1 Senaste redigerad av jonasolof (2010-09-05 10:18:58)

Tråd: Wifi USB med extern antenn och Connectify ger accesspunkt

Ibland kan man behöva plocka upp en avlägsen wifisignal och sedan sprida den lokalt. Inte många wifi donglar har uttag för extern antenn, fann dock KONIG's CMP WNUSB21som har vanlig RP SMA kontakt. Programvaran på installationsCD-n är från 2008, har inte hittat några nyare drivers på nätet. Märkligt nog funkar det för syftet. Modemet är ett N-modem och visas som 65 Mbit/s i Inssider ist för 54 Mbit/s.

Installation inklusive RAlink WLAN utility funkade på min win7 64 bitars Vaio. Sedan är det bara att dra igång Connectify, välja USB adaptern för "Internet" och Wireless Network Connection för "Wifi". Signalen tas emot av USB adaptern men återsänds även av denna via ett MAC nummer som bara avviker på sista tecknet. Laptopens eget wifikort är inte engagerat men wifi knappen behöver vara påslagen. Med Inssider (välj här laptopens eget kort för scanning) kan jag sedan kolla både inkommande och utgående signal. CMD "ipconfig /all" hjälper att hitta rätt Ip adress för klienterna i det nät som nu har laptopen som Access punkt. (Snarare borde det väl heta router eftersom ingående och utgående nät är olika).

Vanligen hamnar den utgående länken på 192. 168. 2.1 som gateway eftersom jag brukar använda 192.168.0.x och 192.168.1.x. Det är möjligt att det går att ställa den virtuella adaptern i DHCP läge (i Network configuration> Manage network adapters) så att den delar ut adresser, har ej provat. Det ska också gå att klona ingående nät till utgående, fick dock ej det att funka. Notera att utgående nät använder WPA2 så det är inte säkert att äldre laptops kan vara klienter. Iphone njema problema.   

Sedan är det bara att koppla in en bra riktantenn (panel) till USB-dongeln som funkar med USB2-förlängningskabel och plocka in signalen och dela ut den lokalt. Panelantennen från Kjell & Co levereras med en lös pigtail för SMA, sammanlagd kabellängd då ca 80 cm. Panelantennen ska förstärka 14 dBi, den funkar som utlovat vid jämförelse med USB modemets original antenn och några förlängda rundstrålande. De senare gav utlovad signalförstärkning utöver originalantennen men var mycket känsliga för avvikelser från vinkelrätt mot signalen. Inssider (med USB-adaptern som vald scanner) ger signalstyrkor och MAC-adresser och är användbart även då man söker rätt signal att ta in. Kunde ansluta till en öppen WLAN router i en ensam kåk som ligger 700 meter bort, testade lite googlande som funkade fint.

PS USB adaptern ser inte sig själv om den används för scanning i Inssider.  För att även  se utgående signal, MAC adress mm får man välja laptopens wlan kort.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.