1 Senaste redigerad av Frank (2014-03-05 22:51:38)

Tråd: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Håller på med ett projekt där en parabolantenn används till antenn.
Få se om det löper väl ut, och det ev kan hjälpa andra med svaga signaler.
Det parabolantennen skall tävla mot är denna som också är monterad sen ett par år tillbaka.
poynting-riktantenn-11dbi

2

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Vilken frekvens?

Jag är helt ointresserad av att registrera mig på ett CB forum.

Det finns parabolhuvuden för olika mobilfrekvenser att köpa i Tyskland vilket det finns trådar om i forumet.  Det är för övrigt rätt meningslöst att använda TV paraboler för lägre mobilfrekvenser än 1800 eftersom parabolens yta blir för liten i förhållande till våglängden. Och när paraboler används är det av praktiska skäl ofta bättre med gridparaboler än med plåtskålar.

Här finns billiga parabolhuvuden för 1800 och 2600 med glada prestandalöften.

http://www.brennpunkt-srl.de


Biquads är populärasom drivelement till paraboler för t ex 2,4 GHz WLAN. På låga frekvenser är kantlängden på biquaden för stor för satellittv-parabolens mycket begränsade fokus.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

3

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

jonasolof skrev:

parabolens yta blir för liten i förhållande till våglängden.

Hur stor parabol behövs?
Och är ytan större på en riktantenn? (låter ju lite konstigt... smile )

4

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Riktantennen använder avstämda element som reflektorer. Drygt halva våglängden räcker. Sedan är förmodligen vågledarantenner som cantennas bättre än biquads för matning av parabol. Det gäller att få ett exakt fokalplan och cantennan kan de lite mer gain i matningen än biquadantennen.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

5

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Räknar man på våglängden så blir det inga problem.
Kollade tillverkarens spec och de anger följande frekvenser som den tar in: 800-2600Mhz (på 4G nätet)
Tar även in 3G, men har inte koll på vilka frekvenser de ligger.
Har ju även den vanliga 11dBi riktantennen uppe så de kommer att jämföras.
http://www.lohelectronics.se/poynting-r … p-588.html

6

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Jag hajar ingenting. Du har ännu inte sagt vilken frekvens du ska använda parabolen på.
Ska du mata parabolen med en allbandsantenn? Logperiodisk?
Var är det det inte blir några problem om du räknar på våglängden?? Vilken är "den" som tillverkaren har en spec på?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

7 Senaste redigerad av Frank (2014-03-05 22:52:28)

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Andra får gärna fortsätta debatten.

8 Senaste redigerad av E Kafeman (2014-03-05 04:12:07)

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Och är ytan större på en riktantenn? (låter ju lite konstigt... smile )


Jag ska designa flygplan. Lyfter flygplan lättare med vingar? Konstig, det har ingen berättat... är väl ungefär samma nivå vad gäller designkunnandet.

Bjuder på en enkel tumregel för hur högt gain en parabol-antenn kan ge;
Det räcker med att veta tallrikens diameter räknat i antal våglängder.
Börjar med lite orientering om apertur-arean, för den måste man ha lite förståelse för, för att kunna förstå själva formeln.

