1

Tråd: Telia i Norden

Man blir lite sur över att finnar för ca 200kr per månad får surfa fritt i TeliaSoneras 4G-nät. Danskar får för 400dkr per månad 500Gb. Sedan kan de vad jag förstått åka fritt i norden och surfa precis som de skulle vara hemma... Vilket sätt!

2

Sv: Telia i Norden

Jag kan visserligen skaffa TeliaSoneras abonnemang men de har urusel fältstyrka i Finland och det blir mycket billigare att köra med Telias halvårskontantkort i Sverige. Troligen räknar de med att finländare kommer att använda kortet relativt litet i Sverige i verkligheten.

Jag antar att Telia börjat anpassa sej till de kommande förbuden mot roaming inom EU. Det betyder troligen att TeliaSonera blir dyrare i Finland.

3

Sv: Telia i Norden

Hej nhu,

Hänger inte riktigt med på ditt svar. Jämför du svenska Telia med finska Sonera?

//Magnus

4

Sv: Telia i Norden

TeliaSonera är samma bolag efter det att Telia köpt upp Sonera. Men bolaget kallas vanligen Telia i Sverige och Sonera i Finland fortfarande - men det är bara ett enda bolag.

5 Senaste redigerad av mgk73ea (2015-07-20 21:47:00)

Sv: Telia i Norden

Jag uppfattar Telia(telia.se)=Sverige och Sonera(sonera.fi)=Finland

Vad menar du med - "mycket billigare att köra med Telias halvårskontantkort i Sverige"? Svenska Telia i Sverige eller finska Sonera i Sverige?

//Magnus

6

Sv: Telia i Norden

Det är dyrare för mej att köra TeliaSoneras finländska abonnemang (200 kr/mån=1200 kr./halvår) i Sverige än TeliaSoneras svenska halvårskontantkort (300 kr./halvår) eftersom jag inte behöver så mycket trafik. Och i Finland har jag ingen nytta av abonnemanget eftersom TeliaSoneras fältstyrka i byn är urusel (och jag har fiberanslutning). Om man använder TeliaSoneras finländska abonnemang väldigt mycket i Sverige så kunde det kanske löna sej men jag tror de flesta finländare använder det ganska litet i Sverige. Så det är mest av bekvämlighet (man slipper byta SIM-kort hela tiden).

Jag byter SIM-kort på färjan i mobiltelefoner och modem då jag åker mellan Finland och Sverige. Det börjar jag tröttna på men jag har inte något TeliaSonera-kort för Finland eftersom det är oanvändbart i vår by. Så jag hoppas att roamingavgifterna försvinner illa kvickt. Då kan jag välja vilka kort jag använder och det måste vara sådana som fungerar både vid vårt hus i Sverige (som också har dålig fältstyrka för många operatörer) och i Finland. Det kanske blir Ålands mobiltelefon som jag använder i Finland men som är för dyr i Sverige.

7

Sv: Telia i Norden

Har ni inte sett denna tjänst från Telia ?

Fungerar utmärkt, är i Finland en gång om dagen när jag jobbar och Telia är det billigaste alternativet   

http://www.telia.se/privat/telefoni/tja … grannland.

Hemma: Telia fiber 500/500.
Bärbart: ZTE MU5001 + Telia Extra användare.
Mobil(t): Galaxy S23 Ultra & Telia Obegränsad.
Extra: Allt möjligt, som externa antenner & simkort.

8

Sv: Telia i Norden

Har faktiskt aldrig sett den tjänsten själv, helt makalöst.

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!

9

Sv: Telia i Norden

Jag är ute efter stora datamängder. Har man inget behov av större datamängder håller jag med att svenska Telias ab. räcker. Att svenskar kan betala 39kr/mån extra är ju ganska skrattretande då det verkar ingå i Danmark och Finland från samma bolag.

Telia Sverige
40Gb/mån 399skr (+39skr)

Sonera Finland
No limit Gb/mån ~200skr/mån

Telia Danmark
500Gb/mån ~500skr/mån

10

Sv: Telia i Norden

IP-byten vid olika abb. typer
För kännedom har jag plockat ur Telias support uppgiften att ett "vanligt" mobilt bredbandsabb. har Publik IP-adress och skiftar adress "mindre ofta" medan ett mobilt kontantabb. för bredband inte har har Publik IP-adress och därmed kan byta adress "väldigt ofta". I detta sistnämnda fall har jag loggat upp till 10 byten av IP-adress på knappt två timmar vilket gör en VoIP-funktion ytterst instabil.
Detta är viktig info för den som tänker köra VoIP över Telias nät - och då fr.a 4G som annars är väldigt stabilt och bra för de höga kraven från VoIP

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810