26

Sv: Dålig hastighet på ice

I de senaste abbonnemangsvillkoren på Ice står det 24 månader bindningstid för nya kunder men 12 månader för gamla kunder där bindningstiden gått ut. Jag försökte ringa till Ice kundtjänst igår för att kontrollera vad som gäller för de som har D20-modem, men det var lång telefonkö.

När det gäller 4g 2010 anges sändarfrekvensen till 2600MHz. Realistisk maxhastighet 20Mbit nära masten. Höga frekvenser har kort räckvidd och signalen avtar snabbt från masten. Varje mast behöver matas med nergrävd fiber. Det passar därför bara i tättbebyggda områden. Själva tekniken 4g kan även användas på lägre frekvenser som nu är reserverad för marksänd-TV och GSM-telefoni. Då kan det passa även på landsbygden.

27

Sv: Dålig hastighet på ice

Mmmm, det är lite kö till ice, själv satt jag förra veckan vid 4 tillfällen i snitt 15 minuter utan att komma fram... Enl åf här i Gnesta måste jag säga upp gamla abb för att sen teckna nytt, ja ja, fortsättning följer. Dags att se slutet på DH4 och se hur riktiga hackare bär sig åt.

28

Sv: Dålig hastighet på ice

4G kan du nog glömma i skogen på 'några år' då inte ens 3G+ är utbyggt ännu...

29

Sv: Dålig hastighet på ice

Strunta i vad åf säger. Ice vill ha och behöver kunderna och är tillmötesgående. De har dessutom viss koll på det här forumet eftersom det ersätter ett supportforum i deras egen regi. Hoppas att kötiden mer beror på tillströmning av kunder än neddragning av personal.

Det går också att skicka mail till support och kundtjänst.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

30

Sv: Dålig hastighet på ice

Vad skulle du råda mig till? Ska jag börja böka med kådisar eller nappflaskor uppe på taket för att kolla om jag får ok-signal med 3g, problemet är att 3g nästan alltid kopplar ner efter en stund. Eller ska jag köra med ice?

31 Senaste redigerad av Kronkärr (2009-11-16 23:23:11)

Sv: Dålig hastighet på ice

walaro skrev:

Hej på er,
Jag tänkte att nu är det dags att börja gräva lite i möjligheten för internet med lite högre hastighet.... Har nu upptäckt detta eminenta forum med en brutal kompetens.
Så här ligger det till: Jag bor utanför Gnesta, i Hundby, som ligger mellan Gnesta och Sillekrog vid väg 224, jag flyttade ut hit 2004 och har gillat läget att jag, enligt Telia, aldrig kommer att få bredband via telefon. Från början körde jag via Swepet med satellit och dom senaste 3 åren med Ice, d20 modem med riktantenn, jag låg på deras support dom första 1,5 året om min dassiga hastighet och fick råd om "rikta antennen ditåt så ska det bli bättre, vi försöker skruva upp din hastighet osv osv" . Absolut inget ont om supporten hos dom, tvärtom, men faktum kvarstår, dassig hastighet, typ 0,6 Mb. Min riktantenn har en riktning mot Lövnäs och jag har försökt att hitta Ice's antenner men inte lyckats. Om jag försöker koppla upp mig med Telias 3g när jag sitter i soffan så lyckas jag ca 2 ggr på 100 men om jag går ut 20 meter till bilen så funkar det mkt bättre (nej, jag vill inte bo i bilen :-) ). Kan jag använda min riktantenn till en dongel, har läst här på forat att jag kan plocka isär det och koppla in kabeln till antennen i den?! Vilken operatör skulle ni rekommendera med tanke på min ort?

Ödmjukaste hälsningar,
Danne

Jag bor några mil norr om dig och vi har i stort en gemensam utmaning bortsett från avståndet till god 3G/T3G-täckning. Jag t.o.m. ser masten på 2500 meters avstånd när jag går ut på åkern ca 200 meter från huset och surfar obehindrat med bärbar PC. Men det kan ju inte vara guds mening att man ska sitta ute på en åker och betala räkningar eller vad man nu ska göra digitalt. Inne i huset funkar det inte alls utan det är endast NMT som funkar med takmonterad riktantenn.

En idé:
Tänkte montera en stolpe på åkern med en låda innehållandes D-35 och "bilbatterier" som laddas via solceller. På stolpen kan riktantennen monteras samt en riktad WLAN-antenn (ska gå att fixa enligt NMT) mot husets WLAN. Problemet är att WLAN inte klarar 200 meter och någon WLAN-repeter finns inte för en vanlig lön. Att gräva ned kablar på säkert djup för att klara bl.a. plöjning av åkern blir ruskigt dyrt.

