1

Tråd: Hjälp nybörjare på ICE

Hej

Tack för ett välbehövligt forum

Jag är nybliven ice d-35 ägare

Jag jobbar på veckorna i ingenmansland och har provat ett flertal bredbandslev
med samma dåliga resultat
bestämde mig att prova ice nu när dom komigång 
Nu till mina problem kör bredbandskollen och kan ha ända upp till 1 Mbit/s
vid prov om jag kör fler prov  så sjunker hastigheten allteftersom ochkan gå ända ner till 0.1 Mbit som sämst
Startar om D 35 an och hastigheten är hög igen
Efter lite koll här så bestämde jag mig att köpa en riktantenn "Carant acy 7"

Bredbandskoll och ända upp till 1.9 Mbit men sjunker som för
Surfning på blocket och dyligt funkar ju men youtube och liknande funkar ibland jättebra för att sjunka till nada
Har 14,15,48km till närmaste master men vi är dessvärre omringade av bergsknallar runt oss,men det verkar ju inte betyda så mycket eftersom jag får 1.9mbit visssa stunder

Vad ska jag göra,  obs att jag är tummen mitt i hand vad gäller detta med mobilt bredband
Jag skulle bli jätteglad om det kom lite steg för steg i vad jag bör göra och kolla

Mvh Stefan

2 Senaste redigerad av keja01 (2009-11-25 23:16:33)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Jag har haft D-35 i nästan två år nu och har aldrig träffat på detta problemet, eller att det har haft betydelse att starta om modemet. Det är nog ett trasigt exemplar av D-35 skulle jag tro.

Jag kan ladda ner en fil på en Gb på en timme utan problem (långsammare kvällstid), så det bara ska fungera.

För stora filer använder jag nedladdningsprogrammet "Free download manager". Jag använder också progammet Bitmeter som visar med en kurva hur nedladdningshastigheten varierar. I programmet Access manager på Cd-skivan till modemet kan du avläsa signalstyrkan i dBm i realtid för att jämföra vilken mast som har starkast signal.

Ibland kan det faktiskt vara den som är längst bort som ger starkast signal. Till exempel -66dBm är starkare och bättre än -70 dBm. Under vissa förhållanden blir signalen starkare om man vänder antennen horisontellt som en tv-antenn. Den saken går snabbt att testa genom att luta de medföljande korta spröten till D35 horisontellt med bredsidan mot sändarmasten.

3

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Det låter som ett problem som inte har med radiolänken i sig att göra utan med IP-hantering. Se till att uppgradera D35 till senaste programvara och ge akt på instruktionerna så du tar rätt alternativ. Jag har heller aldrig stött på problemet vid användning av Ice men tycker mig ha märkt det med en vista-laptop vid andra anslutningar. Ingen domän jag är insatt i tyvärr.

Testa en annan dator efter uppgradering av modemet. Funkar en annan dator OK så fundera på att ladda om "the IP stack" (googla). Sitter problemet i D35 borde support kunna ställa upp med analys. Som sagt ovan, det kan ju också vara fel på modemet. Du kan också pröva att göra reset på D35, det sitter en knapp under. När du bootar om så töms någon cache någonstans och sedan går det fort igen tills cachen storknar. Eventuellt står någon parameter fel i överföringen i WLAN.

Pröva eventuellt att ansluta datorn över LAN-kabel eller USB om det är över WLAN du får problemen.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

4 Senaste redigerad av Axthorpe (2009-11-30 10:00:15)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

kroktorp skrev:

...
Nu till mina problem kör bredbandskollen och kan ha ända upp till 1 Mbit/s
vid prov om jag kör fler prov  så sjunker hastigheten allteftersom ochkan gå ända ner till 0.1 Mbit som sämst
Startar om D 35 an och hastigheten är hög igen

....

Surfning på blocket och dyligt funkar ju men youtube och liknande funkar ibland jättebra för att sjunka till nada

...

Tjenare oxå ny här på forumet, har "tjuvläst" lite tidigare utan att regga mej. Bra forum som sagt smile

Jag har exakt samma problem som Kroktorp ovan. Har kört med D35 ett bra tag (1-2 år tror jag) och det har funkat klockrent hela tiden, med innomhusantenner. Körde 3g innan men det gick inte pga av skogen runt omkring.
I slutet av september började det krångla på det sätt som beskrivs ovan. Småsurfa lite på blocket funkade fint, men så fort det var något som krävde att man laddade kontinuerligt mer än ett par Mb så gick det i stå.

