Inga externa antenner för Tele2 Huawei B593 4G router

Huawei B593 inside open Communica

Har du Tele2 och en B593 router från Huawei så kan du inte räkna med att externa antenner skall funka. Problemet är känt hos Tele2′s produkt team samt utvecklare men de har ingen lösning för detta just nu och osäkert på om de ens kommer försöka lösa problemet. Så har du en Tele2 B593 och har investerat i riktantenner så är det bara att skicka tillbaka antennerna då de inte kommer göra någon nytta. Bilden ni ser är en B593 på insidan och man ser hur antennerna är kopplade till WWAN kortet samt att de finns externa antennkontakter.

46 thoughts on “Inga externa antenner för Tele2 Huawei B593 4G router

 1. Anders

  Har du pratat med produkt teamet på tele2. Nyfiken för jag sitter med en extern antenn och får det inte att fungera

  1. Thomas

   Jag har suttit med Tele2 tekniska support och dom har förklarat för mig att det är en miss i mjukvaran, routern stöder externa antenner, Telia har samma router och det funkar. problemet sitter i Tele2 mjukvara, jag känner mig ganska lurad sitter med 2st externa antenner som inte funkar, har mailat Tele2 om detta nyligen har inte fått något svar när dom ska lösa detta. Dom vet om problemet men skiter i det svarar inte ens på mail. Det var över 2månader sen som jag fick reda på detta från Tele2´s tekniska support,…

 2. Anders

  Ludwig på http://www.lohelectronics.se/ där jag köpte min antenn, har pratat med Tele2 prudukt team och svaret jag fick av Ludwig är:

  Hej Anders

  Ny dag, nya bud. Tele2 har hört av sig och medger att detta är en bug i deras programvara som de kommer att fixa vid en framtida programvaruppdatering. Då kommer routern även känna av 1 antenn och man behöver inte ha 2 för att den ska fungera.

  Har gjort en massa tester i dag med både en och två antenner och får inte Huawei B593 att kicka igång på extern antenn. så det är bara att vänta på en ny programvara.

 3. Peter

  Hej jag har funderingar på att köpa det hära modemet Huawei B593 men som jag nu läser här så fungerar inte dom exstra antänerna å där jag bor fins inte änu 4G men enluikt test så ska den även kuna köra på 3G nätet. fast 4G som modemet är till. så varför gör man utag å sen inte kollar upp det varför antenerna inte fungerar.
  Sen fins det ett problem modemet kan man inte köpa löst utan måste binda sig i minst 18 mån för att kuna surfa på 4G nätet mycket dålikt tycker jag. å sen att 3G nätat inte ens kommer upp i några hastiheter. mot vad dom låvar.

  1. Tadija Pavlovic

   Hej Elias. Kan en antenn ändra i systeminställningar att diagnostiken visar Extern??. Jag har skaffat yttre antenn, visserligen inte från Dustin men nästan lika dyrt.Det är en MiMo WiMAX/LTE WMW-7-27 – 698-969/1720-2700 MHz. med 2 SMA anslutningar till B593.Hur jag än diagnostiserar visar den Antennstatus: ”I Byggnad” Godkänd. Min signalstyrka överstiger aldrig två sträck och endast 3G oavsett vad jag connectar. Jag ska inte kunna ha 4G där jag bor enl.kartan. Kanske ska prova med satellit-parabol ;-).

   1. Elias

    Ja, routern känner av att det är en extern antenn ansluten och det visas i systeminställningarna. Vet inte varför din B593 inte detekterar det men det känns som antennen och routern inte är kompatibla.

 4. Anders

  I tele2 butiker kan du köpa b593 routern obundet för 1695 :- eller så ta ett ab, du har två veckor på dej att säga upp abet om det inte funkar.

  1. Jocke53

   Hittar inte någon obunden B593 router hos SegeImport.
   Finns två, bundna antingen till Tele2 eller Telia.

 5. Thomas

  Är det nån som vet var man får tag på orginal firmwaren till huawei B593 så jag kan få igång mina externa antenner, med tanke på att Tele2s firmware är skit.

