1 Senaste redigerad av joabor (2020-08-10 14:12:26)

Tråd: Separation mellan signalströmmar

Hej på er,

Jag läste en tråd gällande separation mellan signalströmmarna, måste erkänna att jag hade lite dålig koll på detta själv då jag trodde att man skulle ha så högt som möjligt på alla strömmarna.

Tråd: http://www.mobilabredband.se/forum/view … hp?id=7358

Så här ser värdena ut för mig
https://i.imgur.com/ZSlpMhA.png
https://i.imgur.com/vg7hYIN.png
https://i.imgur.com/6XSmyZr.png
https://i.imgur.com/r3T3iQe.png

DL: 40-120 Mbit/s
UL: 20-30 Mbit/s
Antenn: Jarf 1800MHz 17 dbi som måste tas med en nypa salt:).
Placering: vid vattnet, ca 3 m över vattenytan med fri sikt till mast(mer eller mindre).
Avstånd till mast: 8 km

Som ni ser så studsar SINR ganska kraftigt men däremot verkar separationen ganska dålig (enligt SINR) eller läser jag detta fel och i så fall vad kan jag göra åt det?

Mvh,
Joakim

2

Sv: Separation mellan signalströmmar

Vad är det för antenn?

Du har bra signalseparation där. Varför det är bra för Mimo framgår av en mängd inlägg jag skrivit här. Om separationen är god kan dubbla, inbördes oberoende dataströmmar användas vilket ökar farten.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

3

Sv: Separation mellan signalströmmar

Antennen

https://www.wifi-shop24.com/jarft-4g-mu … enna-14dbi

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

4

Sv: Separation mellan signalströmmar

har en sån där antenn ifrån wifi shop också men den står det bara LTE på inget annat, samt köpte på tradera och den står det ingenting på den är namnlös , men ser likadan ut

Hemma: Fiber 1000/1000 Mbit
Mobilt: 2st ZTE MF823, 2st Dovado go, 2 st MF910
antenner: 2 st Directional Antenna | 14dBi, 800MHz MIMO | 2st  Macab PRO-1000 7dbi panelantenn | 2st Magnetfotsantenn 9dBi | 2st Magnetfotsantenn 7dbi

5

Sv: Separation mellan signalströmmar

Hej,

Har varit lite frånvarande då jag precis köpt en båt (typ sämsta tajmingen då halva Sverige köper båt i år pga. pandemin).

Antennen är en Jarft endast för 1800 Mhz.
https://www.wlan-shop24.de/jarft-j1800- … enne-17dbi

Jämfört med Poynting riktantenner x2 så får jag ur några decibel bättre signal med Jarft men det kan beror på att antennsladden är 2 m kortare med Jarft än Poynting, och har alldeles för kort avstånd mellan Poynting antennerna (använder deras egna +-45 graders fäste för dubbla antenner). Ingen större skillnad på hastigheten.

6 Senaste redigerad av E Kafeman (2020-08-14 17:14:48)

Sv: Separation mellan signalströmmar

Inte något bevis för något men Poynting redovisar mätningar på antenn-gain som verkar rimliga och mätkurvorna ser trovärdiga ut.
Poynting håller lite högre teknisk nivå och lite högre prislapp än okända fabrikat med Kinesiskt ursprung.
Poyntings antenner tror jag tillverkas i Taiwan men utvecklas numera i Sydafrika,
De anger nästan 12 dBi vid 1800MHz för sin logperiodiska antenn, kabel oräknat.
Sedan några år översvämmas marknaden av Panel-antenner i några olika grundformat där huvudsakliga skillnanden är designen på plastlocket.
JARFT/LTE/LTE MIMO/Willams är 4 liknande antenner jag stött på med samma innehåll men med olika tryck på locket. Antennerna tillverkas alla vid en kinesiska fabrik, EOTH, och de kan ombesörja önskat tryck på locket eller sälja utan lock.

Jag har inte mätt prestanda på dessa men vad gäller 1800 MHz och storleken ca 20x40 cm array 2x2 1800 MHz paneler är det en förhållandevis bra antenn, med gain drygt 11dBi, dvs mycket nära Poyntings mer bredbandiga logperiodiska antenn.
Angivna reklam-gainet har tyvärr numera tappat all betydelse som värdemätare.