Apertur-arean är den area i luften som beskriver hur mycket av infallande plan våg som kan tas emot. Större area är bättre.
Ju högre gain på en Yagi-antenn, ju större är arean. Arean har inte något att göra med antennens fysiska storlek annat än att Yagi med högt gain vanligtvis är lång. Stor appertur-area sammanfaller oftast med smal öppningsvinkel på huvudloben.
Man kan beräkna en Yagi-antenns aperturarea genom formeln A=Gl2/4pi där G är gainet över isotrop antenn, l är våglängden. Vi vet i detta fallet att en Yagi med 11dBi gain ska jämföras mot en parabolantenn.
Hur stor måste paraboltallriken vara för att ha minst samma gain? Det beror i hög grad på hur väl man lyckas med designen eftersom vi jämför en hembyggd parabol mot en köpe-antenn. Utöver att inte slarva med måtten så är bland det svåraste  att avväga vilken typ av matning man ska ha till parabolen,. För bästa effektivitet ska mataren, om vi tänker oss den som en ljuskälla, ha en riktverkan så att tallriken belyses jämnt men ändå får inget av "lyset" lysa utanför tallriken. Horn-matning, 3-elements Yagi är två vanliga alternativ och hur stor spridning dessa har avgör hur bred talliriken måste vara, för ett givet tallriks-djup och beräknad fokal-punkt.
I stort samma princip som när man designar en kikare. Fokalplanet sitter då i ögat och optiken ska designas så att hela diametern på linserna nyttjas för bästa effektivitet (ljusinsläpp och skärpa).
Om vi antar att detta lyckas väl, i nivå med de bästa parbol-antennerna på marknaden, så brukar de ha typiskt 50-70% effektivitet. Då är det enkelt att räkna ut storleken på tallriken för ett givet gain. För 11dBi med -3 dB (50%) effektivitet ska vi sikta mot ett teoretiskt gain på 14 dBi, ca 25ggr.
Parabolens ideala gain: (l*pi)2=G där l är längd räknat i antal våglängden och G är 25. Löser vi ut l är den 1.6. Våglängden för 800 MHz är 37,5 cm, vilket ger tallriksdiametern 37,5*1,6=60 cm.
Således måste en 800 MHz parabol-tallrik vara 60 cm i diameter för att vara jämförbar med en Yagi med 11 dBi i gain.
Detta förutsätter dock att parbolbygget är väldesignat. Utöver att mekaniskt skapa rätt parabolisk form så måste man matcha den med lämligt matar-element. Det är inte så där jätte-lätt att bygga utan bra beräkningar men ta till lite extra marginal typ 90 cm, så är vi uppe i den storlek som många TV-paraboler har, och beganade sådana brukar man kunna få till skänks.
Problemet är att dessa antenner har kort avstånd till fokalpunkten, pga av den låga frekvensen, och det är inte helt lätt att göra en bra matare vid så låg frekvens. Dock, skulle jag gissa, att en 2 eller 3-elements Yagi kan passa hyggligt. Sk bi-quad eller cantenna kommer belysa ineffektivt liten del av tallriken så de ger mindre totalt gain. Yagin tappar en del på sid och backlober som "lyser" utanför tallriken, men huvudloben borde fungera rätt bra. Håller det för troligt att man med 90 cm parabol kan hamna i häradet 11 dBi eller kanske något mer. Riktigt god design kan nå 15 dBi. Vill man ha dubbelt så hög gain, 30 dBi, så blir parabolens diameter ca 4 meter. Fördelen med den storleken är att det är avsevärt lättare att skapa en effektiv matar-antenn, framförallt är fokaldjupet med betydligt djupare än för satelit-tv-antennen som ligger under metern medan man kan gå upp någonstans mellan 5-8 meter för fokalpunkten för en 4-meters antenn, vilket ger ett helt annat utrymme att skapa en mer väldesignad matare.
Storleken ger däremot andra problem som vindfång, ökad tyngd, och storleken kan göra att det blir svårare mekaniskt, att hålla perfekt kurvatur på parabolen. Det blir som med kikaren, skeva linser ger ingen bra skärpa.
Beräkningarna ovan är korrekta men kraftigt förenklade. Inget jag skulle använda mej av som underlag för ett antenn-bygge. Se det som goda närmevärden.
Den som vill bygga en riktigt bra parabol-antenn, utan att beräkna så mycket, är det enklaste att komma över något som inte är allt för långt bort i frekvens och sedan modifiera för eget bruk, eller satsa på riktigt stor tallrik för att få spill-marginal.

9

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Reggat på CB-siten.


Trådskaparen utgår från en 90 cm parabol och använder ett matarhuvud köpt på e-bay som i sig ska ge 9 dBi vinst och anges fungera med paraboler från 35 till 110 cm på frekvenser 800 - 2600 MHz.

Gain feeder + parabol anges oberoende av frekvens till 20 dBi för 35 cm parabol och 30 dBi för 110 cm.

http://www.ebay.com/itm/Antenne-Huawei- … 3f311a6bc2

Det framgår av antenningenjörens inlägg ovan att matningen bör optimeras för fokalavstånd och parabolens diameter. Inga sådana bekymmer för flerbandshuvudet i annonsen.

Annonsen är inte särskilt vederhäftig. Redan att göra en flerbands riktantenn i panelform som ger 9 dBi är ingen enkel sak. Det tog poynting lång tid och den är rätt stor. Dessutom torde den ha olika djup på lika frekvenser.