 6. Christer F

  När man läser denna nyhet samt den följande nyhet som Thomas har länkat till så blir jag minst sagt konfunderad. Först så står det att man inte kan räkna med att externa antenner fungerar – och efterföljande nyhet så står det att ”problemet är löst” genom ett motstånd som används och ansluts till en av de två antennkontakterna.

  Frågan är ju då hur F*N ett sådant här motstånd kan fungera, när tele2 själva bekräftar att en bugg i mjukvaran leder till att externa antenner inte fungerar. Blev riktigt bitter när jag läste detta, då jag beställt två st riktantenner från dustin á 1500:- styck.

  Vilka är det som har fel egentligen? Andreas Segerström på mobilabredband.se – eller utvecklarna av den antennadapter till B593 som det har länkats till här ovan!?

  1. Andreas Segerström Post author

   Ja du, blir lite dubbla budskap.
   Men om jag förstår de rätt så funkar inte switchingen korrekt i mjukvaran och de gör att externa antenner inte används.
   Men med DC kortslutningen i adaptern från lohelectronics skall vara en ”work around”. Den kanske inte fixar grundproblemet men man tar sig förbi det.

 7. Tiago

  Hej! Behöver man den ”work-around” från Lohelectronics för att få extern antenn att fungera? Eller kan man ha 2 externa antenner?

 8. William

  Någon som vet om Tele2´s nya programvaran kommit än?
  För jag vill köpa två antenner till min router men tycker det är ganska onödigt då det inte kommer fungera med Tele2.

  Sen vore det schyst om någon kunde tipsa om någon antennmodell som är prisvärd.

 9. Carlo

  Jag får upp ett meddelande när jag går in på modemet:
  ”Det finns en uppgradering för routern.
  Besök 192.168.1.1 för uppgraderingen.
  En uppdatering till finns för routern. Du rekommenderas att uppgradera, eftersom det kan förbättra routerns funktion på flera sätt.”
  När jag sen vill göra en HTTP uppgradering får jag svaret att jag har senaste mjukvaran?! Har Tele2 släppt en ny firmware eller inte? På deras hemsida finns ingen information om detta.

 10. Mikael Larsson

  Hur vet jag att båda antennuttagen är till för 4G signalen och att inte ena är till för Wifi-signalen? Vad är det för mening att ha två uttag för 4G signalen?
  /Micke

 11. Fårboy

  Midsommarafton när detta skrivs och hämtade för ett par dagar sedan min nya B593 4G Router från Tele2.

  Har även gått igenom inställningar som göras i modemets eget gränssnitt.
  Finns ingenting angivet i nuläget om ”externa” antenn anslutningar.

  Kan bekräfta samma som Tadija Pavlovic ”I Byggnad – Godkänd”
  Verkar inte som Tele2 ännu hunnit ordna problemet med deras mjukvara.

  Dock ser det ut som Telia släppt en uppgradering till sina egna kunder som också kör Huawei B593 http://www.telia.se/privat/support/mobiltbredband/uppdaterausbmodemorouter#tabMenu_0=huaweib593 (Filformat tar.bz2)

  Ovisst om firmwaren fungerar & uppdatera routern från Tele2 då den i första hand gäller Telias routrar. Kanske kan ha inverkan på operatörslåsningen?

  Instämmer också med vad som nämnts med täckning osv, tycker det skiljer sig en aning mellan denna routern och mitt tidigare USB modem jag använt förut från Telia.
  I regel ligger man på en pinne & emellanåt 3 som högst men mer sällan, på samma platser låg jag dessförinnan med USB modemet på mellan 2 & 4 av 5.
  Telias mast ligger ganska nära, 5-600m bort och ser tydligt den röda lampan om kvällarna. Enligt Tele2′s router skall denna ha kontakt med 4G, mig veterligen finns inget 4G nät utbyggt på minst 2 mils avstånd men däremot GPRS och upp till 3G Turbo +. En liten känsla av något inte riktigt stämmer här med vad som visas på displayen.

