden kopplas vore logiskt. För wlan on/off sitter riktigt bra till, även wlan scan, men bäst sitter modem on/off knappen på andra sidan routern helt fritt.
Vilken knapp är det man troligen använder oftast? :-)

Även resetknappen är svår manuvrerad, den känns rund på toppen vid användning, och tex en penna glider lätt av mot kanten och normalt brukar det vara en kraftig grop i mitten för att underlätta. Reset knappen är inget bekymmer för normalt bruk och sertill att den ej blir återställd av misstag då det är en utmaning att lyckas :-) så är nog av godo. Gämfört med tex PRO, DOMA som har en enkel trycknapp som inte kräver verktyg är GO’s knapp onödigt omständig.

CIMG2218

 

Go har ventilationshål på nedre kortsidan.

CIMG2212

Strömanslutningen för laddaren på övre kortsidan, där ström brytaren borde vara placerad.

CIMG2202

Den har löstagbart batteri som sitter som bara… och är nästan omöjligt att få ur då batteriet är nersänkt, samt saknar band eller kant att tatag i, så extra batterier blir meningslöst. Finns ingen/liten risk att batteriet skramlar omkring i routern ivf.
Batteriet är ett standard lithium-ion 3,7volt på 2,1Ah enligt texten på detta, och borde medelst enkel matematik räcka max fyra timmar, och trolig praktiskt driftstid är runt 2 timmar med USB modem och wifi. Jag skall prova lite olika kombon, och addera detta senare när jag är klar om det frångår förväntade tider med något större värde.

CIMG2219

 

CIMG2203

För att använda GO enklare krävs usb skarv, eller det usb ställ som kommer med dovados andra routrar. Jag valde en USB vinkel på 90 grader enligt bilden, och det funkar väldigt bra, och borde ingå (hint hint).

CIMG2204

Dovado GO har funkat utan klander för mig i mina tester, så behöver du en såkallad pocket router eller en router med batteribackup som klarar yttre 3G och 4G modem så är den lysande, och torde funka bra i tex bilen om den hålls undan från direkt solljus och andra extrema väder.

Även papplådan den kommer i ser snygg ut ;-) Och är inplastad, så nu syns det att den är ”ny” och inget returex och funkar som födelsedagspresent till någon som behöver vara lite on the GO ;-)

Tester av max hastigheter osv, använd dig av Dovado’s egna på deras webb eller tex youtube att kika på då dom brukar posta dyligt själva. Så ser liten vitts att gör om extrem försöken.

Kortfattat:
+ Batteridriven 3/4G router med stort(om inte störst av alla märken) stöd för olika modem modeller.
+ Kommer med snabbt wlan/wifi igångsatt med kryptering, nyckeln på baksidan av batteriluckan, som återställs till angivna värdet efter reset, smart.
+ Kommer med 100 – 240volt ac laddare/nätadapter, med relativt lång sladd ca 1,8meter.
+ Känns välbyggd, med skruvad låda.
+ Bra räckvidd på wlan/wifi då den saknar yttre antenner! (vänd routern rätt).
+ Stabilt märke som adderar funktioner och modem till sina produkter.
+ Kan startaom modem som hängtsig utan handpåläggnng på plats, en av få.
+ Kopplar automatiskt över till batteridrift när när elströmmen i adaptern försvinner, så extremt mobil eller har inbyggd UPS där så önskas.
+ Kan användas som backupväg med tex ADSL, när strömmen går så funkar tex betalterminalerna(eller vad man nu använder bakom den i en fast installation) fortfarande, fast via tex 3G.

Det jag anmärker på:
- Saknas batterimätare, ingen indikering på hur länge man kan använda routern, antingen via webbsidan i routern eller indikering på routern.
- Följer ej med någon typ av USB skarv som möjliggör åtkomst till strömbrytaren utan verktyg, behöver ev köpas separat.
- Följer ej med någon kortare TP-Sladd, för direkt koppling för att öka tex batteritiden och surfhastigheten.
- Följer ej med någon laddsladd för tex USB port, routern har tex EJ en standard micro-USB som laddkontakt ! som är krav innom EU på mobiltelefoner bla. Så org nät-laddaren samt el-uttags adaptar måste medtagas till routern vid resa ;-)
- Jag saknar funktion för att låta routern koppla upp mot tex publika wifi, och kryptera anslutningen med tex vpn, så det blir säkrare att använda publika wlan på tex flygplatser/bussar/tåg m.m. Detta skulle kräva en yttre tjänst, eller att man kopplar upp sig mot företagets VPN lösning.