Att sedan ange gain för viss diameter oberoende av våglängd är helt snurrigt. Tyskan i annonsen är asdålig men säljarens ådagalagda kunskaper i antennteknik är än sämre.


Kort sagt: vill man köra parabol på 800 och 900 banden rekommenderas kinesisk gallerparabol med två meters diameter. Två behövs.  Tradlost.se säljer en parabol av pressat nät för 1800 och 3G övre bandet. För 2600 används med fördel billiga gallerparaboler för WLAN. Det drivande elementet funkar men kan väl bytas ut mot en (frekvensrätt) tre elements yagi som E Kafeman anger. Resultaten med dubbla gallerantenner för mimo på 2600 har varit goda, se tråd av Metallicaman_1

Vill man ha riktigt hög förstärkning på 800 och 900 vore möjligen stackade yagis något att tänka på. Men det är otympligt, dubbelt upp för var 3 dBi och avdrag för förluster i matningen.

Det finns också några monster till panelantenner från Ryssland och Nya Zealand. Alltid enbands.

Sedan ska man inte glömma basstationsantenner. De kan ha en 3 dB öppningsvinkel på 4-6 grader vertikalt. Ställer man antennen tvärs har man en mycket smal lob i horisontalplanet. Detta används i praktiken för att belysa långa broar och raka vägar.

Basstationsantenner brukar ha förstärkning upp till 18-21 dBi. Finns ofta som flerbands med separat matning för vart frekvensband. Kommer med dokumentation.

För lite inläsning om antenner som kan köpas för olika band och vad de ger rekommenderas tekniska specifikationer på zdacomm.com. Här finns också parabolantenner.

Tipset är att Poynting kommer att vinna över Franks parabolprojekt. Nu när parabolen ändå finns så skulle jag satsa på enbandslösningar, helst då för 2600. Och använd inte 30 meter kabel som ebaysäljaren erbjudit utan sätt modem vid antennen.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

10

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Snillen spekulerar wink

Sanningen är i likhet med moralen, något relativt: det finns inga fakta, bara tolkningar.
Asus main Router AC68U, 2st poynting riktantenner,5st Rt N12D1 Routers som Ap & Repeaters, Buffalo NaS, 12st ip cams (thinking, do I got the IP-Cam addict desice? tongue )

11 Senaste redigerad av svenix (2014-03-05 08:38:49)

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Mycket hög klass på E Kafeman och jonasolof inlägg här ovan!
Tack för sådana välformulerade och upplysande inlägg!  smile

12

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Frank ska inte ta illa vid sig. Antennteknik är  rätt otillgängligt i början och därför finns det en massa folk dom luras på eBay och andra siter. Signaturen E Kafeman är proffs på antenner, själv är jag (radio)amatör.

Häromdagen på MWC stod en elegant ryska som är marknadsansvarig på Yota devices och trodde att hon kunde slå i mig att deras nya minirouter, som Telia ska sälja, inte kunde behöva yttre antenner ibland d för att fungera bra på 4G. Nä, nä Shannon's lag gäller inte ryssar då... Det är ett väldigt lurande i den här branschen, från säljare på ebay till Telia. Det gäller att läggavut så mycket marknadsföringsbrus att faktasignalen inte uppfattas.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

13

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Frank ska inte ta illa vid sig. Antennteknik är  rätt otillgängligt i början och därför finns det en massa folk som luras på eBay och andra siter. Signaturen E Kafeman är proffs på antenner, själv är jag (radio)amatör.

Häromdagen på MWC stod en elegant ryska som är marknadsansvarig på Yota devices och trodde att hon kunde slå i mig att deras nya minirouter, som Telia ska sälja, inte kunde behöva yttre antenner ibland för att fungera bra på 4G. Nä, nä Shannon's lag gäller inte ryssar då... Det är ett väldigt lurande i den här branschen, från säljare på ebay till Telia. Det gäller att lägga     ut så mycket marknadsföringsbrus att faktasignalen inte uppfattas.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

