1

Tråd: Cellmax multibands antenn

Någon som vet något om denna antenn, som klarar "LTE spectrum from 698MHz to 2.7GHz" ?
Finns den i olika förstärkningar/längder som deras övriga antenner, vad kostar den, var köper man den, är det en MIMO-antenn eller behöver man 2 st för 4g ??
Tacksam för svar

2

Sv: Cellmax multibands antenn

Det finns fler som använder namnet cellmax, bl a den svenska tillverkaren av basstationsantenner. en länk vore fint.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

3

Sv: Cellmax multibands antenn

Ja det är det svenska företaget, på deras sida står det inte något om antennen, mer än en pressrelease,
http://www.cellmax.se/

4

Sv: Cellmax multibands antenn

Förmodligen dena pressrelease

http://www.cellmax.se/news/cellmax-laun … a-platform

I så fall har du missförstått informationen (du kunde ju ha länkat till den info du frågar om så man slipper orda om fel sak).

I onsdags talade jag drygt en timme med Cellmax på LTE-mässan i Amsterdam om deras antennteknik och allmänt om olika aspekter av tilt, täckning osv. Deras stora grej är att de har patenterade lösningarpå hur phase-array ledningarna inne i antennerna kan utformas för att undvika kabelförluster som annars tar upp till 3dB av utstrålad energi. Dvs i slutänden kommer det dubbelt så stark signal från en cellmax-antenn som från konkurrenternas. De visade öppnade antenner så man kunde se alla de patenterade detaljerna. Tilt kan ställas genom att förskjuta keramiska element som ändrar dielektricitetskonstanten på fasningsledningarna. Inställningen sker manuellt eller med en liten motor. Precisionen är så stor att antennerna kan levereras färfigtrimmade från fabrik.

Det är på höga frekvenser, 1800 och över som tekniken har störst verkan eftersom dessa antenner använder många stackade element och fasningsförlusterna kan bli stora. Antenner för 800 och 900 blir för långa om de har lika många array-nivåer (antennelement i höjdled) och ledningsförlusterna i koax är lägre på låga frekvenser.

En annan viktig aspekt av deras teknik är att den medger en skarpare avgränsning av den bortre cellgränsen vilket minskar interferens (skarpare roll-off i branschens terminologi). Vidare ligger de vid array-antenner oundvikliga parasitloberna ovan och under huvudloben med större vinkel. Detta gör att den övre parasitloben skickar sin energi ovanför horisontalplanet även vid normal downtilt och därmed inte ger interferens bortom cellgränsen.

Cellmax har en extremt smal vertikal lob, bara 4 grader mellan -3dB punkterna. Horisontalloben är 65 grader bred mellan  -3 dB punkterna. Vid sektorgränsen  vid 120 graders sektorer räknar man med att fältstyrkan är 10 dB lägre än i huvudriktningen. Cellmax uppnår med sin design att en stor del av den totala utstrålade energin verkligen hamnar inom den önskade sektorn soch cellens avgränsningar.

En fyra grader bred lob och 21 dBi gain i huvudriktningen är naturligtvis lockande. Tanken ligger. nära till hands att tvärställa antennerna för att få en smal lob i horisontalplanet. Detta används redan för att täcka långa broar, raka vägar etc.

Det är möjligt att cellmax har någon rundstrålande multibandantenn. Det förefaller dock mindre troligt eftersom deras fokus och kompetens ligger inom frekvensspecifika basstationsantenner. Pressreleasen tolkar jag så som att de nu erbjuder effektiva antennlösningar över hela det angivna området.

Att köpa extrema och dyra antenner från dem tyckte de inte var någon större vits med om syftet bara är att uppnå en smal lob. Det finns kinaantenner även bland basstationsantennerna, lägre kvalitet och effektivitet - men med kanske 6-8 grader bred lob. Dessutom kan dessa antenners alltför spetiga horisontella lob  vara en fördel om man tvärställer antennen.

PS detta långa samtal i mässans lugna sista timme var mässans höjdpunkt för mig och  jag fick tillfälle att  gå in på djupet inom många aspekter av LTE-antenner och hur signal/brusförhållanden spelar in för olika modulationsformer och för signalhantering i övrigt. Stort tack.

PSS det finns en tråd om rundstrålande fordonsantenner för 4 G. Rundstrålande flerbandsantenner för fast installation säljs av Telia och av Infoferenda, även för Mimo. De bör bara användas vid hög fältstyrka från ansluten cell i förhållande till fältstyrkan från grannceller, annars blir farten kraftigt lidande pga interferens.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

5

Sv: Cellmax multibands antenn

tack för info

6

Sv: Cellmax multibands antenn

Intressant. Tack Jonasolof för info.