Dessa kines-versioner kan skilja sej kraftigt i prestanda trots lika antenn-innehåll beroende på hur dyr kabel som följer med antennen. Jag köpte en annan på marknaden vanlig panelantenn, en lite mindre 22x24 cm och fysiskt för tunn för att ens rymma en bra luftisolerad panel-antenn och har därför undersökt på vilket sätt de kan trolla. Mina mätningar visade att de inte kunde trolla särskilt bra.

Det finns på samma sätt som med många olika plastlock och olika anslutningssätt för de antenner som säljs.
För somliga antenner bjuder man på 2 x 10 meter antenn-kabel till total kostnad under vad enbart en enda meter kvalitetskabel kostar och andra säljare erbjuder ingen kabel alls, endast kontakter på bakstycket.

Den lilla panelantenn jag köpte kan fås med N eller SMA-kontakter i bakstycket eller en bit kabel-stump samt N eller SMA kontakt. En kabel för vardera polarisationen.
Det var den versionen med två 45 cm långa kabelstumpar och SMA-kontakter som jag köpte.
Det finns en hel del att säja om själva antennen som är riktigt dålig men har inga redovisningsbara mätvärden än. Dock har jag mätt på den 45 cm långa kabel-stumpen som gav hela 2 dB förlust vid 1800 MHz, dvs 4 dB per meter kabel. Även med bra antenn kan några meter sådan kabel drastiskt minska mottagen signal-nivå.
Kabelförluster är kanske mindre viktigt om man bor där täckningen är god men för bästa signal bör man välja kabel märkt med en välkänd tillverkares namn och modell-beteckning, spårbar så det går hitta mätdata på tillverkarens hemsida.

Kabeln till min panel-antenn var no-name. Noname-kablar är just noname då tillverkaren inte vill svärta sitt namn.
Den usla kabel-stumpen som följde panelantennen, jag tittade givetvis på hur kabeln var märkt. Det är normalt ett plus i kanten om den är märkt alls men i detta fallet är det tveksamt.
I detta fallet var kabeln märkt med spegelvänd text, det är inte fotot som är felvänt. Måttligt med energi lagt på stavningen.
Kabeln tappar mest i förtroende med sådan märkning och 10 meter sådan kabel skulle kunna ge 40 dB dämpning, ett komiskt uselt värde.
https://i.ibb.co/cDXWsk1/kabel.png
ROHS syftar troligen på RoHS miljöcertifiering men betyder inget alls att det ordet är tryckt på kabeln mer än att man vill antyda att kabeln från okänd tillverkare (ROHS?) är miljöcertifierad. För att generalagenten formellt ska få CE-märka antennen ska europeiska general-agenten begära in det dokumentet för att ha spårbarhet i produktens ingående delar. Utan det dokumentet får antennen inte säljas på konsumentmarknaden. Det går inte skaffa dessa dokument på trovärdigt sätt men CE-märkning är en självdeklaration. General-agenten kan sätta dit CE-märket på produkten och i synnerhet i EU-länder där myndighetskollen är obefintlig är det riskfritt, ingen kollar om produkten uppfyller RoHS-kraven. Dessa general-agenter/importörer som ofta vill antyda att de själva är utvecklare av lite mer än namnet på plastlocket återfinns i länder som Polen och Estland och säljs sedan via webbsaiter men kan även hittas hos välkända svenska hemelektronik-kedjor.
Importören saknar nästa altid all egen kunskap om antenner och är i vilket fall inte intresserade av att förse antennen med annat än reklam-värden vad gäller prestanda för olika frekvensområden.
Eller som jag såg en som skrev efter att ha mätt på ett antal antenner:"Du tror att du vill se äkta mät-data på dessa antenner, det vill du inte."

Nu spårade det ur rätt kraftigt från ursprungsfrågan men se det som lite kring-information runt de antenner som nämnts i tråden och som förhoppningsvis inte använder, som för min inköpta antenn, Ǝ⅃ꓭAƆ ⅃AIXOAƆ att ansluta med.