14 Senaste redigerad av Frank (2014-03-05 10:14:45)

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Tjena!
Nädå, det är ingen fara...
Har ingen större kompetens att ge mig in i några filosofiska avhandlingar eller diskussioner kring antenn teknik.
Det överlåter jag gärna till andra... smile
Men läser gärna... och uppskattar, som inläggen ovan försöker vara... dvs lite enklare så man kan hänga med.
För mig så var detta ett litet kul projekt... parabol för en 5hundring och booster för ca 7hundra.
Blir det ingen skillnad eller sämre signal så blir det arkiverat på vinden.
Parabolen går ju att använda till tv och boostern kan man ta med och visa upp på ett sändaramatör möte.
Så har vi lite att titta på...
Är själv lite skeptiskt till projektet, men man vet ju aldrig... wink
Tror mitt stora problem ligger i att jag inte har en fri linje mellan mast och min antenn.
http://www.winegard.com/images/cartoon4.jpg
tänkte till sommaren prova att höja min riktantenn 3 meter och se vad det ger för skillnad.
nu ligger jag på följande:
knapt 9Mbit/s på 4G (1-2staplar)
eller 6Mbit/s på 3G (4staplar)

15

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Ärdu bakom en kulle gäller helt andra regler eftersom signalerna reflekteras in eller kommer med diffraktion över kullen. Bra att höja antennen.  Använd inte en smal riktantenn. Bäst är oftast rundstrålande med hög förstärkning. Tyvärr är det mesta ljug där också. Vertikal polarisering med ca 7. dBi går att få till. Horisontell är svårare. En väg är slitsantenn, se slot antenna. Svårbyggt.

En kul grej att pröva med parabolen är att driva den med en korspolariserad yagi, dvs wn vertikalt och en horisontellt i kryss. Detta för mimo.

Du behöver lära dig mer om relevanta signalparametrar. Titta på RSRP och SINR. Balkar är RSSI och anger bara totalsignal. RSRP är signal från i individuell cell och SINR anger signalnivå i förhållande till interferens från andra celler (viktigt ) och brus (oviktigt). Helt annorlunda från FM CB. Dessutom kolla cell id och PCI, physical cell identity.

Du bör ta reda på vilket frekvensband som ger bäst fart och satsa på att maxa det.

Återkommer med tips på bra men billiga alternativ till huawei som döljer viktig info på begäran avoperatörerna. Nu promenad i vårsol i Bryssel.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

16

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

:Mer om antenna aperture och sambandet med gain. En högförstärkande yagi kan alltså ha en stor "aperture"/öppningsyta samtidigt som maxloben (mellan -3dB punkterna) är smal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_aperture

Lite mer diskussion om att ta emot LTE bakom en kulle. Signalen sänds från mastens två array-antenner bestående av stackade dipoler och reflektorer med (med så låg som möjligt låg förlust i) fasmatning mellan dipolerna. routern eller modemet tar emot signalerna med två antenner (men sänder i cat 3 och 4 utrustning bara med en). De signaler som sänds ut från respektive sändarantenn identifieras med tätt upprepade refernssignaler som vi kan kalla r0 och r1. Om mottagaren kan skilja på r0 och r1 bra så meddelas detta till basstationen kallad EnodeB genom Rank Index, 1 om det inte går att skilja signalerna, RI 2 om det går att skilja dem. RI 2 innebär då att dubbla dataströmmar skickas ut och tas emot (multipe in i radiolänken multiple out, förkortat MIMO). Om systemet tycker att den ena kombinationen sändarantenn och mottagarantenn funkar bättre än den andra kan en del av den andra dataströmmen, t ex r1 läggas over till en del på den antenn som mest sänder r0.

Hur pass väl dataströmmarna kan skiljas åt vid demodulationen i mottagaren karaktäriseras med CN, coordination number, som inte rapporteras men kan kollas med mätutrustning. 

Det finns två huvudsakliga sätt att skilja dataströmmarna. Det ena är med polarisationsåtskillnad  vilket fungerar bäst vid direkt signal (sikt) mellan EnodeB och routerantenner. Det andra sättet är genom spridning och reflexer så att signaler kommer fram vid olika tidpunkter. Mottagaren kan då betrakta dessa signaler som om de kom från olika sändare och hantera dem som skilda dataströmmar. Det senare kallas spatial multiplexing men det är egentigen inte en rumslig spridning utan fastmer en tidsmässig, temporal. Med mätutrustning och mycket snabba scanners kan man mäta spridningen i ett mått som kallas "angular spread" eftersom signalerna anländer från olika håll.

I praktiken hamnar man mellan polaritetsåtskillnad och angular spread och radiolänkarna kan hantera alla mellanstadier av polaritetsåtskillnad och tidsåtskillnad.

