1

Tråd: Mastedatabasen

Är det någon egentligen som vet varför vi inte har en sån här?
http://www.mastedatabasen.dk/VisKort/PageMap.aspx
I Danmark verkar det ju inte vara ett problem i alla fall.

2

Sv: Mastedatabasen

Ja man kan undra vad Sveriges operatörer har för känslig info som inte kan publiceras här men som kan göras i Danmark.
Uppenbart så är opertörerna i Sverige livrädda att konumenterna får reda på det dom betalar för dvs rätten till bra täckning  och det får vi inte i dag.
Den ända anledning jag kan se är att Danmark är ett mer öppnare land än Sverige vad det gäller kundens möjlighet att välja rätt operatör till det område man bor i.

3 Senaste redigerad av marre69 (2012-09-18 08:07:41)

Sv: Mastedatabasen

Det framgår ju ganska tydligt av kartan att det är tätt mellan masterna i vårt naboland. Vore intressant att se hur det förhåller sig här.
För egen del känns det mest som att det vore bra att kunna veta var masterna är innan man skaffar abonnemang i stället för att tvinga fram en utfästelse om täckning, konstatera att det var fel och sedan kolla med appar var masten MÖJLIGEN skulle kunna finnas. En massa krångel i onödan.
Detsamma gäller ju även annat. Danskarnas databas omfattar ju även DAB och DVB-T.

4

Sv: Mastedatabasen

Jag letade hos PTS och ett skäl är att man uppfyller täckningskraven i de tillstånd som kräver det.

http://www.pts.se/sv/Radio/Tackning/Tackningskrav/

Sen lite kryptiskt skrivet på annan sida.

Sändarkartan

PTS webbtjänst Sändarkartan är inte tillgänglig efter den 4 januari 2010. Det beror på att PTS inte längre har möjlighet att samla in fullständiga uppgifter om alla basstationers (radiosändares) placering från operatörerna. Du kan i stället använda tjänsten Nätkollen (se ovan).

http://www.pts.se/sv/Radio/Tackning/

Jag skulle ställa en fråga till PTS varför man inte kan samla in dessa uppgifter ?

(Nätkollen är ju sedan rent crap, IMHO....)

Vad är man sedan rädd för, skadegörelse av ligister ?  Terrorister ?  (det finns ju mer optimala knutpunkter att slå ut om man vill störa infrastruktur)


Hursomhelst så har jag aldrig haft några problem med Telenors exakta mastplaceringar när jag pratat med supporten, däremot med Tele 2 som "blåst" min far med ett obrukbart mobilt bredband.

Fiber 250/100 Mbits, Ubiquiti Edgemax Lite, Telenor 4G 80 Mbits (Dec 2011) , Huawei E392 samt E398, Poynting panelantenn, 14 dbi 2600 Mhz, ASUS RT-N66U/AC68U,  1 st IP kamera D-link DCS-932L.  TP-Link 3420v2/WR703N, kör ROOter såklart  smile

5

Sv: Mastedatabasen

Det fanns  tidigare uppgifter hos PTS. Även Med Net1s karta var det lätt att snäva in ett områdeså att man sedan kunde hitta masten på Google Earth.

Det är förmodligen inte illvilja hos operatörerna utan man blev så småningom varse att utmärkning på karta stred mot gällande lag om att ställa samman karta över skyddsvärd landinformation, liksom det är mycket känsligt att utföra sjömätning och flygfotografera.

Lagstiftningen ska enligt regeringens direktiv ses över, se nedan.

Inget hindrar att deltagarna i detta forum på något sätt samlat eller enskilt meddelar sig till utredaren med begäran om att master för mobit bredband ska märkas ut med ägare och funktion såsom det var tidigare hos PTS. Dock bör skalan  ligga på 2-3 km jämfört med Tele2s kara.

Länk till mer om utredning, skyddsobjet mm

http://www.mobilabredband.se/forum/view … 037#p41037

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.