Dovado DOMA

Vi tar en titt på Dovado’s senaste produkt med namnet DOMA.

Dovado DOMA front of the router

Dovado DOMA ersättaren till Dovado 3GN som var en basic router med 1 USB port och sms stöd med 150Mbit 802.11N wifi via en singel antenn.

DOMA är mycket snarlik 3GN men skiljer sig på ett par viktiga punkter som följer enligt nedan:

 • WiFi 300Mbit 802.11N med dubbla fast anslutna antenner som på storebror 4GR.
 • Suverän modemhållare för tex E398 och andra modem som är känsliga för WiFi i närheten, ger möjlighet att snyggt montera/placera modemet i en hållare upptill 1,2meter ifrån routern.
 • USB Porten har samma superfiffiga funktion som på TINY där routern kan bryta strömmen till modemet vid sådana tillfällen att modemet låsersig och behöver omstart som annars kräver att strömmen bryts manuellt.
 • Mini nätadapter som inte skymmer andra eluttag som tex 4GR gör.
Raka skillnader mellan DOMA och 4GR:
 • Saknar stöd för Tellstick/Automation, på samma sätt som 3GN.
 • Lan portarna är 10/100Mbit som på 3GN, inte 10/100/1000Mbit som på 4GR.
 • Wan porten är 10/100Mbit.
Dovado DOMA baksida exponera lan portar

Bandbredden är i par med 4GR i princip om man avser USB modem till lan/wlan, vid testerna var DOMA snabbare än 4GR på det 3G modem som testades och den firmware routern kom med, vilket inte på något sätt betyder att detta är korrekt utan bara speglade hastigheterna i 3G nätet under testen. Tyvärr saknades 4G tillgång under testen (ej pga av routern), men routern hade inga problem att driva E398 i dockan, har inte provat E220 som är en erkänd strömtjuv på USB bussen och kräver Y-kabel normalt, detta test är tänkt att göras vid ett senare tillfälle.

En fråga är ivägskickad till Dovado om USB porten är enligt USB standard 500mA eller om de har gjort matningen kraftigare på grund av att vissa modem kan kräva upp till 1000mA för att fungera korrekt under vissa förhållanden som tex E398 och E220 mfl modem som vill ha mer ström. Har i dagsläget inte hunnit få svar på frågan, och inte hunnit testa detta fullt ut själv.

20120503. Huawei E220 testat, ett modem. Och det funkade inte, startar ej, och routern hittar inte modemet. Om det beror på detta modemet eller routern går ej att ge definitivt svar på, men modemet funkar i annan äldre router.

Tyvärr sitter USB porten på framsidan som på 3GN/4GR, med hållaren kunde USB porten gott kunnat passerats till baksidan som på UMR, snyggare/inga sladdar på framsidan. Och modemströmbrytaren på baksidan kunnat flyttas till framsidan föra att göra plats för usb porten, annars är det fullt på bakre panelen. Varför modemets USB port sitter på framsidan är logiskt, pga släktskapet med 3GN och 4GR.

The USB adapter that you get with a Dovado DOMA

 

Det medföljande USBskarv/modem hållaren har en kabel längd på 1.2meter och stället är en gummerad klump som står stabilt. Kabelkännslan säger att den är skärmad och troligen främst och främst avsedd för fastare bruk, känns inte som den skall böjas för många gånger.

Kontentan är att DOMA från Dovado är ett klart steg framåt vad det gäller 4G routrar, och kommer mycket troligt att bli en storsäljare för fasta installationer av mobilabredband, för hyperportabla gäller TINY fortfarande pga fickstorleken och vid behov av Automation via tellstick gäller fortfarande 4GR från dovado.

Dovado DOMA tersig som en produkt som skall klara av stabil anslutning via tex 4G och 3G usb modem då den självmant klarar att handera dom flesta situationer som kan uppkomma. Hur detta fallerut kan bara användning under längre period liknande ett halvår visa, men förutsättningarna är mycket goda.

Routern skall stödja Bridge mode med den firmware version 6)

Jag tror även Dovado har kommit över WiFi strulet med drivrutinerna som tyvärr drabbade 4GR modellen.

DOVADO DOMA paketet innehåller:

 • 1st Dovado DOMA 3/4G Router.
 • 1st Nätadapter
 • 1st Usbdocka med 1,2meter fast monterad usb sladd, svart med Dovado logga.
 • 2st Manualer:
 • en ”Reference Manual” på engelska.
 • en ”Quick installation guide” på svenska / Finska / Norska / engelska / tyska.

DOMA är nog den bästa Dovado routern som säljs nu/snart som jag ser det. I dagsläget är priset fortfarande oklara, men troligen är detta väl lagt mellan 4GR och TINY.

Sponsorer