 12. Fårboy

  Tips för alla som upplever Huawei B593 som långsam & surfa med.

  Provade efter ovanstående postning att ändra inställningen i gränsnittet på routern från läget Auto nätverksval (som är detsamma som routern själv känner av och väljer om den ska ansluta till 4G eller 3G etc beroende på vilket som är bäst, antagligen vill den gå på 4G om detta finns tillgängligt i närområdet, annars 3G). Ändrade helt enkelt till enbart köra på 3G nätet istället för Auto läget, provade jämförelserna samtidigt på http://www.bredbandskollen.se/ och gissa om man blev förvånad över skillnaden.
  Hade som mest omkring 5Mbit/s nedströms förut då fabriksinställningen var satt på Auto nätverksval. Efter ändrat till 3G kom jag upp till i runda svängar de dubbla.
  Antar modemet tappar i hastighet genom den ligger & söker efter 4G, helt onödigt för dem som inte har tillräckligt bra förhållanden för kunna använda 4G där man befinner sig.

  Skulle gissa displayen med signalstyrkan även den blir en en smula annorlunda jämförbart ifall man tidigare kört med ett äldre 3G modem eftersom 4G nu också blandas in. Den lever liksom sitt eget lilla liv och verkar inte ändra sig märkbart efter man skiftat till 3G. Kör själv naturellt utan antenn, avvaktar sålänge med den biten men låter självklart intressant om en sådan satsning kan förbättra hastigheterna.
  Vad jag själv vet är man skyldig att ansöka om större fasta montage vid fastigheter med tanke på risken med radioskugga. Vet inte själv var gränsen går ifall mindre antenner anses som godkänt, intressant vinkel, iofs är det väl ok att använda detta på bilar & fordon så varför inte:) Det finns ju inget som säger att man måste skruva fast den:)

 13. Sverker

  Jag har tele2 versionen av B593. Fick 2 enkla antenner i en teliabutik. de var inte DC-kortslutna och fungerade därför inte. Jag provade då att löda in ett 50 ohm motstånd i vardera antennen och provade igen. Den kopplade inte till extern ändå. Någon som vet hur stort motståndet ska vara?

 14. Kriss

  Det går att byta Firmware till Telia men gör en backup först och uppgradera sedan enligt Telias instruktion fungerar den klockrent TACK TELIA….
  Är det någon som kan ge mig en orginal backup? Jag gjorde ingen i förväg…
  Varför är Tele 2 så förbannat hemliga med sin Firmware? Den finns inte att tillgå..!!!

  1. Krister

   Jag har mätt motståndet på den adapter som säljs av Loh Electronics och det är 4,7 kOhm. Tar inte ansvar för någonting men detta var mitt mätresultat.

 15. Skogsmulle

  Prova-på-garanti 2 veckor från Tele2 fick mig att testa Mobilt bredband XL med tillhörande Huawei B593 och vill dela med mig av mina erferenheter här.

  En första vecka tillbringades på internet med ibland glädjande och därefter med rätt trista resultat där iofs nerladdningen kunde ligga högt som oftast men med dålig upload- instabilitet och med kraftigt varierande resultat där allt blev segt.

  På väg att lämna tillbaka allting tog jag beslutet att även testa med externa antenner som det skrivits mycket om här.

  Kjell & Co säljer Poynting Riktantenn 11dBi för 1299:- st och då man generöst lämnar öppet köp 30 dgr så bar det iväg hem med två st riktantenner som monterades högt på mastör uppe på taket..

  Någorlunda inriktat (rätt riktning men rakt in i skogens högsta träd) blev resultatet ngt helt annat och hittills med ett helt stabilt 4G men lite väderberoende ligger jag nu på mellan 55-80 Mbit ner och 6-7 Mbit upp.

  Första veckan med modemets inbyggda antenner fick jag ideligen starta om modemet för att få det att vakna ur en trög dvala men nu med externa riktantenner är saken en helt annan och det håller sig piggt utan omstarter.

