1

Tråd: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Testade denna antenn och kom fram till att den inte var något vidare förutom att den har en bra magnetfot. Blev besviken när jag mätte upp antennen inklusive kabeln på 5m. Den ska alltså ge säg 7dBi men:

Antennen inte gjord för 2600MHz-bandet vilket stod i specen. SWR var där 4,5:1 dvs dämpningen 2,3dB. Hade fin resonans i 2400-bandet men jag ville inte använda den för WiFi. Kabeln på 5m var inte heller speciellt bra: Dämpade 8,5 dB dvs 170dB vid 100m! Förluster pga högt SWR i kabeln: 2,1dB dvs totalt ca 13 dB i förluster vilket ger 7 - 13 = -6dB i stället för +7dB. Verkar som Kjelle blandat ihop minus med plus när de skrev dit förstärkningen.

/Janne

2 Senaste redigerad av E Kafeman (2016-12-06 16:47:58)

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Man ska inte mäta, man blir bara missnöjd. ;-)
Det är kostnadskrig för tillverkaren att få sälja och då prutar man gärna på t.ex. dyr kabel.
I synnerhet på dessa frekvenser över 2GHz kan dålig kabel kosta hela antenn-vinsten och mer.
Antag att tillverkaren fick en femma för antennen, då blir det inte mycket marginaler om man ska inkludera 2*5 meter kabel.
Antenn-gain och förluster är sådant som slutkunden ändå inte kan kolla, i normala fall.
Största vinsten med extern antenn är många gånger att placeringen blir bättre än om modem med inbyggda antenner är gömda bakom sladdhärvor för router och dator. Det kan finna 20dB+ i den bättre placeringen.

Kan du mäta VSWR så har du viktigaste verktyget för att kunna göra två hyffsat fungerande biquad-antenner t.ex.
Lägg till egen kvalitetskabel som inte är längre än nödvändigt för ditt behov.

3

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Det står att antennen är avsedd för utomhusbruk, verkar den tät nog att ha ute  permanent  ?

4 Senaste redigerad av jannen (2017-01-08 11:51:34)

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Den är inte gjord för utomhusbruk. T ex ingen tätning mellan kabel och antennfot. Kan kanske användas typ en dag för testning utomhus om det inte regnar eller snöar. Sätt den i så fall på plåt, typ fönsterplåt. Antennen har kabel med extremt mycket dämpning (-8dB vid 2600MHz).

5

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Jannen, tack för mätningar.

Jag köpte den ovan testade antennfoten med dubbla antenner och fem meter kabel och fann snabbt att den  var obrukbar. Använder istället foten för dubbla antenner med en meter kabel https://www.kjell.com/se/sortiment/dato … imo-p94785

Den är faktiskt användbar om man sätter dit antenner som ä gjorda för önskat band. Finns t ex på trådlöst.se. Men den här foten håller nog på att gå ut ur sortimentet.

Men hur skulle Kjelle kunna sälja antenner om de inte ljög? Bra antenner kostar för det mesta. Vore kul att höra vad du får för reaktion hos Kjell & co om du meddelar ditt mätresultat.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6 Senaste redigerad av E Kafeman (2017-01-10 08:26:40)

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Kjell&Co undkommer då de säljer de siffror som generalagenten tillhandahållet.
Generalagenten litar på data han fått från sin kinesiska säljar-kontakt.
Denne kontakten har fått mätdata från antenn-tillverkaren.
Antenn-tillverkaren har maskin för att klippa tråd och skala koaxialkabel i sin verkstad, men äger inte ens en voltmeter.
Därför lånar han datablad från en kollega som tidigare tillverkat antennen.
Denne kollega klippte antenn-data från en pappers-katalog där han såg antennen som han försökte kopiera.
Att avkopierade måtten felade lite förklarar varför antennen inte hamnade på rätt resonans-frekvens, men ingen tillverkare ljuger om antenn-prestandan, då man ingen ens försökt verifiera mätdata och antennkunskaperna är helt obefintliga.
Nästa vecka gör han ståltrådsgalgar i samma maskin, då det är enklare och ingen frågar efter datablad.

