About

Sidan har sitt ursprung i från den tid när internet var väl utbrett men informationen kring hur trådlös kommunikation var mindre överskådlig för gemene man.
Först såg vi ett forum träda fram och sedan en sida kring forumet, i början var fokus mycket på enskilda enheter som kom ut för konsumenter och har ändrats lite allt eftersom marknaden mognar och man går från att alltid erbjuda snabbast tjänsten till att erbjuda bästa möjliga tjänsten istället. Ta bort de hemliga och magiska med teknik begrepp som WCDMA/LTE och förtydliga vad det betyder och vad det har för påverkan för gemene man. Marknaden styrs av 4 operatörer som sällan gör enskilda initiativ utan att de andra hänger på, oavsett om det gäller nya tekniker eller tankesätt kring prismodeller.

2007, Stort fokus på enskilda enheter och vad de erhåller för kapacitet mot nätet samt anslutningsmöjligheter som montering av extern antenn.
2008, Operatörerna krigar friskt över vem som kan sälja mest av den nya tekniken och tar sig vatten över huvudet när flatrate är den nya innegrejen.
2009, Marknaden ser ingen mättnad och de finns inte en reklamtavla ledig i stan som inte gjorde reklam för mobilt bredband.
2010, Det börjar bli lite hett om öronen när det gäller flatrate, operatörerna tar hjälp av PTS och ”fair usage policy” för att bli av med stortankare.
2011, Turbo-3g är inget man myntar längre, nu börjas de slå stort på LTE/4G trumman för att hantera den massiva trafik som användarna kräver.
2012, Jorden går under i flera filmer, operatörerna blir snålare med datatrafiken och går alla hand i hand ner mot 5-10gb gränser.
2013, Året när 4g mottagning blev vanligare i telefonen en tidigare 2G/3G tekniken, folk vet dock inte riktigt vad de innebär.
2014, LTE är här för att stanna och flertalet operatörer planerar och testar Voice over LTE teknik vilket har varit lite av en akilleshäl.
2015, Stora massan trånar efter mer datatrafik och operatörerna börjar inse detta igen efter flatrate floppen 2008.

Siten mobilabredband.se ansvaras och driftas av Andreas Segerström.