  Med ca 2,5 km till basstationen njuter jag nu av ett stadigt och snabbt 4 G som jag hoppas håller sig hyfsat även när snön ligger tungt på granarna utanför..

  Var ? Sthlms skärgård: Ljusterö.

 16. Jens

  Jag upplever själv att jag har betydligt mycket bättre signalstyrka, hastighet (upp och ner), och svarstider med B593 än både E170 och E1820, trots att jag än så länge kör enbart med den interna antennen.

  Jag har Tele2′s variant av B593 och har laddat ner Telias nya firmware. Kan någon confirma om det går att uppdatera Tele2-routern med Telias firmware? Och i så fall: Är Tele2-låsningen kvar, försvinner låsningen, eller blir den låst till Telia?

  Jag är nämligen en av troligen få som fortfarande har abonemang från Tele2 utan trafikgräns, så ett byte av operatör till då t.ex. Telia är absolut inte aktuellt, och jag vill därför inte ta några risker, i och med att det inte verkar gå att backupa den befintliga firmwaren.

 17. Lars

  Jag köpte följande externa antenn igår från Dustin, fick den nyss levererad och den fungerar utmärkt. Står extern antenn när jag kör diagnostiken. Jag har en B593 från Tele2.

  PANORAMA RUNDSTRÅLANDE MIMO/DIVERSITY FÖR 4G/3G/2G
  http://www.dustin.se/product/5010620852/panorama-rundstralande-mimo-diversity-for-4g-3g-2g/

  Den kopplas till båda antennuttagen, 5m kabel medföljer samt rätt kontakt , monteringsfästen och även bordsställ medföljer i paketet. Den är mer eller mindre anpassad till denna router.

  Ska även installera den på min sons router i nästa månad, hans är levererad från Telia.

 18. Ingemar Holmberg

  Hej!
  Har Tele2 Huawei B593 som jag har signal 1 och hastihhet 2-5 Mb/s i nedladdning . Med 2st LPDA-A0092 riktantenner från Loelictronics har jag 15-25 Mb/s så nog verkar riktantennerna fungera.

  1. Magnus Bergane

   Re Ingemar

   Själv har jag samma från tele2 och efter att legat på mellan 2-6 mbs
   köpte jag samma antenn LPDA 0092, men bara en och tilsammans med Loh adapter får jag nu mellan 8-10 Mbs
   kan man vara säker på att det blir bättre med 2 antenner?

 19. Huawei B593

  Hej alla.
  Är det nå’n mer än jag som blir störtförbannad på internetoperatörerna som lovar runt en massa, hej o hå, när man vill sälja in varan, men när jag sedan kräver att få den utlovade hastigheten, då är allt plötsligt så svårt och de får mej att känna mej som ”den besvärlige kunden”
  Jag beställde 4G upp till 25 Mbit från Tele2, men har hela tiden (utom första dagen då jag underligt nog hade 19 ) legat mellan 3-6. -”Men du kan väl låsa routern på 3G”, tyckte supporten. ”Men jag betalar ju för 4G!” , vilket jag enligt täckningskartan och samma support ligger mycket bra till att få. Ska jag nu behöva lägga ytterligare 2-3000kr på antenner för att få den redan utlovade hastigheten? Ytterst irriterande. Vem ska egentligen betala för det?
  Måste gå ut i garaget o banka på nå’t.

 20. Keddie Mårtensson

  Efter kontakt med tele2 idag så fick jag besked att de släpps uppdateringar till externa antenner med början den 19/11 till den 21/11 bara o hoppas de skall fungera efter dom datumen!!!

