1

Tråd: Telia Linux nix

Hej
Jag har Huawei mobilt bredband med dongel och allt, den funkar bra i min Mac. Men nu har jag en liten surfpc (Linux) utan cd-disk-station och undrar hur jag ska få in drivrutinerna i den? Finns de att hämta på nätet?
Telia säger att de inte servar Linux-datorer och att installationen ska ske automatiskt när man kopplar i usb-uttaget. Men när jag gör det händer inget.
Nå'n som vet hur man gör? För en som inte är datanörd utan vanlig hemmafru. Dvs behöver enkla råd om de finns.

Hälsn A

2

Sv: Telia Linux nix

så här är det, drivrutinerna i modemet ftöder bara windows det fins ej linux, dom drivrutinerna får du leta efter på nätet, det apsolut enklaste och minst smärt fria skulle faktist varit om du kunde köra ubuntu på den, tror man faktist kan köra en ubuntu installation från en usb minne

är det en netbook du har eller en vanlig lappy?

// Ursekta Min Stavning Jag Är Dyslectiker //

// Sorry About My Spelling Im Dyslectic //

3 Senaste redigerad av Skaven (2009-02-18 19:21:33)

Sv: Telia Linux nix

känner mig så snäll i dag så jag fixsat länken hur du installerar ubuntu från usb-minne, om du installerar ubuntu på datorn senaste ubuntu utgåvan så stöder den direkt upkopling med modemet dom har till och med operatör inställnings lista så du kan välja från  så funkar det med  mitt Huawei E220 modem

http://translate.google.se/translate?u= … p;ie=UTF-8

// Ursekta Min Stavning Jag Är Dyslectiker //

// Sorry About My Spelling Im Dyslectic //

4

Sv: Telia Linux nix

Om det är en Acer Aspire One du har, går du in under "live update" och söker efter uppdateringar. Alternativt kan du gå in på:

http://www.acer.com/aspireone/support/f … t.html#003

Sedan får du starta "Mobile Partner" och skapa en ny profil för Telia, med APN: online.telia.se (tror jag att det är)

5

Sv: Telia Linux nix

Du kan prova ladda ner Vodafones mjukvara för 3G-modem, guide finns här: http://www.howtoforge.com/vodafone_mobi … iver_linux

Ladda ner det gör du här: https://forge.betavine.net/frs/?group_i … ase_id=200

Vet du vilken linux distribution du har?

6

Sv: Telia Linux nix

Jon: har du testat vodas prog och fåt det att funka? jag har provat och aldrig fåt det och funka och jag har testat på massa distrubitioner och olika versioner av programet


jag kan bara rekomenderar det jag har fåt att funka och det är med ubuntu, och den var exstremt änkel att seta upp faktist smile. och installationen av ubuntu är faktist enklare en att installera windows smile

// Ursekta Min Stavning Jag Är Dyslectiker //

// Sorry About My Spelling Im Dyslectic //

7

Sv: Telia Linux nix

Är det en netbook, finns bara ett os, Easy Peasy (hette Ubuntu EEE förut)! Det bygger på Ubuntu 8.10. Bara plugga in USB-modemet, välja operatör i lista, klart!

http://www.geteasypeasy.com/

Skillnaden mot vanliga Ubuntu är att de flesta drivrutinerna för de flesta netbooks redan finns med från början, samt all mjukvara man vill ha finns med från början som stöd för de flesta film/musikformat, skype mm, mm... Kolla in det! Installeras lätt via USB-minne eller minneskort.

8

Sv: Telia Linux nix

Tack alla för svar, jag sitter vid fel dator just nu men ska snart hem och testa.
Tack så länge /Arnia

9

Sv: Telia Linux nix

Som Skaven skrev så är Ubuntu ett utmärkt alternativ. Jag kör själv med Ubuntu 9.04 (beta) och det funkar kanon direkt utan att behöva ladda någon extra mjukvara.

Jag kör visserligen 3-kontantkort men Telia ligger också färdigkonfigurerat i Ubuntu.

Jag använder ett Huawei E220 modem.

Ubuntu finns även för netbooks http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-netbook

Du kan ladda ner och boota från USB och köra hela Ubuntu (precis som Live CD) utan att installera.

Allt flyter betydligt smidigare under Ubuntu (som vanligt). Jag vet faktiskt inte varför folk fortfarande använder Windows wink

Testa Ubuntu Live CD om ni är vill känna hur en modern Linux distribution är. Ladda ner, bränn och bota upp. Ingen installation krävs!

