1

Tråd: Riskabel antennanslutning till Galaxy S4 (och S3)

Många är lockade av att ansluta extern antenn till galaxylurarna eftersom de har kontakter för testanslutning, lika som i många modem, t ex E220. Kontakttypen Hirose MS-147 är inte gjord för att hålla för upprepade anslutningar. Det är en switchande (?) kontakt som när hanpluggen inte är påsatt gör en brygga till den interna antennen.

I trådarna står att det är Hirose MS-147 men den ser ut så här:

http://www.hirose.co.jp/cataloge_hp/e35801505.pdf

Det är i själva verket en Amphenolkontakt, se slutet av inlägget. Frågan är om samma hankontakter kan användas. pinnen ska vara 0,4 mm i diameter. I så fall kan konverter SMA-kontakten MS-147-HRMJ-1 användas om det finns stöd kring hålet.

I Galaxy S4 sägs L1 vara kontakten för tx/rx, åtminstone enligt telcoantennas.com i Australien. De säljer patchkablar med FME anslutning i andra änden på 50 cm RG 174. Men levererar inte utanför Au enligt någon forumnotis. Fast i texten under denna video säger Telco att de sänder internationellt.

http://www.youtube.com/watch?v=2bhlKYaMAr4 

Lite länkar:

En video om bl a antennkontakter i S4 (se vid 4:10 och11:58)
http://m.youtube.com/#/watch?feature=fv … m4f2XjQLAM

Enligt text direkt under videon ska L1 vara test port för 3G /GSM och R1 för 4 G men det är inte vad han säger vid de angivna tidpunkterna i videon. Där sägs både L1 och R1 vara för 3G/GSM. På S3 finns uppgifter från telco om att den ena kontakten är för diversity antenn och den andra för rx/tx men då är det oklart om den modellen hade LTE.

Här är telcos sida om patch lead till S4:

http://telcoantennas.com.au/site/patch- … -galaxy-s4

Här är telcos video om patch led till S3:

http://www.youtube.com/watch?v=iKLa6Pg8DYA



Cellink säljer något liknande, oklart om det är samma som Telco. Har sett en annan med SMA i andra änden.

Den här kan funka, MS147 hane till SMA hona, 15 cm kabel med faran är att den blir instabil och bryter sönder kontakten på kortet.

http://shop.sysmocom.de/products/ms-174-sma-15

Telcos plug har större huvud och kan ta stöd mot borrat hål i bakstycke.  Det står på ett ställe att kontakterna är olika långa för olika galaxymodeller - men kontaken på kortet har nog bara ett mått.

Wilson har något liknande för galaxy S2, då finns också SMA hane som option. Men oklart om det funkar för S4. (NB Wilson kan ha  kontakter som går till T39.)

http://www.wpsantennas.com/WA-1071-Sams … Cable.aspx

http://shop.sysmocom.de/products/ms-174-sma-15

Här ser man på högraste bilden i raden undersidan av rear housing med blecken för 4 G antenn invid hålet för L1 kontakten



http://www.etradesupply.com/oem-samsung … using.html

Ev användbart för patch lead, större bakstycke

http://www.etradesupply.com/samsung-gal … -door.html




Mer praktisk info om hur man ersätter trasig kontakt med en tråd på kortet finns här med bra foton.

Se post 2 april 2012 av Dr Hammer i Köpenhamn.

http://forum.xda-developers.com/showthr … amp;page=3

Se också post 13 nov 2012 för bra foton av kontakten på kortet. I annan post sägs kontakten på kortet heta MHC-705 RF switch connector(annan samsung).

Se även post 28 mars 2013.

Killen har gjort bra skisser på kontakten så att man förstår hur den funkar. Notera att den interna antennen inte kopplas bort då testkontakten anslutsenligt vad han skriver. Därmed kan man lämna pluggen i och ha en SMA-kontakt tillgänglig, t ex i det större höljet för tjockt batteri.



Här är den passiva hållaren med induktiv koppling som nämnts i xda-dev tråden

http://telcoantennas.com.au/site/smooth … connection

Slutfundering: En kort hankontakt för anslutning till kortet behövs. I andra änden av kort kabel SMA kontakt. Eftersom den interna antennen inte kopplas ur bör  pluggen kunna sitta kvar om man nu vill ha luren så. Man bör kunna göra stöd för MS147 hanpluggen (se fyrkantig fördjupning runt hålet för kontakten i "rear housing"). Men det bör verifieras att den interna antennen fortfarande verkligen är ansluten när plug sitter i. För om så är fallet så är det ju ingen connector switch. Man kanske kan kolla på ett gammalt E220 modem som väl har samma kontakt. Om Det ska vara permanent kontakt hade inte punkterna till och från behövt skiljas åt på kortet. Därför tror jag att vultus som gjorde illustrationerna har missuppfattat konstruktionen.

Här är ritningar på kortkontakten från tillverkare, se också vultus inlägg. Notera att det står att det är en Amphenol MHC-705

http://www.antenna911.com/bbs/board.php … mp;wr_id=7

Det finns tydligen en testkabel också.

Anm: Avstå gärna från att diskutera riskerna med anslutningen. De framgår tydligt av tråden i XDA-developers. Positiv diskussion om säker anslutning är bra.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Riskabel antennanslutning till Galaxy S4 (och S3)

Mer info nu i XDA-tråden. se fr a post #93.

enligt Hirose ska kontakten i telefonen kunna användas tolv tusen gånger - men då får det inte vara några brytningar.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.