1

Tråd: LTE initial cell selection and cell reselection, undvika cellhopp

Detta område är skilt från handover och innehåller bra info som förklarar hur ett ogiltigt SIM kan användas för att plocka fram starkaste operatör även om det inte är den operstör som givit ut simkortet.

Egentligen är jag ute efter de kriterier som bestämmer när användarenheten UE ska byta cell. Ibland är dettta inte önskvärt, som vid cellhoppande i gränsen melkan sektorer eller då två madter står i samna riktning och signalerna når mottagaren mer samna styrka.

Alla artiklar inom området ligger på ingenjörsmässig komplexitetsnivå tyvärr.

https://sites.google.com/site/lteencycl … res-in-lte

Vilka tröskelvärden som ska gälla för cell reselection bestäms av systemet via basstationen EnodeB. En viktig pusselbit är att cell reselection, till skillnad från handover, bara sker i RCC idle mode.

http://www.teletopix.org/4g-lte/cell-se … -in-lte-ue

Ett sätt att undvika cellhopp är möjligen att hålla UE i aktivt data mode (RCC_Connected) genom att skicka ping tillräckligt ofta för att modemet inte ska gå ned i RCC idle mode. Tidsgränsen kan variera men tio sekunder efter senaste datasändning är vanligt. Så ett ping varannan sekund borde räcka. Tyvärr finns sådana funktioner vanligen  inte inbyggda i routrar men Dovado har sin Connection tracker. Men modemet kan också tvingas att gå till RCC idle mode genom s.k. Cell redirection. För att detta ska ske bör nog signalnivåerna vara dåliga. Ett skäl kan vara att UE bör leta efter en GSM eller UMTS cell eftersom LTE signalen blivit för svag. I routrar som enbart stödjer LTE, som AVMs, bör detta inte ge upphov till cellhopp.

Det hela visar sig än mer komplicerat. UE håller reda på om enheten rör sig genom att räkna cellbyten. Om byte sker fram och tillbaka mellan två celler räknas det inte som nya hopp. På detta vis detekteras rörelse i något av tre tillstånd, långsamt, medium snabbt- där långsamt är 3 km i timmern. Parametrarna för cellbyte sätts av den aktuella serving EnodeB. Det kan finnas ett tröskelvärde för skifte till Cell B och ett annat för skifte tlll cell C, t ex för att uppnå lastbalansering mellan celler.

Cell reselection sker sedan autnomomt av UE om parametrarna visar därhän. Till skillnad från byte av cell i RCCidle mode byter UE cell genom Handover om datatrafik pågår, RCC active mode. För att undvika risk för avbrott i datakommunikation bör handsover ske vid högre signalnivåer i RCC active mode. Om UE är i idle mode kan cell reselection ske vid svaga signalnivåer. Därav följer att cell reselection kan minskas i idle mode om man kan höja signalstyrkan.

Sedan finns det ytterligare ingredienser, t ex hur ofta UE lyssnar efter nya kandidatceller om den ä i idle mode. När det gått en stund går UE in i viloläge och lyssnar inte efter nya LTE celler, fr a inte om sigknalerna är svaga. det finns flera olika stadier av alerthet hos UE och därmed sammanhängande benägenhet att lyssna efter nya celler. Om UE somnat in pga inaktivitet kan man behove starta om manuellt för att den ska lyssna. För android finns en app som sköter detta. annars kan man råka ut för att en LTE telefon inte uptäcker svaga celler trots att de skulle listas som intra frequencty neighbour cells om telefonen var igång och nyss varit dataaktiv. Nokia 920 uppför sig så. Mn måste komma in i en stark cellsektor för att telefonen ska vakna till och indikera LTE signal om den gått ned i djupt viloläge ställd på 4G only.

sökord cell reselection idle mode mobility status load balancing

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.