Scenariot ovan är det högst normala för lågpris-sortimentet av antenner. Det är ibland ännu värre och ibland är det pirat-kopia på en piratkopia där antennmåtten förvanskat lite i varje led.

Jag gjorde en antennmätning på den billigaste antennen jag kunde hitta på Ali-express. Det blev en monopol-antenn på magnetfot, inklusive 3 meter kabel. Antennen var avsedd för 433MHz.  Mätningarna visade höga kabel-förluster och dåligt avstämd antenn.
Men det var trots allt spröt, fot med magnet, kabel och SMA-kontakt. Jag betalade 7 kr för antennen inklusive porto. Fick antennen levereras direkt i brevlådan.
Gissar att den jag handlade av köper från annan agent som i sin tur köper antennen från tillverkaren. Alla led tjänar pengar. Men det begränsar möjliga tillverkningskostnaden till kanske en krona.
Då kan man inte begära allt för exklusiv kabel.
Försök att hitta enbart SMA-kontakten från någon leverantör för under en krona?? Allt det övriga som medföljde SMA-kontakten är en bonus.

Antennen i fråga är denna: http://www.styrahem.se/p/289/battre-ant … -tellstick
Det är normal-pris på 100-150kr, dvs priset har ökat 100-150 ggr mot vad tillverkaren fick. Med svensk frakt så är antennen din för 200 kr.

För de 7 kr jag totalt betalde är det prisvärt att få något hemskickat till dörren inklusive frakt från Kina, oavsett vad man får i paketet, trådgalge eller antenn. Eventuellt medföljande datablad är naturligtvis inte ens värt pappret mer än som komisk läsning pga dålig översättning av en text som också passerat många led. Inte sällan så justeras antenn-prestanda någon dB uppåt i varje led i dessa papper.

7

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Ha

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

8

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Köpte sagda antenn fast för crc9 - ett första test (antenn placerad mitt i huset, där usb-modemet finns)  gav 6 db bättre S/N än utan, så nån nytta gör den väl. köpte den väl mest för att den var billigare än 2 st crc9->SMA adaptrar.

9

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Bra, men SINR har inget dB mått, är ett tal.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

10 Senaste redigerad av E Kafeman (2017-01-11 12:00:07)

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Denna Diablo-antennen tillverkas i Kina och importeras till Europa av en polsk firma, http://www.proscan-antenna.com/.
Kjell&Co köper i sin tur antennen av Proscan.
Proscan har absolut noll egna mät-resuser, de är bara agenter och förlitar sej helt på vad tillverkaren påstår, vad gäller teknisk data.
I detta fallet finns ett data-blad här: http://www.proscan-antenna.com/SPEC/Diablo.pdf
Databladet redovisar S11 i ett antal format, uppmätt på en nätverkare.
Mätningen avslöjar att den som utfört mätningen inte har den minsta kunskap vad denne sysslar med då mätinstrumentet inte kalibrerats varken i amplitud eller tid. Sista diagrammet i databladet är ett sk Smith-diagram och det visar tydligt vad som händer om man inte alls kan mäta. All data blev till ett obegripligt garn-nystan.
För en som inte är insatt är det svårt att tolka riktigheten i sådan information men som jämförelse på en liknade antenn som jag mätt:
http://i.imgur.com/9G0llOL.jpg
Min mätning till vänster (två mätkurvor), Proscans antenn-mätning till höger.
Anledning till det högra garn-nystandet är att man inte ställde in mätinstrumentet korrekt, vilket gör att det inte ens går att tolka vad kurvan borde varit. Korrekt mätt och man får en kurva liknande den i det vänstra diagrammet.
Övriga mätdata i Proscans dokument är även dessa helt fel utförda/redovisade. Hur man kommit fram till påstådda antenn-gainet framgår inte. Antagligen på samma sätt som man mätte S11/VSWR, dvs helt fel.
Proscan begriper naturligtvis inte heller hur man tolkar antenn-data. Om de begripit det hade de inte lagt in dessa mätningar i sitt egna datablad.
Ingen ljuger och alla redovisar data i god tro, precis som med 433-MHz-antennen ovan. Alla tjänar pengar och är glada.
Kjell&co tar 400 kr för antennen, så om det är samma proportioner som med 433-MHz-antennen ovan, så fick tillverkaren 2-3 kr.

