1

Tråd: Plocka fram mer info ur huaweis 4G modem, särskilt signaldata

Med telenors dashboard för E398 kan man även från olåsta E398 och E392  få fram de värden som talar om hur stark och bra signalen från den egna operatörens cell som man är uppkopplad mot är. Med MWconn freeware dashboard för LTE, ännu i beta, kan man få fram om det finns signal även från andra operatörer. De nätuppgifterna kommer fram även om modemet är operatörslåst.

Det jobbas lite här och var på att lista ut hur man frågar qualcomm chipet i dessa huaweimodem om olika uppgifter. Eventuella fynd och spekulationer kan väl redovisas i denna tråd.

Motivet för att vilja veta mer är att pinnar och procent inte är intressanta värden annat än om den cell man är uppkopplad mot utgör den dominerande signalkällan. Ska man kunna plocka fram en viss cell måste man ha mer cellspecifika värden. De behövs om man ska kunna rikta antenner i utkanten av täckningsområden. Dessutom behövs värdena om man ska kunna analysera varför uppkopplingar misslyckas eller bryts.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Plocka fram mer info ur huaweis 4G modem, särskilt signaldata

ja att slippa köpa ett abg av varje operatör för att kunna avgöra vad som är bäst vore helt leet.
det borde operatörerna haja, så slipper man en massa sim som skräpar. borde spara pengar åt även operatören.

3 Senaste redigerad av jonasolof (2012-08-19 12:10:05)

Sv: Plocka fram mer info ur huaweis 4G modem, särskilt signaldata

Det finns två nivåer på nätinfo som jag sett implementerade. Den ena är i MWConn lte varianten med E398 där alla igång varande operatörer listas med signalnivå (RSSI?) och operatörskod PLMNR. Där undrar man hur det visas att två master från samma operatör hörs. Den här infon tror jag är sammanslagen i nodemet för internt behövs nog mastens physical ID också, dvs varje mast som hörs behöver registreras separat. I en redovisning från MW Conn från Tysklands gräns mod Danmark registrerades både danska och tyska master med styrka från ett stort antal operatörer. Detta verksr funka även om modemet är låst till en av operatörerna.

Den andra är netzanalys i AVM6840 där alla master som hörs, såväl på 800 som på 2600 listas inklusive operatörskod , cellbenämning och styrka. Detta med ett teliakort. Stoppar man in ett (telenor) kort som inte är öppnat för 4G listas masterna men styrkan visas inte. Med ett 4G telenorkort visas master och styrka igen för alla operatörer. Eftersom RSRQ bara visas för avkodade signaler måste anslutning till en cell ha skett. RSRQ visas då för alla den aktuella operatörens hörbara master. För andra operatörer enbart RSRP.

Det förefaller sannolikt att den bredare infon i andra fallet finns tillgänglig också för qualcomm/huawei alternativt qualcomm/sierra wireless.

Vad Lancom med qualcomm visar är inte beskrivet i detalj.av bilder att döma signalstyrka men vilken ej angivnet. Det finns även nätlista som förmodligen inte är differentierad på cellnivå.

Hårdvarumässigt finns två vägar jag just nu känner till, dvs chip som ger den info om nätet man vill hs för överblick. Qualcomms chip finns i huaweis 4G modem och i Sierras kort MC7710. Detta finns i bättre 4G routrar som Netgear MBR1517 och Lancoms 4G router. Här har jag sett att man redovisar RSRP ochRSRQ för uppkopplad cell. Vidare kan fås en nätlista med tillgängliga operatörsnät inklusive styrka. Däremot har jag inte sett cell id för hörbara kandidatceller från de olika operatörerna, inte heller RSRP, RNS och RSRQ för basstationens tå antenner på vardera av mottagarantennerna vilket behövs för optimsl antennindtällning.

Mer info visas med Altair semiconductors FourGee 3100 chip som uppges finnas i ett trettiotal produkter, däribland Fritzbox avm6840. Jag har inte sett någon annan router med chippet (och därmed ingen som täcker LTE 900). Här visas använt band, bandbredd, mast id och physicsl id, operstörskod, RSRP för alla celler dom hörs på 2600 och 800 samtidigt, signalnivå uppdaterad var tionde sekund eller med klick. (qualcomm visar också använt band och blockets bredd).

Altair Semiconductors förefaller vara en minst lika avancerad aktör på LTE området som Sierra wireless och det kanke är åt det hållet man ska spana för att hitta ett modem/router som ger en 4G installatör alla nödvändiga uppgifter, både om tillgängliga nät och signalnivåer RSRP och RSRQ på antenningångarna separat.

Vad gäller den grafiska presentationen av uppgifterna lämnar Fritzbox AVM6840 intet övrigt att önska. Det är perfekt.

Kontentan av detta är att det är väl bra om det går att få fram mer info ur huaweis qualcommbaserade chip, men det finns nog väsentligt bättre.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.