Tycker routern funkat ypperligt bra vid tester på olika platser med lite olika modem, den har även varigt kompatibel med alla de wlan i olika produkter som den körts mot. Sladdar som jag tycker saknas, USB skarv & TP-Kabel köps relativt billigt på samma ställen som säljer routern så inget problem där.

Så klar tumme upp.

Allt fler jobbar mobilt

Drygt sju av tio storstadsbor utnyttjar sin pendlingstid åt att jobba. Nästan hälften, 44 procent har tillgång till en mobil surfplatta, det är mer än dubbelt så många som förra året, visar Telenors senaste Mobility Report. Telenor mäter årligen utvecklingen för mobilt arbetssätt och mobil livsstil genom att intervjua 1.000 personer med företagsbetald mobiltelefon och 400 beslutsfattare inom telekom och it och hur de ser på mobilt användande. Årets rapport visar på en snabb utveckling där fyra av tio anställda har en företagsbetald smart mobiltelefon, en ökning med 20 procent sedan i fjol, och där andelen som har tillgång till surfplatta – 44 procent – fördubblats sedan i fjol. 15 procent av alla företag i undersökningen har enbart mobil telefoni. Christian Strömlid på Telenor ser två tydliga trender i rapporten. ”Mobilitet är ett normaltillstånd och inget vi kan marknadsföra. En annan tydlig trend är att det är användarna som styr”, säger han Närmare sju av tio användare anser att det är en självklarhet att kunna koppla upp sig från valfri mobil enhet var som helst och få tillgång till företagsspecifik information. Det är en utveckling som ställer höga krav på företagens säkerhetssystem. Det är också säkerheten som är den största barriären för ökad mobilitet och i årets undersökning har medvetensheten om mobilitetens säkerhetsrisker ökat. 76 procent av beslutsfattarna anger att ett mer mobilt arbetssätt kan utgöra en fara för företaget. 66 procent av företagen har också sett över sina rutiner kring it-säkerhet i och med ett ökat användande av smarta mobiler, surfplattor och mobilt bredband, men bara vart fjärde företag, främst offentlig sektor, använder Mobile Device Management, MDM, ett säkerhetssystem som ger företaget kontroll över alla mobila enheter i verksamheten.
Källa: Dagens Industri, 13-03-20, Svenskarna jobbar allt mer mobilt

Lidén Data lånar stadsnät av Tierps Kommun

Tierps kommun har valt att låna ut sitt stadsnät till Enköpingsbolaget Lidén Data. Lidén Data Gruppen lånar det nät som idag ägs av Tierps kommun mot att företaget bygger ut nätet till alla kommunala verksamheter och erbjuder minst 90 procent av kommuninvånarna tillgång till 100 mb/sek till år 2020. Lidén Data Gruppen räknar med att investera minst fem miljoner kronor per år fram till år 2020. Vad Lidén Data ska få i kompensation för lånet av nätet framgår inte av kommunens pressmeddelande.
Källa: Telekomnyheterna, 13-03-11, Lidén Data ”lånar” stadsnät av Tierps Kommun

Stokab lanserar fastpris i Stockholm

Stokab börjar nu erbjuda fastprisanvändning av deras fibernät i Stockholms innerstad. – Senast i förra veckan lanserade vi fastprisområden, där kunderna kan välja ett fast pris i innerstaden oavsett avstånd i stället för att betala från punkt A till B. Det är något som uppskattas även av operatörerna, som kan ha mer specifik koll vad kunderna kostar, säger Anders Broberg, vd Stokab.
Källa: Telekomnyheterna, 13-03-15, Stokab lanserar fastprisanvändning i huvudstaden