Någon som testad en liknade lösning med WLAN inom rimlig hushållsbudget och med solcellsladdning? Har räknat lite på 12V/150 Ah och det kan gå om jag inte surfar mer än ca fyra timmar per dygn (om jag fick ihop siffrorna rätt). Vintertid kräver dock fler Amperé, mera solceller och större krav på skåpet eller så prioriterar man surfandet.

Synd att det inte finns prylar framtagna ännu för kunder som har en vägg av skog mellan sig och bästa cell. Kanske kan denna spåning lösa just ditt problem.

32

Sv: Dålig hastighet på ice

#31
Är det Ice eller vanlig 3g som funkade bäst ute på åkern?
D35 har ingen antennanslutning för yttre wlan-antenn. En del trådlösa routrar har en löstagbar antenn som man kan ersätta med en riktad wlan-antenn mot huset. Routern kopplas till D35-modemet med en kort nätverkssladd. Routern kanske vill ha en annan likspänning än D35.

33 Senaste redigerad av Kronkärr (2009-11-17 01:02:06)

Sv: Dålig hastighet på ice

keja01 skrev:

#31
Är det Ice eller vanlig 3g som funkade bäst ute på åkern?
D35 har ingen antennanslutning för yttre wlan-antenn. En del trådlösa routrar har en löstagbar antenn som man kan ersätta med en riktad wlan-antenn mot huset. Routern kopplas till D35-modemet med en kort nätverkssladd. Routern kanske vill ha en annan likspänning än D35.

3G via TRE. Enligt förra NMT supporten finns tydligen en möjlighet att fixa en extern WLAN terminal från kortet utan att disconnecta de två spröten men då skulle garantin upphöra vilket inte gjorde mig något då. I övrigt inga problem. Skulle vara kul att testa en fristående periferilösning ihop med någon med resurser. Skulle testa detta ihop med Infoferenda för några år sedan men projektet blev tyvärr aldrig av.

Edit: Sorry, jag rörde nog till det lite i sena timmen roll. Jag menar faktiskt både 3G och NMT i helt skilda men likartade projekt. 3G/TRE med WLAN från åkern samt även D35 via WLAN från åkern men då mot en annan cell. I båda fallen är det skog ivägen mot en specifik cell. Sedan är projektet tänkt att användas mobilt i andra fall där topologin är som en "vägg". WLAN är då den flexibla länken i ordet "trådlöst" rätta bemärkelse. Därför bör den mobila modemenheten med batteribackup vara så smidig som möjligt. Kan kanske vara lite svårbegripligt eftersom jag tänkte hälften och skrev resten.

34

Sv: Dålig hastighet på ice

jag har byggt umr med solceller, funkar bra på sommaren, men blir problem på andra halvan av året pga kyla och lite sol.

35 Senaste redigerad av jonasolof (2009-11-25 11:37:53)

Sv: Dålig hastighet på ice

Du nämner inte om det är skog mellan åkern och huset. Om det inte är träd i vägen är 200 meter inget problem för WLAn om du använder riktantenn. Jag har använt två  sexito cm parabolantenner för 10 mW (normal effekt på WLAN) och 3 mbit 802.11 b för många år sedan, funkade fint över 13 km. Andra har kört över tre mil med effekten 10 mW. Sedan kan man ju ta en Linux Linksys router (WRT54GL) i vardera eller ena ändan med DD-WRT programvara och öka effekten.  Du klarar dig nog med 10 dB i vardera ändan, t ex panelantenner.

Ska du koppla in externa antenner på D35 WLAN måste du hitta lämpliga koaxkontakter för kretskorten, de är mycket små. Det är väl i och för sig bättre att använda D35's eget WLAn eftersom en WRT54GL drar nästan en ampère vid 12 volt och den trasslar mycket om den inte får tillräckligt med ström.

Kjell & Co bl a har WLAN riktantenner. Med en (två)  i vardera ändan borde du komma upp i fart.

En 3G router med samma borde funka också. En annan variant är en UMR med D50 modem, där har du SMA kontakt för extern antenn.

Det finns många som vore betjänta av en sådan här lösning. En viktig komponent vore att kunna koppla in/ur routern på håll för att spara ström utan att den funktionen i sig drar mycket ström. Laserpekare och fotocell? Radio?