Vid mottagarantennerna uppträder mycket snabb fading, dvs samma signal, r0, kan komma in från två olika håll samtidigt men med viss fasförskjutning så att de släcker ut varandra. genom att skilja antennerna åt någon våglängd kan man utnyttja att fadingen inte uppträder lika vid de två åtskilda antennerna. Även om rank index är 1, dvs mottagaren inte kan skilja dataströmmar så att EnodeB bara sänder samma dataström över båda antennerna, kan de åtskilda antennerna användas för att plocka ut en användbar signal som påverkas mindre av fading. Detta kallas diversitetsmottagning. I cat 3 och 4 kan full fart, dvs nära 100 mbit/s download, nås vid bra signal/interferensförhålande (SINR) även vid diversitetsmottagning utan MIMO.

Om man tar emot bakom en kulle går inga signaler direkt utan de studsar till routerantennerna eller sprids över kullens kanter genom  radiodiffraktion. Reflekterade signaler förlorar mer eller mindre sin urrsprungliga bestämda polarisation. Därför är det mindre viktigt med polarisationsåtskillnad mellan antennerna och mer viktiigt med rumslig åtskillnad. Fujitsu har visat detta vid test från bil mot en enda cell. Man hade dels antenner i vinkel mot varandra (45/45 rader mot horisontalplanet)  och dels dubbla verikala antenner. Vid direkt sikt till masten funkade mottagning med polaritetsåtskillnad bättre men i stadsmiljö med reflerkterade signaler blev datahastigheten högre med de två vertikala antennerna.

Vid mottagning bakom en kulle är det därför värt att testa med två vertikala antenner. Noteras bör att om dessa är högförstärkande så har de en mycket smal lob i vertikalled så att man kan missa signaler som kommer snett ovanirån genom diffraktion. Det är omöjligt att veta om man inte scannar för angular spread men det kostar hundratusentals kronor.

Rekommendationen blir därför att man testar med dubbla  vertikala antenner med måttligt gain, kanske upp till 7 dBi. Alla billiga sprötantenner med diverse spolar som påstås ha gain över 5 dBi är bluff och i synnerhet så om de sägs fungera över flera band.

Slutsatsen blir att man måste (ha utrustning för att) bestämma vilket frekvensband som kan tas emot med bäst SINR vilket innebär högst fart, RSRP är inget bra kriterium eftersom man då inte har koll på interferensen från andra celler. Bara om man vet att det inte finns andra celler från samma operatör som ger interferens är RSRP användbart som kriterium. De rundstrålande antennerna har ju inte heller någon riktverkan som kan användas för optimering av signal från en önskad cell. 

Operatörerna har inte minsta lust att hjälpa användare som står inför nu beskriva situation. De styr vad Huawei gör och därför lämnar inte  användarinterfacet i huawei konsumentutrustning den erforderliga informationen.

Det finns billiga routrar som ger nödvändig info. Enklast att använda är ZTE MF93D som både ger infon och har  uttag för dubbla yttre antenner. Det är möjligt men inte visat att t ex huawei e5372 ger samma info. Det kommer också mifis från netgear aircard med dubbla antennuttag som ger infon men det dröjer ett tag till (visades på MWC i Barcelona). Bäst på alla band utom 900 som saknas är AVM6840 som är rena mätintstrumentet och i övrigt en mycket kompetent router som dock kostar dubbelt så mycket som ZTE mifin MF93D. Köper man en sådan bör man ta den tyska versionen som uppdateras mycket snabbare än den internationella.

Bra rundstrålande antenner med dokumenterade egenskaper får man leta efter. Så här kan en för 800/900 se ut

http://www.l-com.com/wireless-antenna-8 … l-antenna.

Hembyggaren kan också göra vertikala antenner som är kollinjära. De består av stackade kvartvågselement. Det finns en hel del exempel för WLAN. Mer exempel

https://www.google.co.uk/search?q=colli … 370%3B3294

Här är en annan man kanske vågar testa även om det anges vara en flerbandsantenn

http://www.tradlost.se/shop/3G%20antenn … 16964.html

Riktigt tillförlitliga är Procom.dk, se marinantenner och rundstrålande basstationsantenner t ex

http://www.procom.dk/products/marine-an … xl-900-6lw

Kolla längden på en antenn som dokumenteras ge 6 dBi gain på 900 MHz.. nära två meter! det blir inte billigt.