Och som jag tidigare sagt, antennens bättre placering jämfört med ett USB-modems inbyggda antenner kan ge fördelar som mer än väl uppväger dålig antenn och kabel, så hur illa det än är så kan en sådan antenn ge bättre total prestanda.
Då blir även kunden nöjd, om än 400 kr fattigare.

11

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Finns det något bättre budgetalternativ än Diablo? (kostar 299kr på Loh Electronics)

12 Senaste redigerad av E Kafeman (2017-10-30 13:00:02)

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Budget-alternativ med avsikt att få bättre antenn-funktion, för att uppnå det måste man veta vad antennen ska klara, för dina behov.
1. Frekvensband? Det är som med bil, ska den klara allt från svår terrängkörning till fomel1-racing med goda prestanda, det går inte, så därför är en enkel första åtgärd att ta reda på vilket frekvensband antennen ska vara bäst på.
2. Bäst resultat är då antennen  sitter utomhus med fri sikt till basen, men ändå med så kort antenn-kabel som möjligt. Antennkabeln ska hålla god kvalitet och dämpa så lite som möjligt. Ibland är utomhus eller fri sikt inte möjligt och då får man ta det med i beräkning. Även inomhus kan betyda mycket var och hur antennen placeras.
3. Finns någorlunda fri sikt är en antenn med riktverkan oftast att föredra. Jämför naken glödlampa rspektive lampa där man kan fokusera ljus-strålen för bättre räckvidd. Fokuserade strålen kräver att man kan rikta mot basen. Missar man kan det liksom med felriktad ficklampa, bli sämre resultat än med annan antenn-typ.

Mest antenn-funktion för pengarna är i mitt tycke en kinesisk yagi-antenn för önskat frekvensområde. För MIMO behövs två sådana. Länkar till sådana för någon hundring finns lite varstans i detta forum.
Enklaste antennen att montera utomhus är en hygglig panel-antenn. Sticker inte ut så mycket och täcker flera frekvensband. Ger mindre riktverkan och sämre gain än en bra Yagi-antenn. En panelantenn är ofta en kombination av två antenner, så det behövs endast en panel för MIMO.
Hur mycket gain som behövs, vikt av att undertrycka lokal störningar eller oönskade basstationer, kräver att man tar reda på mer om sin omgivning samt försöker utltolka tekniska datan som modemet ger.
Mest budget är att bygga en antenn själv. Biquad-antennen är enkel att bygga om man är noggrann. Byggbeskrivningar för olika frekvensband finns det gott om på nätet. De som kräver lite mer, typ radio-amatörer, väljer ofta att bygga Yagi-antenn. Något svårare bygga men det finns mängder med instruktion på nätet.
Ofta knepig bit är att få till vädertåligheten, så inte fukt tränger in i kablar. Den biten är oftast dåligt beskriven i många av dessa beskrivningar för gör-det-själv-antennerna.
Ett förhållandevis billigt alternativ är att skaffa 5 meter bättre USB-kabel och placera modemet på bättre plats inomhus eller utomhus i plastlåda. Om det är tillräcklig förbättring måste du själv ta reda på genom praktiska experiment.
Köpa antenn först, och sedan tänka efter vad man egentligen behövde för frekvens,  antenn-placering och riktverkan, är oftast det mest oekonomiska alternativet.
Ett alternativ med prestanda mellan yagi och panel-antenn är logperiodisk antenn, men en duglig sådan är sällan billig.