Jag fick hem en yagi från ice.net häromdagen och det gjorde grym skillnad på "momentetanhastigheten", men inte på "medelhastigheten". Det gick upp från runt 1mb till nästan 2mb. Antennen är inställd med kompass och ligger som bäst på -78dBm. Har ca 15km till masten.

Jag har installerat om datorn från vista till win7 på en ny hårddisk för att inte ha något gammalt skräp som spökar. Kör med sladd mellan datorn och d35'an. Har lagt på senaste programvaran på d35.

Har ringt och mejlat ett flertal gånger till kundservice men inget annat svar än "det finns felanmälningar på den masten", "vi väntar på delar", "vi har lite trångt i nätet" inget konkret svar dock.
Jag tror problemet är att ice.net har sålt mer kundutrustningar än vad deras nät klarar av och att det går i taket så fort man börjar belägga linan med någon som helst kontinuerlig laddning över ett antal mb. Kan det vara så?

EDIT: Jag bor ca 15km väster om Jönköping
EDIT2: Min antenn är uppsatt vågrät. Det skiljer ca 2-3dBm till det sämre om jag kör lodrät.

5 Senaste redigerad av jonasolof (2009-11-30 12:23:36)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Kan "det går i taket så fort man börjar belägga linan med någon som helst kontinuerlig laddning över ett antal mb"? Vore väl enkelt att testa genom att köra mitt i natten. Som G-man påpekat så varierar belastningen över dygnet, på en del nät också över månaden.

Det måste ju finns en cache på basstationens sida också eftersom linan till basen är snabbare än vad radiolänken klarar av. Ju fler som delar på den tredjedel av basen som tar hand om kommunikationen i en riktning, desto mer borde behöva mellanlagras i cache. Om det är det problem på basstationssidan är jag inte säker på att imagebevarande civilekonomer på Ice vågar gå ut med det utan hoppar att det är ett övergående problem som löses i tysthet och hoppas att kunderna inte sprider snacket på forum.

enklast är ju att ta sitt modem och sätta sig med en laptop i närheten av en lågbelastad basstation. Återigen, belastningsgraden framgår av Ec/Io kvoten, dvs hur stor del av länken som ägnas just dig. Kräver USB och RF status monitor. 

Jag hade det här problemet vid användning av mobilt bredband över 3G för flera år sedan. Tror att det då berodde på vista-datorn. Vista orsakar mer än dubbelt så mycket ip-trafik på ett nät som en XP dator. Kombinerat med ett virusprogram som vill filtrera allt så kan det göra att överföringen börjar snabbt och sedan går långsamt. Se denna länk och googla på vista ip speed

  http://www.ads-links.com/index.php/how- … nsfer.html

så länge Ipv6 inte används så sparar det trafik om det avaktiveras:

http://apcmag.com/could_vista_actually_ … tworks.htm

Prova att köra speedtest-net också och prova med avaktiverat antivirusprogram. McAfee har värst rykte men andra kan spöka också.

Såg att problemet finns under win7 också. Finns det även med XP-datorer?

fast at the end of the day verkar ju problemet ändå ligga hos Ice när de tillstår att de finns "vissa" problem de jobbar på. Man kan föreställa sig att många som avvaktat med att köra Ice gått in nu när företaget verkar fått solid finansiering och framtidstro. En del upprustning måste förmodligen bli situationsstyrd, dvs man får lägga resurser där det visar sig uppstå problem. Antag att de på några månader fått två till tre gånger så många abonnenter, inte minst myndigheter och stora företag med verksamhet ute i busken, typ skog och sjö. Det kan bli många flaskhalsar. Men just för att klagomålen ska beaktas som befogade är det viktigt att reda ut att de inte beror på att datorn i ena änden börjat få svårt att svälja stora mängder data, typ några år gammal vistamaskin. 

Ett annat problem med tillväxt är diminishing return kunskapsmässigt hos kundsupport. Jag har här i Belgien en bekant med aspergers syndrom. Han jobbade i kundsupport hos stora Belgacom trots hög utbildning. Men det funkade inte; han tröttnade aldrig på att försöka lösa ett problem. Efter intervention av en annan bekant som är specialist på human resources sattes killen istället högre upp i organisationen som backup support åt första linjens support folk. Där gör han stor nytta och alla är nöjda. Sensmoral - du får inte vara för ambitiös i första linjen.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6 Senaste redigerad av kroktorp (2009-11-30 12:10:06)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Hej

