26

Sv: Trådlöst Hemlarm

Nja, även med ir detektorer sker falsklarm, jag har under årens lopp haft flera stycken i mina trådade och godkända larmanläggninga. Vanligen spindlar eller mågot småkryp. Med magnetkontakt t ex på en dörr minskar riken ännu mer. Med mer avancerade  kombi ir och ultraljudsdetektorer har jag aldrig haft falsklarm. Nu är min anläggning så programmerad att det krävs alarm från två irdetektorer eller en magnetkontakt för att larm ska gå ut. Det finns å andra gott om larmpunkter för huset förbereddes då det byggdes.

Man måste städa kring ir detektorer, men varligt så att inte detektorn skadas. Inga dammsugarrör från ivrig städare. Been there.

Med sammanlagt fyrtio driftsårs erfarenhet av larm i två hus vet jag att falsklarm är ett reellt problem, kräver eftertanke och  kvalitet på  grejorna. Och inga kompromisser som att larmet inte ska detektera för husets katt. Grannen i Belgien har katt och larm anslutet till väktarfirma. Ett antal gånger har larmet gått, efter två tre kvart dyker en ensam väktare upp.

Larmet i mitt hus i Belgien är godkänt för direktanslutning till polisen via larmcentral. Vid larm ringer centralen ägaren eller kontaktperson direkt. Får de inget betryggande besked om att det inte är falsklarm står det ett antal maskingevärsutrustade poliser med skyddsvästar kring huset inom några minuter, vilket en städare som tryckt fel på koden fick erfara.

I en anläggning har jag ca sjuttio larmpunkter i flera byggnader. Securitas som fick uppdraget att installera i början av nittiotalet installerade då en central som enbart gav oadresserat summalarm, detta utan att ens påtala den uppenbara diskrepansen mellan installationen av larmpunkter och centralens enkla summalarm. Då jag krävde en lösning där man kunde se var larmet gått sade de fåraktigt att de hade de inte och att detta var vad de brukade installera. Installatörerna var lågutbildade svenskar med trög fattningsförmåga. Väck med Securitas och in med en lokal, kompetent firma.

Det belgiska systemet med kontrollsamtal till ägare eller kontaktperson är bra. Grannens larmcentral brukar ringa och fråga om  jag sett något, och jag har då gått ut och tittat.


Men för att trigga en kamera duger ir - lösningen bra. Har en axiskamera på ett ställe, triggad av irdeckare. Det har funkat då det skulle ( någon hade ett legitimt ärende i rummet) och inte skickat iväg bilder fel under fyra månader.

Men eftersom jag har haft inbrott när larmet var avstängt (ingen försäkringsersättning) så har jag nu ett enkelt extralarm med en ir-deckare på strategiskt ställe. Passerar någon går SMS till mig och kameran som triggas av en annan ir-deckare kan skicka bilder för den triggningen är oberoende av larmsystemen i övrigt.

Bottom line: var skeptisk mot system som säljs med det typiskt svenska ledordet trygghet. De är ofta för enkla för den komplexa uppgift som en över åren väl fungerande larmanläggning har abtt klara.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

27

Sv: Trådlöst Hemlarm

Om nån är intresserad av tekniken bakom störsändare så finns en artikel i Elektronik i Norden. Hela tidningen kan läsas på nätet:

http://www.elinor.se/

Artikeln heter "Det trådlösa samhället öppnar för nya angrepp" skriven av Peter Stenumgaard, forskningschef inom robust trådlös kommunikation vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Tyngdpunkten är på samhälleliga problem men visar också  hur störsändare används vid inbrott. En hel del att tänka på ...

28

Sv: Trådlöst Hemlarm

Hittde inget om tekniken, bara om tillämpningarna för störsändare i Oktobernumret 2012, s. 40 f.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.