Vi testkör TRE’s nya 32Mbit/s bredband

Vi letade oss ut en mörk kväll för att testköra de nya 32Mbit/s nätet

Vi fyllde fickorna med diverse donglar för att testköra de nya 32Mbit/s nätet, kastade oss ut i bilen och tryckte fast den första dongeln på instrumentpanelen. Vi ställde oss frågan om vad vi skulle testa och vi började simpelt med lite vanliga TPTEST (Bredbandskollen), efter ett par av dessa avbetade så hoppade vi över på FTP med flertalet sessioner för att få ut maximal hastighet. Testerna gjordes på olika platser med donglarna olika placerade. Vid testerna användes modem från tillverkarna Sierra Wireless, ZTE och Novatel Wireless. Efter alla tester och funderande och vidare testande så har vi testresultaten. Vid vanlig HTTP nerladdning kunde hastigheten variera mellan 9 – 17Mbit/s och vid HTTP uppladdning låg hastigheterna mellan 1.8-3.1Mbit/s. Vi kunde notera att ZTE modmet presterade generellt bäst över hela testet. Vid simultan FTP nerladdning minskade hastigheten något och slutade på ca: 10Mbit/s. Detta test utfördes före releasen av 32Mbit/s nätet och med begränsad täckning, vi kommer snart göra ett nytt test för att se om hastigheten ökar något när omkringliggande stationer uppgraderas.

12 thoughts on “Vi testkör TRE’s nya 32Mbit/s bredband

 1. Carl Persson

  Finns det modem som stöder denna hastighet att köpa? Tre vill ha 1000 spänn för deras ZTE, känns som överpris?!

  1. Andreas Segerström Post author

   Tycker de låter som ett överkomligt pris om du inte vill binda dig men samtidigt få den senaste tekniken. 1000kr för ett nytt 42Mbit/s modem är inte fy skam.

 2. Håkan T

  Har ni testat om t.ex dovado 4gr funkar till zte mf680?
  Eller någon annan router.

  1. Andreas Segerström Post author

   Precis, vi har testat bland annat ZTE MF680 med Dovado 4GR. Men inte med public version 5 utan en beta version då version 5 inte släppts en till 4GR.

 3. Carl Persson

  Nu kan man få tag på ett ZTE MF680 för ett lite mer överkomligt pris på 700-800 iaf. Hur går det med det nya testet? Vill gärna se om förbättringen är värd priset för ett nytt modem.

 4. Håkan T

  Ringde till tre och beställde zte mf 680. 900 bandet skulle de starta i Bohuslän vecka 21 el 22 sa de. Hoppas att de har rätt.
  Funkar dovado 4gr så beställer jag den så fort jag fått modemet att funka som jag vill med signalstyrka och mottagning. 900 bandet skulle räcka ca 8 km från masten. Jag bor 2.1 km från närmaste mast så de har varit väldigt ojämn mottagning innan.

 5. Chap P

  Dodavo 4Gr (firm 4.3.3) + MF680 funkar
  Men hastigheten får jag igenomsnitt 3,9-4,5 mbit/s med Dovado eller direkt på
  bärbar. Där Jag bor har täckning ca. 14 mbit. enlig TRE support.
  20-32 mbit/s. ?? Öh….

 6. Håkan T

  Jag har skaffat mig Dovado 4gr (firm 4.3.3)+ ZTE mf 680. Idag fick jag rosa lampa ZTE modemet tyvärr bara i 12 % enligt dovado men det var nog ingen annan på masten en sönda morron. Jag hade en nerladdning genom dovadon på 15 Mbit så nu verkar det som att dovadon skickar utan förlust genom routern trådlöst. Masten som är nära mig har inte uppgradet till 32 Mbit än.

  En antenn med kontakt till mitt modem skall nog införskaffas med det är lite olika uppgifter om mf680 antenn kontakt några säger ts9 kontakt andra crc9 kontakt en tredje sa mcx kontakt. Det står inget på förpackningen till modemet och inte på tres hemsida.
  Är det någon som har provat att det fungera med dessa kontakter?

  Hur ser man om 900 bandet är igång. Finns det något program som kan kolla sånt?

 7. Tommy

  Vad spelar det för roll med hastighet när de (TRE i detta fall) plockar in så mycket kunder på samma mast. Utanför Mariestad så har det gått hyfsat i flera år. Nu är det tvärnit på kvällstid i stort sett varje kväll. Finns inget att göra, finns ingen planering att fixa till det. Det var vad teknikern som kollat upp problemet sa. Har de inget ansvar att det ska fungera?

Comments are closed.

Sponsorer