Mitt intresseområde är optimering av användares 4G kommunikation, därav nörddjupdykningarna. Det finns ingen operatörssupport som ger info på den här nivån. Det skulle bli alldeles för tidsödande och dyrt.Infon kan bara ges av ingenjörer och de finns inte till hands för att hjälpa kunderna. Det saknas utbildning på mellannivå, jämför läkare och sjuksköterskor där sköterskorna kan hantera en hel del komplexa frågeställningar om de fått riktad utbildning. Följden blir att marknadsföringen mörkar att 4G kan erbjuda en del tekniska problem som kräver analys och målinriktade åtgärder. Som telenor support lär ha sagt: De supportar inte användning av yttre antenner vilket dock ofta är enda möjligheten att få en väl fungerande installation. Alla europeiska operatörer inklusive de svenska förenklar (=ljuger) skamlöst i sin marknadsföring och säljarna i butikerna får ingen utbildning. Den enda operatör som är någorlunda ärlig är australiensiska Telstra och det är de som kräver användbara antennkontakter på modem och routrar, dvs TS9 istället för CRC9.

För övrigt är diversitetsmottaning bra vid all radiokommunikation, även på Citizens band 27 MHz men det används väl knappast i praktiken. Det finns till och med bilmottagare för FM som använder diversitetsmottagning.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

17

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Jo jag var visst lite brysk mot Frank, i synnerhet som det var hans första inlägg på forumet, men allergin mot troll-produkter är svår för min del. Förlåt Frank och hoppas du väljer att fortsatt hänga med i forumet. Det är lärorikt även för mej.
Även om jag nu inte alls tror på denna produkt, så är all data av intresse. Frank, avläs din nuvarande Yagi's signalstyrka, vrid runt för att se hur stor vinkel du kan vrida antennen innan signalen tappas för en lätt avläsbar nivå. Då får du lite referens till vad som du nu väljer att ersätta antennen med och hur mycket reflektioner du har från basstationen. Även Simplytechs antenn vore kul att veta om den fungerar alls.

Det är inte särskilt svårt att lära sej lite grundläggande om hur man beräknar vad som är teoretiskt möjligt med olika antenntyper. De flesta i detta forum tror jag nog vet sambandet våglängd och frekvens och från det är inte steget så stort till att kunna även uppskattta antenn-gain för en given antenn-typ.
Formlen för parabol-antennen är dessutom rätt lätt att härleda riktigheten för.
Att satsa 10 minuter att lära sej det kan spara ett antal hundralappar som hellre kan satsas på något som fungerar.
Varför inte prova jonasolofs förslag med rundstrålande antenn? Det är dessutom rätt billigt och enkelt att att testa, det räcker med ett vp-rör för några tior samt lite överbliven koax-kabel för att göra en kolinjär antenn.
http://www.rason.org/Projects/collant/collant.htm

Om man räknar in alla småprylar i hemmet, blåtand, trådlöst nätverk och bredband så finns kanske 10-50 ggr fler antenner än vad som fanns för 25 år sedan. Då fanns en TV-antenn, och den hade suttit där sedan tidigt 60-tal. Inte ens trådlös fjärrkontrol till TV:n fanns, och det var inte så mycket kanaler att zappa heller.
Nu översvämmas vi av trådlöst. Då många trådlösa produkter har brister i täckning, finns därför ett brett utbud av mer eller mindre mirakel-produkter som lovar bättring mha obegriplig data i reklamen.
Allt för många konsumenter tror att antenner är något magiskt som en vanlig dödlig inte kan förstå och därför förblir fantasi-data oemotsagd.
Följden blir att normal-konsumenten faller för produkten som annonserar värsta blå dunsterna.
Jag försöker tvärtom påstå att de flesta kan lära sej se igenom sådant. Det är ungefär som med aktiva dator-högtalare, som uppges leverera flera hundra Watt, men nätadaptern som hör till klarar 4-5 Watt. Med begränsad el-lära i bakfickan är det inte så svårt att ana att något inte stämmer.
Vidare är det inte troligt att antalet antenner i hemmet kommer minska i framtiden, så att skaffa sej lite baskunskap i ämnet kommer vara av fortsatt värde.

