1

Tråd: Finskt Telia/Sonera bredband

Hallå,

Jag har fått möjligheten att teckna ett finskt Telia/Sonera bredband. Dessa har fri surf och är avsevärt billigare de mobila bredband i Sverige som har högst surfkvot.

Telia i Sverige har ju släppt surfen fri i Norden dvs inga roamingavgifter. Dock verkar det som att det inte är samma åt andra hållet dvs finskt mobilabonnemang som används i Sverige tas det ut roamingavgift för vilket skall vara max 2.99 euro/dag.

Är det någon som kan bekräfta att Sonera tar ut roamingavgift på finskt mobilt bredband när det används i Sverige?

Med vänlig hälsning
Henrik

2

Sv: Finskt Telia/Sonera bredband

EU lagstiftade om bla roaming avgifter,
Kolla detta.

3

Sv: Finskt Telia/Sonera bredband

Tack för ditt svar.

Detta med roamingavgifter och EU har jag läst innan men det träder inte i bruk förens mitten på 2017.

Tänkte mer på hur det är i dagsläget.

4

Sv: Finskt Telia/Sonera bredband

Jag kollade Soneras nätsidor och det verkar vara så att nätpaketet för Norden kostar 3 euro/dag (max.50M) - alltså litet under 30 kronor. I början kostar det 0,248 euro/M  tills man kommer upp till 3 euro. Över 50 M kostar 3 euro för 50M till.

Fri surf gäller bara Finland eftersom vi har en viss överkapacitet ännu (ack. huru länge ...).  Men jag skulle inte lita för mycket på uppgifterna. Hela fältet verkar vara i rörelse just nu på grund av EU-beslutet. Om en operatör börjar tävla med fri surf i Norden så följer de andra genast efter. De måste i vilket fall som helst slopa roamingen senast 2017.

Tyvärr kan jag inte använda Soneras paket för de har urusel fältstyrka här i vår by. Bara DNA och Elisa fungerar (så jag har Ålands mobiltelefon som använder både DNA och Elisa). ÅMT (alcom.ax) har dessutom en viss kvot för Sverige som ingår i månadspriset. Allt-i-ett-paketen är inte billiga och har låga kvoter men jag behöver inte så mycket trafik.

År 2017 försvinner roamingen men jag misstänker att priserna kommer att bli höga och kvoterna låga.