1

Tråd: History and future of LTE and HSPA+

http://www.4gamericas.org/documents/4G% … Update.pdf

På sid 30 står om Nhu's käpphäst spectrum crunch; behovet av bandbredd överstiger snart tillgången på frekvenser om man inte bl a massivt introducerar olika former av femtoceller som radikalt minskar sektorstorlekarna och medger återanvändning av spektrum.

“The explosive growth in mobile communications is outpacing our ability to keep up. If we don’t act to
update our spectrum policies for the 21st century, we’re going to run into a wall -- a spectrum crunch --
that will stifle American innovations and economic growth and cost us the opportunity to lead the world in
mobile communications,” stated FCC Chairman Genachowski as the commission issued a report on
October 20, 2010, that detailed the “looming spectrum crunch.”29 Some of the key findings of the report
included the following:
 The spectrum deficit is likely to approach 300 MHz
 This spectrum crunch will be driven by significant growth of mobile broadband traffic, on the order
of 35 times recent levels
 Mobile broadband growth is likely to likely to outpace the ability of technology and network
improvements to keep up by an estimated factor of three
 Meeting this need may create US$120 billion in spectrum value, with hundreds of billions more in
total value to the economy

Prepared Remarks of Chairman Julius Genachowski, Federal Communications Commission, FCC Spectrum Summit,
Washington, D.C., 21 October 2010

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: History and future of LTE and HSPA+

Det tar inte lång stund att kombinera Shannons teorem och trafikens tillväxt för att se den saken. Jag har pratat om saken i närmare tio år redan. Det som förvånar mej mest är att så få insett det här. Problemet med brist på frekvensband stirrar ju en i ögonen så fort man börjar tänka på saken. Men ingenjörerna stirrar sej väl blinda på tekniska detaljer och beslutsfattarna är lycksaligen omedvetna om Shannon.

Typiskt att FCC tar upp saken - de är ju ansvariga för frekvenspektrats användning, Och det hade varit en enorm skandal annars. Men Genachowski är ganska försiktig jämfört med prf. Jens Zander från KTH som talar om 1000 ggr fram till år 2020.

Eländet borde ha ett klatschigt namn - annars ids inte media ta upp det. Vad blir det bäst på svenska ? "Frekvenskraschen" ? Det är inte direkt sakligt men vad fasen ... Viktigast är att media fastnar för det så det blir känt (och möjligen beaktat). Hur vore rubriken; "Frekvenskraschen närmar sej !"

3 Senaste redigerad av jonasolof (2012-10-31 13:56:12)

Sv: History and future of LTE and HSPA+

Crunch används också finansiellt, fr a som Credit crunch, vilket Sverige hade under finanskrisen 1990-1992 och världen i stort 2008 och året därpå. Efter peak oil kan oil crunch komma. Många områden närmar sig fresh water crunch. Så ordet beskriver en systemhotande diskrepans mellan efterfrågan/behov och tillgång, vilket leder till snabbt ändrad prissättning av tillgången som kan ha hämmande effekter på ekonomin i stort och samhällets funktioner. Men det är ingen krasch. Finanskraschen efter Lehman brother's fall ledde till långvarig credit crunch då bankerna inte vågade låna ut till varandra. Inte heller är det en åtstramning när en fysisk resurs blir en bristvara pga diskrepansen mellan efterfrågan vid tidigare gällande prisnivå och tillgång. Prissättningen ingår i begreppet, vilket framgår av citatet. Jag ska fråga en professor i nationalekonomi som håller på med hot mot det finansiella systemet, för uttrycket crunch bör redan ha sin vedertagna, mer eller mindre målande eller snarare onomatopoetiska motsvarighet på svenska. Kunde jag skulle jag investera i spektrum. Som Mark Twain sade, buy land, son. They don't make it any more. Bättre än guld.

Visserligen hanteras spektrum som en nationell resurs överallt. Men i och med prissättning och spektrumauktioner så öppnas fältet för mer eller mindre långsiktiga investeringar. Undrar om Cisco vann på sitt wimaxblock på 2600 som såldes till 3 sedan norrländska barrs längd sänkt wimaxprojektet. Rysk resurshantering fick en illustration genom den uteblivna auktionen då LTE 800 spektrum för hela landet delades ut till tre stora företag, the three usual suspects som det beskrevs. Varför överföra pengar till staten när det är genom de stora, makteliten närstående företagen som eliten berikar sig?

I vart fall är risken för supply demand kris teknikdrivande. Mot alterativa lösningar, som fiber. Eller bättre resursanvändning som femto och picoceller mm. När man ändå har så korta överföringsavstånd som några hundra meter kan ma väl använda mikrovågor eller (infrarött) ljus. Mitt projekt för riktade spinnmodulerade neutrinos för att gå igenom betong och mark kanske jag kan hitta investerare till...

Den mesta datatrafiken väntas bestå av video och TV on demand. Ändras prissättningen för den typen av datatrafik försvinner problemet även om inte talibaner kommer till makten. Så en taggning av trafikslagvore  en annan möjlighet, se telia och voip.

Om ordet: jag tror spektrumkris är bättre än krasch. Det kan hota mat, mark och vattenkris. Nu även spektrumkris. Ett tag var det kris i befolkningsfrågan åt ena hållet, nu åt andra hållet.

Eller bandkris vilket kopplar till bredband. Frekvens- och spektrumbrist är för abstrakt och obekant för de flesta.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

4

Sv: History and future of LTE and HSPA+

Kris är bra. Det är ju kris i media så fort nånting händer. Media älskar ordet "kris" ...

Frekvenskris alltså :-).