Ställer du dit ett bilbatteri och en eller två paneler från Kjell & Co parallellkopplade får du bra laddning. Jag kör samma på landet för att hjälpa en bonde att hålla ström i kostängslet nära huset. Tumregel: Har panelen mindre än en tredjedel såmånga watts uteffekt som natteriet har kapacitet i ampèretimmar behöver du ingen laddstyrning. enkel parallellkoppling räcker. Så 20 Watt panel funkar till 60 Ah batteri. Solskydda batteriet, vattnet försvinner i solen.   

En liten accesspunkt från Linksys är nog ockås en rätt strömsnål variant. De har också antennkontakt.  På  D-link sitter antennen fast om jag minns rätt.

Har du träd emellan måste antennerna vara avsevärt mycket effektivare men det går att komma upp i  20 dB förstärkning.

När jag använder D35 mobilt utanför bilen räcker inte det egna batteriet länge. Ett laddaggregat med batteri för bil väger inte mycket, är lätt att bära, ger 12 volt ut och det jag har kan ladddas från cig-uttaget då bilen går. Plus att det ersätter startkablar vid behov när man själv eller andra behöver det.

Jag skaffade stora WLAN-panelantennen från Kjell & Co, har inte provat den ännu men det bör funka med D35 och min 3G router vid behov. I det fria går d35 ungefär 75 meter till en iPhone.

en fräck lösning vore ju om man kunde sätta reflektorer direkt på D35s WLANantenner så att de fick riktverkan.Små paraboler borde hjälpa något. försök inte skruva ur antennerna, sladden till kortet sitter fast i vardera antennen. 

Är det någon som man hitta nammnet på WLANkontakterna på kortet i D35 /(Axxesstel modem 410) vore det bra.

Så här ser de ut (inte exakt samma kort)

http://site.microcom.us/DCMA-81.pdf

Det är ett WLAn kort modell DRMC-81 från
Wistron

http://www.wneweb.com/Networking/more/DNXA-92.htm

Med dessa uppgfter bör det gå att få beteckningen påkontakterna från tillverkaren

email till taiwan och USA länst ned på sidan:

http://www.wneweb.com/Networking/mini-PCI.htm

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

36

Sv: Dålig hastighet på ice

Wlan kontakterna inuti D35-modemet ser ut som typ "u.fl" som är vanlig på interna wlan-kort i bärbara datorer. Jag köpte för några år sedan ett sådant kablage för att kunna ansluta en wlan-antenn till en äldre bärbar dator "Dell inspiron 8100" som aldrig var konstruerad för wlan. Jag bytte ut det interna telefonmodemet mot ett billigt miniatyr wlan-kort. Elfa ser inte ut att sälja den sladdbiten längre.

37 Senaste redigerad av Kronkärr (2009-11-17 23:49:38)

Sv: Dålig hastighet på ice

#34, #35, #36:
Tack för att ni finns! Ska under veckan ta ett kort inuti min D-35 eftersom garantin gått ut. Frågan är hur sjutton jag ska kunna länka till bilden eftersom Webadmin ännu inte medgett denna funktion om jag fattat rätt.

Jag kör ju även med VoIP över D-35:an men den funktionen borde ju kunna stå kvar på WLAN:ets insida.

Jag tror också att en sådan här produkt borde ha potential som option.

Det är fri sikt mellan huset och ut på åkern och därifrån till 3GIS cellen vintertid. På sommaren är det mycket löv som skymmer mellan "åkern" och cellen.

De svar #35 lämnat gör att jag kan gå vidare med att bygga "en låda på åkern" med en överkomlig budget. Har av ett välkänt företag för ca två år sedan fått uppgift att det måste till en WLAN-repeter för att få 100 meters hopp. Det är tydligen helt fel och jag tror på Jonas uppgifter. Ska räkna om för att se hur det påverkar energibehovet. Nu har ju solceller också blivit billigare än för två år sedan och kan man få ner batteristorleken är det bara bra. Ett bilbatteri väger ju ca 17 kg så slipper vi detta är det perfekt. Men som sagt, det är till sist fältprovet som gäller och lådan bör vara välisolerad (Plastkapsling med frigolit inuti) för att inte sänka batteripacken. Fukten i lådan bör kunna absorberas av lite selicagel i en påse. Själva "stolpen" kommer att bestå av ett 3 m 35 mm antennrör eller två.

För att testa en "länklåda" på åkern med 3G/TRE har jag en TopGlobal MB6000 router med WLAN med ett AC875 kort samt en extern 3G-antenn. Även MB6000 kortet kan förses med extern WLAN antenn via anslutning från kretskortet. I princip är det bara solceller och batteri som fattas men just nu är det mycket för en fattig. Får nog bli ett vinterprojekt att även testa i minusgrader.