D 35 har jag uppdaterat sen tidigare och jag kör XP

Har pratat med ice och han tyckte det lät som modemproblem ,dom bad mig göra några mät utan att starta om varvid hastigheten sjönk för att till slut ligga på 0,2 Mb
Omstart av modem och hastighet 2,3 Mb

Han skulle skicka nytt modem i torsdags men fick mailsvar

"
Hej Stefan,

Jag har pratat med min produktspecialist och detta beror med största säkerhet på tillfälliga brister i nätet,
därför kommer ett modembyte knappast påverka i det här fallet.
"

Jag ska prova med en annan dator i kväll så får vi se utfallet

Jag provar med rf status monitor och får under 1xev rf status
  Ec/Io  mellan -0,9db och -1,4db

Vad betyder det????????

Stefan

7

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Jag provar med rf status monitor och får under 1xev rf status
  Ec/Io  mellan -0,9db och -1,4db

Vad betyder det????????

Stefan

8

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Åter igen, bra forum men användarna är inte dåliga dom heller smile

jonasolof skrev:

... Återigen, belastningsgraden framgår av Ec/Io kvoten, dvs hur stor del av länken som ägnas just dig. Kräver USB och RF status monitor.  ...

Var hittar man "RF status monitor", på gula skivan från ice?

9

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Ja
Men vad innebär resultatet är det bra eller dåligt har ingen anning
Vad ska det vara?


stefan

10 Senaste redigerad av jonasolof (2009-12-01 13:46:25)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Det ska betyda att basstationen nästan enbart kommunicerar med dig.

Tror att värden med mindre absolut värde än  -6 var hyggliga enligt den amerikanska site jag skrev om i en äldre tråd där de här CDMA-begreppen reddes ut. Det är en kvot vars beståndsdelar jag inte vet men på ett ungefär är det så att det är bättre att ha en tredjedel av kapaciteten ianspråktagen åt dig än en trettiotredjedel.

edit: http://evdotips.blogspot.com/2008/02/go … tower.html

Fönstret är det man får upp med Axxess RF status monitor. Ice tycker inte användarna behöver ha tillgång till programmet men det håller somliga användare inte med om.

XP också, och hur är det med antivirus av/på?

CDMA EV-DO Rev. A, som Ice har, används på många ställen världen över. I den här thailändska tråden kommer användaren så småningom fram till att det hjälper att byta USB port från fram till bak på datorn. USB-portar cachar ju också. Farten ökade fyra gånger. Det finns en lång lista på länkar i slutet.

http://www.thaivisa.com/forum/Cat-Cdma- … 53064.html

Man hittar RF status monitor i tråden som har den titeln, det finns en länk för nedladdning.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

11

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Inget antivirus

Har skickat ett mail till ice får vi se vad dom säger


Stefan

12 Senaste redigerad av Axthorpe (2009-11-30 20:37:32)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

@jonasolof: RF Monitor... Perfekt tackar! Ska söka lite ihärdigare på forumet nästa gång smile
Vad gäller köra på natten så har jag haft laddningar som står över natten, bara för att på morgonen se att den står på 5-10kb/s. Jag har oxå kört igång en tankning vid ca halv ett på natten, med samma resultat (kanske inte mitt i natten men det borde inte vara en massa nadra användare igång då).
Det jag försökt ladda är uppdateringar till spel. WoW ca 450Mb som gick att få ner på två dagar genom att hålla på och starta om routern så hastigheten gick upp. WoW kör med bitvis nedladdning från flera källor men går ändå sakta till slut. Det andra spelet har jag inte lyckats uppdatera pga av att dom kör en hel fil på ca 130Mb, det går inte heller att få igång den laddningen efter en omstart av routern.


@Kroktorp: jag försökte inte svara dig med att citera jonasolof utan försökte bara göra en ref till min egen fråga, inte min mening att försöka skriva någon på näsan. sorry om det blev fel.

13

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Återkom med besked om huruvida länkhastigheten går ned när du tappar fart. Annars sitter ju flaskhalsen någon annan stans än i själva överföringen av paket med radio.