Stokab vill erbjuda bredband i gathörnen

Stokab riktar nu blicken mot trottoarer och gator utanför fastigheterna. – Något vi tittar på nu är att expandera nätet till att omfatta även gatuhörnen utanför fastigheterna i innerstaden, säger Anders Broberg och fortsätter: – Trafikkontoret har en önskan om att kunna styra trafiken på ett smartare sätt genom att dra fiber ut i gatuhörnen. Och som vi ser det kan det ju vara något som kan komma att erbjudas till operatörerna också så småningom. Utrullning beräknas påbörjas under 2013. Dessutom finns en önskan hos Stokab, menar Ander Broberg, att ta steget till att börja rulla ut fiber även till enfamiljshushållen. – Det vi har kvar är ju villorna. Men det är ju ett bekymmersamt område med tanke på den nuvarande prisregleringen, så där får vi invänta och se vad PTS hittar på.
Källa: Telekomnyheterna, 13-03-15

Svenskarna lika beroende av Internet som el

Svenskarna värderar internet och mobiltelefonen nästan lika högt som fungerande elnät. Samtidigt blir vårt tålamod med avbrott allt mindre. Det visar en undersökning som Relacom har låtit Cint göra om svenskarnas attityder och vanor kring infrastruktur och tjänster som vi lever med i vardagen. Föga överraskande är det elen som toppar listan över vilken infrastruktur vi är mest beroende av, med 97 procent. Men mobiltelefon hamnar inte så långt efter på 84 procent och fast internet på 81 procent. Fast telefon är däremot inte lika viktigt längre. Det hamnar på åttonde och sista plats på listan med 35 procent. Beroendet och tålamodet skiljer sig en del åt i olika åldersgrupper. I spannet 15-35 år uppger nio av tio tillfrågade att de är beroende av mobiltelefoni och internet och en tredjedel att de är extremt beroende.
Källa: Telekom Idag, 13-03-13, Internet lika viktigt som el

Över hälften av svenskarna kan få 100 Mbit/s

Nu har mer än hälften av de svenska hushållen och företagen tillgång till bredband med mer än 100 Mbit/s nedladdningshastighet enligt Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning för 2012. Enligt rapporten har antalet hushåll med tillgång till 100 Mbit/s ökat med 4 procentenheter jämfört med oktober månad 2011. Ökningen beror, enligt myndigheterna, helt på utrullning av fiber i accessnätet mellan oktober 2011 och oktober 2012.
Källa: Telekomnyheterna, 13-03-19, 53 procent av svenskarna har tillgång till 100 Mbit/s

Net1 lanserar M2M Partnerprogram

Net 1 lanserar M2M Partnerprogram tillsammans med teknik- och tjänsteleverantörer för att kunna erbjuda skräddarsydda M2M-lösningar specifikt i områden där andra operatörer på grund av täckningen har begränsningar. – Vi har länge haft Sveriges bästa täckning och ett mycket tillförlitligt nät. Med partnerprogrammet kan vi nu erbjuda ett helhetsåtagande inom M2M som kommer att förenkla M2M-utbredningen i Sveriges mindre befolkade områden, säger Linus Jönsson, tf VD på Net 1. Partnerprogrammet är en sammanslutning av företag inom olika områden, från hårdvara till tjänster. De partners som till en början ingår är Acandia, Analycus, Anyway, Atea, Datagrid, Communica, Cygate, DGC, Episcope, FEAB, Fältcom, Icomera, Induo, Info24, Infocare, Kombridge, MBG, Metrina, Metrum, Mobile Control, Multicom security, Netcontrol, Noretron, PocketMobile, SMSE, TKH Security, Wantech, Yanzi och YIT Säkerhet.
Källa: Pressmeddelande, 13-03-13, Net 1 hjälper maskiner i glesbygd – lanserar M2M Partnerprogram
Telekomnyheterna, 13-03-13, Net 1 startar partnerprogram för M2M i glesbygd
Elektroniktidningen, 13-03-13, Nu kommer M2M i glesbygdsnätet
Telekom Idag, 13-03-14, Net 1 in på m2m