Återkommer under tråden 'Egna byggen' när bygget kommit igång.

Tack för er support.

38 Senaste redigerad av jonasolof (2009-11-18 10:37:11)

Sv: Dålig hastighet på ice

Du behöver inte ta kort, D35 är lätt att öppna för den som vill kolla. fanns u.fl kontakter med kablage på Elfa finns de nog någonstans, kanske Digi-key. Tillverkaren av kortet medelade att de inte har några kablage men de glömde säga var kontakten heter, nytt försök. Edit. Ja det ser ut som UFL, lätt att hitta på nätet.

bra vore med reverse-SMA kontakter i routern som man kan ansluta med kort stadd till WLAN kortets koaxialutgång vid behov av extern Wlan antenn. Köpa:

http://www.l-com.com/item.aspx?id=21123

Noterar G-mans erfarenhet av UMR på vintern. Vad gäller fukt så klarar nog ett bilbatteri eller annat blybatteri det och routern värmer sig själv och driver väl därmed ut fukt, De bör knappast vara i samma låda.  På vintern händer det väl lätt att man måste hjälpa till med eltillförsel pga solbrist. Då gör det ju å andra sidan inget om man går på åkern.

Det finns massor med erfarenhet av enkla hemgjorda riktantenner för WLAN, se "wok wifi". Vanligast är att man sätter en USB dongle i fokus på en enkel parabol, wok eller annat. Rör-antenn är en annan variant, oftast känd som cantenna.

ytterligare ett par varianter för överföring av signalen från routern. Optofiber i plast, mycket enklare att ansluta än glas och billigare.

Jag skulle hyrt en BOB-cat grävare och grävt ned en ledning. Det är snabbt gjort om man inte är i småländsk stenmark.  Det finns flera tekniker för att föra över en LAN-signal över 230 volt eller annan kabel (även svagström, där kabeln blir billigare) Jag har grävt ned en elledning till sjöboden, 200 meter bort. Med enkla Devolo LAN över kabel enheter får jag ca 3 mbit över ledningen. I sjöboden sitter en accesspunkt för WLAN. Med nyare grejor ginge det att få högre fart.  Innan dess testade jag med WLAN från huset. Det funkade vid fri sikt men ett enda träd med löv klippte kontakten.

Går man till Stena metall kan man kanske hitta en kabelrulle billigt där genomsnittsarean är tillräcklig för att skicka in den ström som behövs utan för stort spänningsfall. åska blir ett problem dock.

devolo.com har visat utrustning för att föra över signal på t ex en stängseltråd.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

39

Sv: Dålig hastighet på ice

Här säljs en lämplig sladdbit för att få ett yttre uttag för wlan-antenn på D35. Det tillverkas dock mer än en storlek av u.fl-kontakter, så det är inte säkert att just den här passar.
http://www.davido.se/shop/product_info. … ucts_id=82

40 Senaste redigerad av jonasolof (2009-11-18 16:17:44)

Sv: Dålig hastighet på ice

enligt besked nyss från tillverkaren av kortet i D35 heter kontakten

HRS U.FL-R-SMT

Bra länk ovan, sladden har reverse SMA (fast fotot ser ut som vanlig SMA!)v ilket brukar användas för WLAN antenner. Vill man ha vanlig SMA och betala mer kan man ta infoferendas ipex sladd för option (Samma?). enligt text i länken ovan så är ipex lika med u.fl men storleken bör dock kollas som sagt. 

http://www.infoferenda.com/webbshop/ant … sma-f.html

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

41

Sv: Dålig hastighet på ice

Tänkte jag skulle följa upp med dagens händelse. Gick upp på taket och kollade med acer+telia-dongel alla 4 väderstrecken. Konstaterade att bästa signal var vid nocken åt väster. Äkte till kjell.com och köpte 5 m usb-kabel och en Dovado, spikade fast dongel (inuti hermetiskt tillsluten fd julmustflaska) och uppdaterade firmwaren. Nu har jag stadig 2MB lina. Följer med spänning om dongeln kopplar ner under kvällen (fortsättning följer) annars blir det nog riktantenn.
Riktigt kul med alla era svar.
//Danne

42 Senaste redigerad av jonasolof (2009-11-23 16:15:31)

Sv: Dålig hastighet på ice

2MB är ju hyggligt men det framkommer inte varför farten ej är bättre. svag signal i alla fall? En riktantenn för 3G enbart från Infoferenda ansluten till dongeln borde ge bra resultat när dongeln i sig ger 2MB.