Det är nästan hopplöst att leta efter felkällor i sådana här fall om man inte har grejor att jämför med. Kolla om inte någon Ice återförsäljare kan låna ut ett D50 för test. Det finns numer en antennadapter med. Support är taskiga som lämnar dig i sticket men den smidigaste lösningen är att testa med annan utrustning. Det räcker ju att få låna grejorna över en helg.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

14 Senaste redigerad av kroktorp (2009-12-02 07:36:56)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Länkhastigheten hittar jag i  rf  monitor eller??
Har kört med axesstel rf status monitor


Tackar för all hjälp

Stefan

15

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Hej

En uppdatering


Vid nedladdningsprov med Ec/Io -3,5   och 20 kb/s

I HDR signal graphs så finns rx and tx powers

Mina värden
Tx Closed -4
Tx Pilot     -12
Tx Total    -8 Antar att detta är totalen på Tx
Rx Pwr     -76  Denna har jag för mig att den har varit lika som Tx men kan ha fel

Länkhastigheten kan det vara  data rate control den ligger på mellan 1,228 och 2,457

16

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Med länkhastigheten menar jag data rate control. Den ändras momentant om signalöverföringen påverkas, t ex av att man flyttar sig från framför träd till bakom. det är samma sak som totala ned laddningsfarten. Med D50 kom jag inte över 2,457 i länkhastighet enl RF monitor och aldrig högre än så med bredbandskollen. Det kan dels bero på abonnemanget på modemet jag fått låna, dels möjligen på att RF monitor inte är gjort för de snabbare modemen. Men detta motsägs av Dennis resultat på evdotips sidan.

Du nämner 20 kbit/s. Vill det inte gå fortare än så?  Enklaste sättet att hålla routern öppen är att pinga t ex google med ping -t för då får man ett ping i sekunden. Naturligtvis bättre att pinga något i närheten.

Om man bara har 20 kbit/s vid en länkhastgighet mellan 1,2 och 2,4 mbit/s så betyder det ju att överföringen är strypt någon annan stans. Kolla även packet loss för blir det mycket omsändningar kan det leda till låg överföringshastighet av data trots att radiolänken verkan snabb. Reflexer ger packet loss och störningar från andra basstationer.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

17 Senaste redigerad av kroktorp (2009-12-02 10:23:20)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Hej

20kb/s det var när det har sjunkit så lågt som möjligt när jag provade
Värdena var samma som vid högre hastighet

Hur kollar jag packet loss??
Har ännu inte fått nån mer respons från ice på mina frågor

innebär det att om  kb/s går ner så borde även länkhastigheten gå ner om det är mellan basstationen och mig??


Stefan

18

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Hej

Ojsan  fingrarna var snabbare än googling

Packet loss 0%

Stefan

19

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

God kväll

Har under min hemresa från skogen haft ice igång i bilen och
provat lita här och var under resans gång

Nerladdningar har funkat klockrent tom när signallampan på modemet lyst rött
och  Ec/Io varit uppemot -8
Haft konstant kb/s och inga tecken på mina problem i skogen
Upplevde tom att ett par gånger då  Ec/Io varit nära på -0,0 att det var trögare hur hänger det ihop??

Detta bör väl innebära att dom stora problemen sitter i basstationen  eller?

Stefan

20

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Jag har bara kollat Ice under bilkörning och samtidigt haft RF status monitor uppe under en kväll, lite knepigt att köra...

Det visade sig att länkhastigheten varierade enormt snabbt i skogen med dippar nästan ned till noll. Om jag då försökte stanna och backa tillbaka till dippen gick det inte att lokalisera den. Det förefaller således som om själva rörelsen inverkar.

Du skriver dels att nedladdningen funkar fint även med Ec/Io -8, dels att det kan vara heltrögt när Ec/Io är noll. Vad var i skog och inte.

Det du skriver är inte riktigt strukturerat så att det går att förstå vilka avläsningar som härrör sig från din hemma-basstation. Förstår inte heller hur du kan ha konstant nedladdningshastighet under färd. Var avläser du det?

frågan är väl snarast vad du får för resultat när du är ansluten till en annan och förhoppningsvis mindre belastad basstation och att du inte är i rörelse.

Ny teknik hade nyligen en intervju med nye VDn på Ice. Kundkretsen har vuxit mycket snabbt, ett antal stor kunder har kommit till, däribland  polisen och SCA. Kundsupport har haft problem, men nätet säger han att de klarat fint fast lite problem borde de ha vid snabb tillväxt. De ska investera flera miljarder till, hur mycket beror på kundtillväxt. Nästa år ökar de till 14,4mbit/s - frågan är om det kräver nya modem, inget svar på det.  Den senaste nyheten är att de anlitat en extern annonsbyrå. Heja marknadschefen.

Kolla under fliken företag >press för fler intressanta meddelanden. De kan erbjuda specialtjänster för företag. Undrar om de kan prioritera företagskunder också?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

21

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Jonas skrev
Du skriver dels att nedladdningen funkar fint även med Ec/Io -8, dels att det kan vara heltrögt när Ec/Io är noll. Vad var i skog och inte.