Alternativet till egen kunskap är sunt förnuft och logik. Man kan jämföra prestanda för märkes-antenn jämfört med noname på Ebay. Om Ebay-varianten lovar bättre prestanda till en bråkdel av antenn-stoleken, dessutom över ett mycket bredare frekvensområde, bör man ta sej en funderare.
Ett märkes-exempel är Kathrein med denna 800-900 MHz parabol, 1,7 meter bred. http://www.tessco.com/products/displayP … ventPage=1
Antennens parabol är inte helt symmetrisk därför att reflektorn anpassats efter matarens belysnings-area. Överskottet kan tas bort med liten förlust.
Den är matad med en liten Yagi och prestanda är rätt nära vad som är teoretiskt möjligt, 18 dBi.

Vill man se troll-paraboler så finns det här: http://www.simplytech.eu/product_info.p … ucts_id=31
89 cm och 27 dBi lovas, dvs halva storleken och 10 dB mer gain jämfört med Kathrein-varianten, och över betydligt bredare frekvensområde. Mycket osakligheter och svammel på sidan men fastnade för rätt intressant stavfel längst ned på sidan: "Vertical 14 degrise" vilket med stor sannolikhet är turkisk fonetik, det är i vilket fall inte skrivet av någon som har engelska,tyska eller franska som modersmål. Det är en vanlig antenn-term som den som vet lite om antenner känner väl till, vilket således inte omfattar denne hemside-författare. Ordet finns f.ö. i franska språket.
Firmanamnet som står allra längst ned: "Simplytech 3G WIFI Accesories" är även det en felstavning av ordet Accessories.
Inte för att felstavningar och svammel på en hemsida gör en antenn sämre men det blir definitiva sista spiken i kistan.

18

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Degrisé betyder ungefär avtänd och det blir man av trollprodukter.

Ser förresten att antennhuvudet i fråga uttryckligen inte levereras till Belgien så jag kanske blev svartlistad.


Varför använda RG58 för kollinjär antenn när det finns kabel med lägre förluster? Åtta halvvågselement bör sno en del effekt. Annan kabel innebär annan velocity factor. Annars är det ett kul projekt. Obs att de bara funkar på ett frekvensband.

Om man nu pga lokala förhållanden inte riktigt tror att signalerna kommer bakifrån bör man kunna sätta en reflektor bakom den kollinjära antennen. Den skulle t om kunna böjas som en lång parabolisk profil med antennen i fokus - men då är man tillbaka med riktverkan. Kanske en corner reflector vore bättre - eller vad ska man ta för att få en öppningsvinkel på ca 180 grader?

Det vore trevligt med lite feedback från dem som har stort hinder i vägen mot basstationen. Hur har antennfrågan lösts?

Om hindret är lågt bör ändå effekten av Fresnelzon beaktas. Finns särskild klistrad tråd om detta.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

19

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Jo visst ska man använda kabel med låg förlust. Kommersiella motsvarande antenner brukar byggas i solid koppar.
Men i stort sett är det att "man tar vad man har" för att göra en test. När det gäller sådana antener är största enskilda förlustkällan med stor sannolikhet hur pass bra man kan utföra skarvarna. Fast 800 MHz är rätt snällt i mitt tycke, det är mycket värre vid 2.4 GHz där millimeterprecision på alla mått kan spela stor roll för slutresultatet.