 21. Huawei B593

  Hej igen
  Via kontakt med teknisk support fick jag reda på att jag inte kan få mer än 15 Mbit. Tur att jag bara beställde upp till 25. = ). Dåligt att man inte blev upplyst om detta vid beställningen.
  Men det är väl en del av själva affärsidén.
  Men dom skickade i alla fall 2 antanner + 9 m kabel. Jag återkommer efter monteringen.
  Dessutom en nyhet. Inom 2 veckor kommer en ny mjukvara som installeras automatiskt, vilken gör att man kan låsa till vissa frekvenser. Antagligen 800, 900 och 2600. Kan bli en förbättring. Vi hörs

  1. Magnus

   Vem skickade med Extern antenn o kablage? Tele 2, Telia eller någon annan? Jag har Tele2, nån mer som märkt att routern hänger sig/kopplar ner 1gång per dygn trots Connection Mode = ”Allways on”!

   Har ”löst” det med att sätta en vanlig strömtimer som klipper några minuter varje natt, men vafan!

 22. Huawei B593

  Hej Magnus
  Det var tele2-teknisk support som skickade 2 ”antenner”. Vita runda puckar med art.- nr 710061, inkl. 4,5 m kabel / st. Har inte noterat någon förbättring dock, men har inte satt de utomhus än.
  Att den hänger sej eller kopplar ner har jag inte märkt.

  1. Magnus

   Aha, då skall jag kontakta tele2 och efterfråga dessa. Idag är det 21/11 och ingen ny fw är synlig i mitt tele2 modem… Någon annan som fått fw de senaste dagarna?

 23. Thomas

  Har nu insett efter att köpt en ny 4G router (AVM FRITZ!Box 6840 LTE) att TELE2 har sålt på mig en riktig skitrouter Huawei B593 är fruktansvärt dålig, har efter många försök med dubbla externa antenner etc aldrig fått min uppkoppling att bli stabil. Tele2s router kan ej låsa frekvensen (Mhz) dvs så den hoppar mellan banden vilket gör att det laggar när man tex spelar BF3 har även nu sett att Tele2 har uppdaterat sin täckningskarta med var antenner är placerade i närheten av mig… jag har varit riktad mot en 3G antenn ett bra tag flyttade mot en 4g fick högre nedladdning 54Mbit, men lagg var ett faktum köpte en AVM FRITZ!Box 6840 LTE funkar sjukt bra dock firmware på tyska + grymt många funktioner som visar att höger resp vänster antenn hamnar i rätt ingång på routern (recieve/send) om du har en Huawei B593 skicka skiten och köp en AVM FRITZ!Box 6840 LTE dyr men värd varenda krona, spelar Bf3 samtidigt som Netflix spelar upp HD film utan lagg …Glöm inte bara att låsa bandet/frekvensen och stoppa rätt antenn i rätt utgång testa och kör bredbandskollen. här är den billigast http://www.liontech.se/PartDetail.aspx?q=p:4446340

 24. Thomas

  Skulle uppskatta om flera än jag ringde Tele2 och skällde ut dom för skiten dom lurar på folk. Har även en hemtelefon ( mobilhemtele ) från dom också Huawei tappar mottagning/ hänger sig en gång om dagen precis som Huawei B593 router vilket kräver omstart.

 25. cw

  uppdatering mellan ”19/11 till den 21/11″

  Har inte hänt ett pi**.Man börjar bli allmänt förb***** på Tele-2

 26. Huawei B593

  Jaha………….”all vår väntan blifver svår”. Efter kontakt med supporten lovade dom att uppgraderingen kommer nästa vecka, alltså 48. Vi får se.
  Ha de.

 27. Huawei B593

  Hej igen
  Har nu monterat de två antennerna som Tele2 skickade. Har satt dem på takfoten alldeles under hängrännan precis ovanför fönstret. Funkar nu mycket bra. Ligger runt 22 Mbit. Nöjd.
  Surfa lungt

 28. cw

  Yep,har nu 2 riktantenner så det funkar ju ändå,men har fortfarande inte senaste mjukvaran till router nr 2.
  Den första uppdaterade sig,dock ej den nyaste jag fick i utbyte.
  Tele-2 lovar och lovar men ingenting händer.

 29. Ander Nordlund

  Ni verkar ju ha koll
  Hur låser man upp en 593 fr en operatör till en annan eller helt operatörsfri?

Comments are closed.

Sponsorer