Bahnhof skissar på ny datahall

Bahnhof vill bygga en datahall i Stockholms Gasklocka. – Vi har arbetat fram ett prospekt för ett jättestort amerikanskt IT-företag om att bygga en datahall i den gamla gasometern, som har ett fantastiskt formspråk. Det vore som att knyta an till historien, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof. Tanken är att byggnadens utsida ska lämnas intakt och en datahall anpassad efter dess storlek och form ska byggas inuti. I sitt förslag har även Bahnhof presenterat en modell för att förvalta energin datahallen avger, till att förse närboende stockholmare med el. Ett annat förslag som Bahnhof lagt fram till samma IT-företag är utformningen av en datahall i modernare stuk i Ropsten, Stockholm, också det projektet med Fortum som partner.
Källa: Telekomnyheterna, 13-03-20, Bahnhof skissar på en datahall i Stockholms Gasklocka

EQT vill skapa ett nationellt fibernät

Riskkapitalbolaget EQT har för avsikt att bilda ett nationellt fibernät i Sverige genom att förvärva och slå samman stadsnät runtom i Sverige. Genom det nya bolaget ska EQT därmed skapa en direkt konkurrent med TeliaSonera om den svenska fiberinfrastrukturmarknaden. Enligt Thomas von Koch, partner i EQT så har man redan börjat förhandla med ett antal kommuner i Sverige om förvärv av deras fibernät.– Även om diskussionsprocessen med kommunerna tar lång tid så tror jag att vi redan i år kommer att ha något eller några stadsnät klara. Helst skulle vi vilja börja med något större stadsnät, men vi är intresserade av alla storlekar, säger Thomas von Koch. EQT vill inte bara förvärva näten utan man vill även satsa hårt på en fortsatt utbyggnad av ett finmaskigt fibernät. – Efterfrågan på bredbandskapacitet kommer att explodera och det enda som kommer att klara efterfrågan är fibernäten. Till skillnad från när vi investerade i Com Hem, där filosofin var och är walled garden, så satsar vi här helhjärtat på helt öppna nät. Det är framtiden, säger han. EQT har redan investerat i fibernät i Norge genom förvärv av bland annat Broadnet och InFiber. – Om de rätta förutsättningarna finns på marknaden så räknar jag med att vi har 25-30 miljarder kr att investera. Vår investeringshorisont ligger på fem till sju år och sedan får vi se hur vi väljer att låta bolaget leva vidare, säger Thomas von Koch.
Källa: Telekomnyheterna, 13-03-20, Tidigare Bahnhof och iTux vd:ar bakom EQT:s storsatsning på fiber
Telekomnyheterna, 13-03-20, Vi är beredda att satsa 25-30 miljarder kr på fibernät
Telekomnyheterna, 13-03-21, Ove Alm om EQT:s fibernätssatsning: Inte direkt förvånad

Årets stadsnät går till Umeå och Umenet.

Umeå Energis dotterbolag Umenet har utsetts till Årets Stadsnät 2012. Det skriver Umeå Energi. Årets Stadsnäts delas ut av Svenska Stadsnätsföreningen för att uppmärksamma förtjänstfulla insatser inom stadsnätsverksamhetens område. UmeNet fick priset som årets stadsnät med följande motivering: ”UmeNet är en av pionjärerna bland svenska stadsnätsbyggare. UmeNet etablerades redan 1995 och har sedan 1999 erbjudit marknaden ett öppet stadsnät. UmeNet var också ett av första stadsnäten att erbjöd Triple play och 1 Gbit/s till privatkunder. Tack vare UmeNets väl utvecklade fibernät har idag nittiofem procent av invånarna i kommunen tillgång till bredband och 80-tal olika byanät är anslutna. Mats Berggren, VD på UmeNet AB, har varit drivande och skapat förutsättningarna för Umeås bredbandssatsning och samtidigt haft en ledande roll för stadsnätsföreningens utveckling. Mats har med stort engagemang och kunnande både lokalt i UmeNet och i stadsnätsföreningens styrelse bidragit till en positiv utveckling för hela stadsnätssverige”.
Källa: Telekommarknaden, 13-03-21, Umenet Årets Stadsnät 2012
Telekomnyheterna, 13-03-21, Jan Werne och UmeNet prisades på SSNf-årsmöte i Karlstad