Att bäst hantera flervägsutbredning som kan uppstå bakom ett oregelbundet varierat hinder har inte någon jättenkel generell lösning.
Är det t.ex. många träd bilar mm inblandade innebär det att fältets diffraktionsmönster ständigt förändrar sej. Om kan se mönstret på en karta så ser diffraktionsmönstret ut som en långsamt skvalpigt sjöyta där de högsta topparna motsvara plats med högst fältstyrka. Dock så kommer toppar att dominera mer i vissa områden och oroligheten kan skilja betydligt  t.ex. på två sidor om ett hus.
Här handlar det mer om att leta upp bästa antennplaceringen för att få signalsstyrka nog för att mottagaren ska få tillräckligt S/N. Sedan har vi detta med att om antennplatsen kan nås av flera signalvägar med olika gångväg så kan signaler släcka ut varandra. Här kan riktverkan vara av godo då man kan rikta in  sej på en huvud-reflektion och undertrycka radiovågor ur fas som annars orsakaf sk. "Rayleigh fading". I proffs-sammanhang finns adaptiva antenner som ständigt kan växla mellan att koppla in en eller flera antennlober.  Andra knep som man tagit till är att t.ex. flytta ned en antenn  till en hussida, för att utnyttja husets skärmande verkan för reflektioner som är allt för långt ur fas.  Den enskilt mest effektiva åtgärden för att få mer tillförlitlig kommunikation i denna typ av miljö är plats-diversitet, dvs två antenner som är så pass åtskilda att chansen finns att åtminstone en antenn befinner sej i en för tillfället hygglig punkt med god fältstyrka. När man placerar ut antenner på ett sådant ställe, så ska man även jämföra vilken polarisation som dominerar. Dominerande polarisation beror på hur diffraktionen skapats. Horisontella bergshinder säjs gynna horisontell polarisation och skogshinder vertikal polarisation.
Ett annat problem kan vara bak-scatter där t.ex. ett plåttak som ligger bakom antennplatsen kan ge dominerande reflektioner. Det kan störa avsevärt eller får man vända det till sin fördel och rikta antennen mot plåttaket.
Riktantenn eller inte, den frågan lämnar jag öppen. Jag hade satsat på en så hög antenn som möjligt så att antennen åtminstonde höjer sej betydligt över lokala höjdprofilen, på en plats där man med lokal slagruta/Yagi verfierat att mottagningen är bättre än snittet. Finns en distinkt huvudriktning så lönar sej nog kraftig riktverkan som även undertrycker reflexer. Domineras området av ett jämnt diffrationsmönster utan nämnvärda huvudriktningar så är nog den viktigaste faktorn antennhöjd, att få upp antennen så högt att den väsentligt höjer sej över lokala höjder.

Om man känner någon TV-firma som sätter upp TV-antenner så kan man evt få låna en gammal bärbar testTV-mottagare med signalstyrke-visare, en gammal model avsedd för analog-TV duger, TV-bilden visar inget men instrumentet reagerar på signalstyrkan vilket är smidigare än att släpa på modem och antennkablar. Annat alternativ är web-cam riktat mot fast dator-bildskärm som visar signal-styrka där man sedan plockar inbilden på mobiltelefon, men routrar bruka ha lite trög reaktion även på RSSI.

20

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Mifin  MF93D är tillräcklickt snabb för att leta fältstyrka och optimalt signal/interferensförhållande. Dessutom ser man PCI, RSRP och SINR samtidigt via webinterfacet, t ex på en smartphone så man vet vad man undersöker.

Har man SINR behöver man inte ha så noga koll på grannceller. Vill man veta vilka dessa är finns icke uppgraderad 4G nokia lumia eller AVM routrar vars realtidsmonitoru ppdaterar en graf över SINR och RSRP varje sekund. Här kan det vara av intresse att den lilla AVM6810 lätt kan förses med externa antenner. Jag satte externa antenner på en AVM6842 och genom att vinkla dessa från 0-90 grader ser man effekten av polaritetsåtskillnad mycket tydligt via graferna som visar alla fyra signalparen mellan de två referenssignalerna och de två mottagarantennerna. AVM6810 visar samma grafer och kan försedd med externa antenner och ett batteri utgöra en bra testmottagare.

Av alla konstiga fenomen med radiovågor är nog den snabba Raleighfadingen svårast att visualisera intuitivt. I en punkt kan det gå från förstärkt signal till försvagad signal på millisekunder. Sedan kan de olika komponenterna i fadingen ha skilda polarisationsplan.

I praktiken är det bra att veta var masten står - och att ha verifierat att det är den masten genom koll på cell id alternativt PCI. Sedan får man se sig om och försöka gissa var signalen kan vara bra och därefter kolla.

Att hitta bra signal med en portabel mifi i ett rum är egentligen samma problem som nu berörts. Man har begränsad nytta av huawei m.fl. som bara visar RSSI i form av staplar på 4G. På MWC i Barcelona sade chefen för den nu till Netgear överförda fd sierra wireless air card divisionen att deras kommande mifi visar SINR i stapelform. Hade man kunnat undvika marknadsförarna hade det kanske gått att få SINR i dB.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

21

Sv: Parabol som mottagnings antenn - projekt 4G

Simply sidan ser norsk ut ;-)  (från whois)

Var på nyheterna, en som fått skorstenen nerblåst pga stor antenn, att tänka på vid montering av solida paraboler. Bäst/säkrast monteras dessa på vägg.