1

Tråd: Är det värt ett försök Ethernet på ELAKY 2x10 0.6

Är det värt ett försök att köra Ethernet på ca 100 meter ELAKY 2x10x0.6?
Eller finns det nått billigt alternativ för 2-trådsmodem, typ köra ett eget ADSL mellan punkt A och B?
Var inne ett tag på att kunna om möjligt modifiera homeplug-modem att använda 2-tråd som "antenn" stället för elnätet.

Men någon här har säkert koll!

2

Sv: Är det värt ett försök Ethernet på ELAKY 2x10 0.6

100 meter är inget avstånd. Kört 3 km i flera år med vanliga lågpris dd-wrt-routrar som bryggor, men med hemgjorda biquad-antenner.
100 meter partvinnad kabel av hygglig kvalitet går men många rekommendationer säger just 100 meter som max.
Om det är utomhus, måste det vara utomhus-kabel. En begränsning är hur snabbt det ska gå men 100mbit/s ska inte var några problem. En annan begränsning är kabel-kostnaden. Bra 100 meter kabel är ofta dyrare än två bra routrar/bryggor som kan ge större bandbredd.
Vill man få än bättre överföring utomhus och det finns optisk sikt så är sådana här bra alternativ. Man lovar 10 km vid fri sikt.

3

Sv: Är det värt ett försök Ethernet på ELAKY 2x10 0.6

För drygt tio å sedan visade tyska devolo som är stora på DLAN/home plugs överföring på dubbeltråd. I princip rör det sig om samma teknik som adsl, en radiofrekvent signal som delvis håller sig kvar i tråden och delvis strålar ut (och stör, men bra homeplugs sänder inte på amatörbanden.

Jag har också fundera på att bygga om homeplugs men det har inte blivit av. Det bör vara enkelt om man kan komma åt punkten där signalen påförs starkströmmen. I princip behövs bara ett par kondensatorer. Om det inte är 240 volt så blir kraven på spänningstålighet små. Men i praktiken är det knepigare. Jag öppnade just en äldre (blå 11 mbit/s) devoloplug. Fullpackat med komponenter och jag ser inte hur signalen påförs.

Det finns att köpa utrustning för att köra signal över tråd eller fiber. Billigast  är plastfiber.

De adsl routrar som säljs av tyska AVM har en diagnostikfunktion som visar signalnivåer på olika delar av radiospektrum. Frågan är om spektrum visas även utan synkning

Wifilänk är nog enklast om det går. Eller så att köra starkström i t ex en lampkabel med dlan i vardera änden.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.