1 Senaste redigerad av jonasolof (2012-05-27 10:16:16)

Tråd: Remote access med Wake on Shutdown on LAN övningar

En kompis som behövde fjärråtkomst till en Vista Home PC fick faktura på tiotusen kronor från ett företag där en nyanställd person försökte installera VNC men inte lyckades få det att fungera efter tio timmars pulande. Bara det att fakturera när uppgiften inte lösts...

En snabb koll på google visar att det inte funkar bra att installera VNC på Vista Home. Det finns ett hack att aktivera Remote access i Home versionen så att det funkar som Vista pro men det testades inte.

Real VNC lär ska gå att få att fungera på Vista Home.

Ytterligare lite koll visar att de här gamla programmen inte används mycket längre. I och med den ytterligare säkerheten i Vista och Windows 7 blir det mycket inställningar som måste göras i datorn för att en serverbaserad lösning som xxxxVNC ska funka. Istället används lösningar där servern i datorn anropar en tredjepartsserver och meddelar att den är tillgänglig. Exempel är Radmin.com, Logmein och TeamViewer. TW verkar ha 90 procent av marknaden och är uppe i hundra miljoner nedladdningar.

Installationen av TW är mycket enkelt. Kom ihåg att registrera datorerna på kontot, ¨då är det lättare att få kontakt från klientdatorn. När värddatorn är bootad skickar den ett meddelande som syns i klientdatorn om att TW är tillgängligt. 

Man kan behöva öppna portar i värddatorns firewall.

Jag testade med kompisens XP. Det är ett önskemål att slippa göra inställningar i routern där värddatorn ska stå eftersom den ägs och kontrollera av en annan. Så vi sätter in Jump routrar i virtual cable mode istället (automonitor.net/jump. VPN har även den fördelen att wake on lan underlättas eftersom man undviker problemet att moderna konsumentroutrar av säkerhetsskäl inte tillåter de broadcast packets på x.x.x.255 som WOL fungerar med. (Flashar man routern till DD-WRT kan WOL släppas igenom, finns en wiki om det).

Med en Jump router i var ände kan man köra WOL som om det är inom värddatorns LAN, slipper dyndns och osäker tillgång. Noteras kan att även jumproutrarna kopplas upp via en tredjepartsserver sam att man kan ha "spontant vpn" i TW om man tar med det vid installationen. Så både TW och jump funkar på samma sätt och det bidrar till att man inte behöver strula med routrarna om man nu har roligare saker att strula med.

WOL aktiveras i nätverkskortet (control panel>system>hardware manager>Devices>näverkskort. Dessutom måste BIOS ställas så att datorn tillåts starta upp på ett yttre event, finns i power managment.
WOL program finns massor, enkelt är att jobba med ipad. rekommenderar depicus.com, han har dels en väl fungerande ipad app och även ett GUI för t ex laptop.   Mycket pedagogiska upplägg plus forum.

Visserligen kan man stänga ned datorn i TeamViewer via fjärrstyrningen men för att undvika den pilligheten kan man enkelt använda en avstängningsapp för ipad som ishutdown.com. Även här finns forum. För att avständningen ska funka behövs programvara installeras på värddatorn, finns dels som applikation, dels som service. För mig funkade det bäst som service, jag tog bort appen. Att ishutdown är igång syns i task manager processses. Finns motsvarande för android också. Trevligt att kunna starta och stänga från anant än dator fr a eftersom uppstarten tar lite tid. 

WOL och shutdown verkar kräva att ipadress anges trots att det är mac-adressen som anropas. Således krävs statisk dhcp adress från routern eller helt enkelt statisk adres i värddatorn. Med jump vpn är det mycket enkelt att skanna värddatorns nät även utifrån och se i vilken range adresserna ligger. Gör det med iNet i ipd. Annars är Softperfercts scanner toppen för PC.

Att stänga av från en klientPC borde vara lätt med de run och cmd  kommandon som finns men det har strulat när jag experimenterat med en dator i hemmanätverket. Kan hända att routern i LAN (bbox2) inte släpper ifrån sig nödvändig info om datorer som är igång.  Tacksam för tips om bra sätt här.

Återstår lite BIOS-övningar. En del maskiner klarar tydligen inte WOL efter strömavbrott. För att WOL ska funka krävs i min XP att power status är S5 (möjliga tillstånd är S1 till S5 över igång, sleep, hibernate och avstängd men viss ström igång, t ex till nätvekskort.). Lösningen blev att ställa APM i BIOS till Power On efter power loss. När strömmen kommer tillbaka drar inte Häårddisken igång, men datorn kan startas via WOL.

En normal serverinställning är att datorn bootar efter strömavbrott men det är ju inte vitsen med WOL.

Notera att WOL ofta inte funkar om datorn gått in  i power save till stand by så det kan behöva undvikas eller åtminstone att standby först inträder efter så lång tid att man naturligt stängt ned med shutdown innan.

Behöver man kolla om datorn är igång är det bara att pinga, lätt via jump och VPN. Har man två fjärrnätverk och ett där man sitter samt jump-routrar i alla kan man alternera mellan nätverken, bara att byta ip adress i den dator man använder ¨så att man hamnar i rätt range. 

Några tiotusen fick jag inte men en god middag och nya erfarenheter. Nu återstår bara en lagom pregnant skrivelse om att ett företag inte kan räkna med att en faktura ska godkännas när dels den person som ålagts uppgiften saknat utbildning ocg kompetens för uppgiften och dessutom den tillämpade metoden enligt allmänt spridd kunskap inte var ändamålsenlig. Det har ålegat arbetsledníngen som under tiden hade insikt i svårigheterna att korrigera metodiken.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Remote access med Wake on Shutdown on LAN övningar

Var hittar företagen sin IT-kompetens i dag kan man undra.. Skrattretande

3

Sv: Remote access med Wake on Shutdown on LAN övningar

Min kompis var närvarande under mödorna som skedde hos it företaget. Han framförde till den närmast överordnade som också var på plats att "vi är väl överens om att ynglingen är nybörjare på det här. Jag kan inte acceptera att betala för den tid som går åt för honom att lära in sig på uppgften." Men, men, it-företaget fakturerade glatt ändå för all nedlagd tid. Går det så går det och det kostar att inte försöka.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.