Stefan svarar
bägge var skog efter stora vägen

Jonas skrev
Det du skriver är inte riktigt strukturerat så att det går att förstå vilka avläsningar som härrör sig från din hemma-basstation. Förstår inte heller hur du kan ha konstant nedladdningshastighet under färd. Var avläser du det?


Stefan svarar
Nedladdnigs hastigheten tittade jag på när jag laddade ner en stor fil på 700mb
och med konstant menar jag att den höll sig på ungefär samma värde hela tiden och inte sjönk och sjönk och sjönk som den gör vid min hemmabasstation i skogen

Har nog lite svårt att förklara mina iaktagelser som lekman Ursäkta mig

mvh
stefan

22 Senaste redigerad av jonasolof (2009-12-04 18:51:12)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Ok - jag är också lekman, fast jag vet en del för jag leker och lär:-)

Det här handlar ju mer om hur man lägger upp experiment för att verifiera hypoteser än om radioteknik.

nästa fråga var: vad du får för resultat när du är ansluten till en annan och förhoppningsvis mindre belastad basstation och du dessutom inte är i rörelse?

PS jag är i frågande änden sedan ett halvår på ett volvoforum pga konstiga startproblem, så jag vet hur det känns. Support (= volvoverkstäder) är till noll hjälp.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

23

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

jonasolof skrev:

PS jag är i frågande änden sedan ett halvår på ett volvoforum pga konstiga startproblem, så jag vet hur det känns. Support (= volvoverkstäder) är till noll hjälp.

byt till toyota, suverän service!
volvo är skit, och deras verkstäder är rena skämtet!

24

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Toyota ja, jag har en Lexus LS 400 också, den står på landet. Funkar fint, men den har bara gått19,000 mil sedan jag köpte båda 1991, volvon 965 har gått 40,000 mil. förresten var lexus service i Bryssel rena skämtet också, fick hitta en verkstad 12 mil bort som var privat. Volvon har funkat väldigt bra, nu är det en utmaning att förstå sig på den. Men lite kul också. När jag var tonåring höll jag aldrig på med motorer, bodde vid Nybroplan. Det var radio för hela slanten. Får ta igen det där med motorerna nu... Sen ska jag ha ordning på min elscooter där jag råkade göra en kortis på kontrollkortet.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

25 Senaste redigerad av Turf (2009-12-07 12:09:21)

Sv: Hjälp nybörjare på ICE

Hej på er smile
Som några mer är jag helt ny på ice. Haft detta i ca 4 månader. Har testat telia 3g (bra ping när jag spelar cs) tres 3g.. Är riktigt dåligt att spela med där jag bor.
Jag bor på ett ställe som heter aspberg. Ligger rätt bra till till master. 8 km ca till närmaste.. öppna fält och lite skog bortom. Men tror masten sitter högre upp i ett ställe som heter grums. Har bra download oftast med ett max på 250. har upplodat i ca 170 k max nån gång men allt som oftast runt 100.

Nu till acces manager. jag vet inget om radio signaler eller så rätt nollställd där.
Är det högre som ger bättre eller ska dBm var lägre som ger bättre?

jag vill köpa en riktantenn och testa och tänkte ge mig på yagi som finns hos claes ohlson. Jag spelar mycket counterstrike och är där tvungen att jaga ping för bästa resultat smile

Just nu ligger den runt 100. Mellan 90-110, men vill ju ha bästa som kan fås. Jag vill den ska bli stabilare.

Så när jag sen ska ställa in, ska det vara högre dBm eller så lågt som möjligt?

Sitter med HLSW som är ett program för att lägga till servrar som man kan spela på. Man ser även ping och den pendlar mellan 85-120.

På acces manager ligger dBm på

Evdo signal ca 71
Evdo2 signal på ca 73-74

Och den sista RTT på 78-79

Jag har D-35 modemet i fönstret åt asmma håll som masten finns på.

Tacksam för lite svar av bättre vetande smile:)

Hittade en till antenn på kjell o company

http://www.kjell.com/?item=30799&pa … ,593000000

Kan man använda en sådan ??

Glömde skriva me detta.
När jag satt med tres 3g köpte jag en sån här antenn.

http://www.dustinhome.se/pd_5010326862.aspx

Går den att använda till icenets?? Kontakten funkar ju inte då till D-35. Vad ska jag ha för kontakt isåfall ??

Som sagt, jag e newbie på såna här saker smile