10

Sv: Telia Linux nix

Här är några skärmdumpar med Ubuntu 9.04.

Allt är "standard" i Ubuntu. Inget specialhack här inte. Bara att lägga till en mobil nätverksanslutning, ange vilket land, vilken leverantör och vilken PIN-kod (och PUK-kod, om man vill). I mitt fall Sverige, Tre kontant (PIN- och PUK-koden är hemlig...).

APN osv finns redan klart.

Sen frågar Ubuntu vilket lösenord man vill ha (så slipper man hålla rätt på PIN- och PUK-koden). Ubuntu frågar även om den ska ansluta automatiskt eller inte.

Fixat och kart. Ingen special/extra mjukvara/driver behöver installeras och inte några wizards behöver köras. Det bara fungerar.

http://i44.tinypic.com/33lhxt0.jpg

http://i41.tinypic.com/16jlkza.jpg

http://i42.tinypic.com/rji1e8.jpg

http://i40.tinypic.com/2rm9h09.jpg

http://i41.tinypic.com/2vi339z.jpg

Jag har även köra Ubuntu 9.04 för Netbooks, direkt från USB-sticka. Dvs bootat upp direkt från stickan utan att installera OS:et på hårddisken.

Inte heller då var det några problem med att köra mobilt bredband. Behövde inte starta om eller ladda in extra drivrutiner. Allt finns färdigt.

Kan lägga ut skärmdumpar på det om någon är intresserad.

11

Sv: Telia Linux nix

Verkar inte vara så många som är intresserade av Ubunu och Linux... men jag ger mig inte!

Här är några bilder från Ubuntu 9.04 "Netbook Edition".

OBS Att jag har bootat upp på en USB-sticka (syns till vänster i bild). Inga filer har skrivits till disk, inga drivrutiner har laddats ner från nätet, allt finns klart i Ubuntu.

http://i41.tinypic.com/54je5t.jpg

Så här sätts mobilt bredband i Ubuntu upp. Klicka på "Network Settings"/"Nätverksinställningar" (givetvis finns Ubuntu på svenska). 

Välj "Add"/"Lägg till" osv... Några klick senare (mycket fortare än i Windows) är du uppe och rockar.

Inga wizards som hoppar upp här inte (i Windows dessutom varje gång du byter USB-port...). I Ubuntu kan du givetvis byta USB-port utan att ändra något!

http://i40.tinypic.com/2laxb29.jpg

http://i39.tinypic.com/33at7px.jpg

http://i39.tinypic.com/2941efm.jpg

http://i41.tinypic.com/6oj5eh.jpg

http://i40.tinypic.com/2j0inf8.jpg

http://i40.tinypic.com/2e4d743.jpg

Många lever fortfarande i tron av att Linux är "svårt, det finns inga drivrutiner, skriva textkommandon vid prompten...". Det är både sant och inte sant.

- Ubuntu (en distrubition/variant) a Linux är INTE svår att installera och köra, det är enkelt! Ladda gärna ner en CD-image och boota upp och testa. Kallas "Live-CD" och behöver inte installera några filer på hårddisken. Funkar direkt!

- drivrutiner finns för massor av hårdvara! pNp var ett begrepp som Apple var starka på (på 90-talet). Microsoft hakade på men båda har blivit omkörda. Inte så konstigt med tanke på att MS och Apple har "några tusen" utvecklare. Linux har betydligt fler!

- text-kommandon vid promten finns kvar. Men man har lagt på ett GUI (och det finns massor av olika GUI:n så att du kan få den look and feel som du vill ha). Dvs. det är lika enkelt som Windows/Mac men mer exakt som ett kommando vid promten (inga missade klick här inte).

Nu slut på "predikan".

Ladda ner Ubuntu och ha kul!

12

Sv: Telia Linux nix

dom som är det kanske redan har det i den form dom gillar wink

13

Sv: Telia Linux nix

Det sa min farfar också!

Han är död nu...

14

Sv: Telia Linux nix

Tackar, skall se om jag kan kopiera det och lägga upp som en guide.

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!

15

Sv: Telia Linux nix

Kul Andreas! Då kanske fler vågar testa Ubuntu.

Vet inte om inläggen kom i rätt tråd. Den handlade egentligen om Telia men jag har kört 3 Kontant (som syns på bilderna). Men givetvis finns inställningarna för Telia med i Ubuntu 9.04.

För den som undrar är 9.04 = april 2009. Ubuntu släpps två gånger per år. Dvs. den förra releasen hette 8.10 (oktober 2008) och innan dess 8.04 (april 2008). OT, jag vet...;)