Då får vi hoppas på någon annan för experimentet med en relästation för trådlöst bredband ute på en åker eller uppe på en bergsknalle och WLAN ned till huset. Fast man kan ju undra hursolpaneler ska kunna ladda när som nu en del ställen bara haft någon enstaka soltimme på en månad. Bränsleceller?

Själv satt jag ooch åt lunch i skjortärmarna på en parkserveríng idag i strålande sol utanför Bryssel. 17! grader varmt i skuggan, mer i solen. Då laddar batterierna.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

43

Sv: Dålig hastighet på ice

jonasolof är inte bara cdma-brain, han är en glidare också;) Dongeln kopplar ner lite titt som tätt:( Jag har lagt till 2 pingadresser i Dovadon så jag hoppas att den kammar till sig annars vet jag inte vad jag ska göra
//Danne

44

Sv: Dålig hastighet på ice

jonasolof skrev:

Då får vi hoppas på någon annan för experimentet med en relästation för trådlöst bredband ute på en åker eller uppe på en bergsknalle och WLAN ned till huset. Fast man kan ju undra hursolpaneler ska kunna ladda när som nu en del ställen bara haft någon enstaka soltimme på en månad. Bränsleceller?

Själv satt jag ooch åt lunch i skjortärmarna på en parkserveríng idag i strålande sol utanför Bryssel. 14 grader varmt i skuggan, mer i solen. Då laddar batterierna.

solpaneler laddar även vid moln, ibland mer vid molnigt än vid molnfritt pga ljusets brytning i molnen.
Är den snö så laddar det också, problemet är om det blir smütts på panelen/snön då minskar laddningen markant.
Med panelen lodrätt hålls den ren samt ger mer ström under vintern när solen står lägre.

45 Senaste redigerad av jonasolof (2009-11-22 21:55:11)

Sv: Dålig hastighet på ice

Bra synpunkter. Frågan är hur många watts panel som behövs för att ge en dryg ampère kontinuerlig ström till t ex till en 3G router med WLAN-utgång.


Framför allt bakom bergknallar i stockholms skärgård skulle en sådan 3G/WLAN relästation vara användbar.

Här är de 60 cm paraboler jag använt för WLAN länk över 13 km, förstärkning 21 dB:

http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-bin/ … mp;lng=eng

Använder man en wlan-länk från relästationen plus ett internt WLAN-nät kring huset ska man tänka på att de inte bör störa varandra.

Synpunkter från Antennspecialisten, nu del i annat företag

Fyra kanaler för WLAN:
Man kan använda fyra (4) st kanaler i 2.4 GHz-bandet; kanal 1, 5, 9 och 13. Det är förvisso 17% överlappning i frekvensplanet om man betraktar varje kanal som 24 MHz bred, vilket inte heller är helt korrekt. Om man mäter genomströmning med FTP med en sådan frekvensplanering, så tappar man ca 4% av bandbredden per kanal, men vinner en extra kanal (från 33 till 44 Mbps ackumulerad bandbredd).
Ovanstående är verifierat genom repeterade test. Dock skall man ta hänsyn till storsignalegenskaper mellan accesspunkterna, t ex om man monterar två st Lucent AP-1000 eller fyra st Lucent AP-500 i samma skärmade skåp. Inom detta område håller vi på att arbeta just nu.
Det är således viktigt att använda just kanalerna 1, 5, 9 och 13. Olyckligtvis har vissa fabrikat kanal 7 som default och vissa saknar kanal 13. Då kan man t ex använda kanal 13 för länkar.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

46

Sv: Dålig hastighet på ice

Bara nyfiken,

det usb-modem som du uppdaterade firmware och använde en 5m USB sladd på, vad är det för USB-modem?

47

Sv: Dålig hastighet på ice

Jag gissar  på Telias Huaweii E220

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

48

Sv: Dålig hastighet på ice

jag har ~120watts panel, med en EJ serie reglerad laddregulator.
den ger mer mos än vad umr + usb + kamera behöver

49

Sv: Dålig hastighet på ice

#46 Luddigt av mig.. Det var givetvis Dovadon som uppdaterades. Nuvarande strul är att det kopplar ner ett gäng gånger per kväll, undrar om det är dongeln eller dovadon, själv gissar jag på dongeln. Jag har beställt ett modem från tele2 i rent studiesyfte, får se hur den funkar, rapport kommer.

50

Sv: Dålig hastighet på ice

Inte så att IP leasen löper ut och den kopplar om?

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!