Panel-antenner finns i en mängd olika kvaliteter. En del är ren skräp och andra kan fungera bra. Svårt att veta i förhand vad som är bra, men generellt, större är bättre. Finns inga uppmätta kurvor utan bara ren text på tillverkarens hemsida, välj något annat. Det spelar ingen roll hur fantastiska dB-siffror och fantastiskt frekvensomfång som beskrivs, finns inget mätt är det text utan värde.
Naturligtvis kan kurvorna vara ren fejk men genom att jämför med dyr antenns data kan man åtminstone se om kurvorna är rimliga.
Ofta förbisett är att även kabeln ska vara mätt och specad i datablad, om kabeln medföljer antennen. En dålig kabel kan göra en bra antenn oduglig då det kan kosta allt gain och även minska riktverkan.

Försök utläsa från modemet om det är dålig signal-nivå, vilken frekvens osv. Försök luska ut i vilken riktning din operatör har sin basstation, finns fri sikt, avstånd osv.
Om problemet är dålig hastighet, är inte nödvändigtvis ett antenn-problem, men det är du som enklast tar reda på vad som gäller för din plats.
Är det oändligt dålig signal som är problemet, får man satsa på bra utomhus-grejor optimerade för aktuell frekvens.
Stör datorer och wifi-nät kan det räcka med att flytta modemet. Att flytta modemet utomhus, kan krävas i många nybyggda hus, då både fönster och väggar kan dämpa signalen kraftigt.
Genom att installera app i mobil som kan utläsa signal-nivå lite mer detaljerat kan man enkelt jämföra olika platsers signal-förhållande inklusive hur stor förbättringen är när man står på hus-nocken. Använd samma operatör och frekvens i mobilen som för modemet vid sådan jämförelse. Kan kräva att man tillfälligt lånar SIM-kortet från modemet och stoppar i telefonen.

13

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Tack för ett mycket utförligt svar! smile

800-900MHz samt E5186s
Ej fri sikt, tror avståndet är knappt en mil

Blir nog till o se vad kineserna har att erbjuda, finns det någon bättre sida att kika på än aliexpress?

14 Senaste redigerad av E Kafeman (2017-10-31 11:08:39)

Sv: Kjell o Co:s Diablo SMA 4G-antenn med Mimo 7-8 dBi

Det finns många ställen och kika på. Ebay är enklast, Ali, Banggood  Chinawholsale är möjliga varianter som det är enkelt att handla från.
Vill man handla riktigt billigt så går det få en 9-elements Yagi för 800-900 MHz för 18 RMB vilket är ungefär 20 kr från 1688.com. Chrome fungerar här oftast bättre än Explorer eller Firefox. 1688 är typ postorder som kineserna själva handlar från.
Kan vara jobbigt att beställa om man inte är van vid språket, men det går att ta sej fram med Googles översättare i Chrome.
Frakt tillkommer oftast på 1688, vanligen 10 kr. Köper man mer än en antenn fungerar samfrakt oftast. Betalning med Alipay.
Börja med att bli medlem på Taobao och öppna ett Alipay-konto. Medlemskap är gratis och på Alipay's hemsida finns engelskt språkalternativ.
Det säjs att många handlare på 1688 inte vill sälja till icke-kineser, oavsett om man har Kinesisk adress eller Svensk, men jag har hitintills inte haft några problem.
I värsta fall får du en krockskadad antenn av låg kvalitet, men för 20 kr kan man inte kräva allt för mycket.
Att döma av bilden på aktuell sida är det samma antenn som erbjuds för ca 100 kr på Ebay, vilken är en helt ok fungerande antenn, men något tunn i godset.