1

Tråd: Voice feature?

Vad är egentligen voice feature som finns i Huawei-modemen? Och hur kan man använda den?
Kräver det annat SIM-kort som tillåter telefoni-tjänster?

Om man läser om t.ex. DC Unlocker så ser man att det går att enabla "voice feature" i t.ex. Huawei E1750.

Är det någon praktisk nytta med detta och hur fungerar det?

Tacksam om någon ville berätta lite om vad det innebär.

2 Senaste redigerad av Samir (2010-08-02 18:00:57)

Sv: Voice feature?

3G chipset tillverkaren Qualcomm gör väldigt finesse-rika kretsar, som har otroligt mycket grejer en mobiltelefon skulle dra nytta av, men inte nånting ett modem skulla nånsin använda.

Circuit-Switched Telephony är en av dessa grejer man lär aldrig använda. Det är vanlig mobiltelefoni, dvs, inte Internet-baserad telefoni som Skype. Du kommer aldrig använda det, trust me. Du kan inte heller eftersom din mobilabredbands abbonemang tillåter inte telefoni, utan bara data och SMS.

Andra onödiga funktioner som är avstängda på kretset är:

- GPS
- Bluetooth stack
- X-Megapixel kamera teknik
- Video telefoni
- Fax
- osv

Eftersom Qualcomm säljer sina kretsar mest för mobila telefoner, så säljer de samma kretsar till modemtillverkarna också, men stänger av dessa funktioner i licensen.

På grund av detta har andra aktörer dykt upp på marknaden som säljer sina kretsar med 100% focus på modemtillverkare med en bättre prissätning samt förbättrade licensvillkor. En av dessa heter Icera. Icera har bara på senaste året samarbetat med flera mindre tillverkare som Option, Sierra Wireless, Nokia (Nokia och Qualcomm trivs inte med varann) och Bandrich medans Huawei och ZTE har valt att stanna kvar hos Qualcomm eftersom deras samarbete är väldig bred (med tanke på mobiltelefoner och andra prylar).

Lite nyheter från Icera hittar du här:  http://www.icerasemi.com/newsroom.php

Icera är ett s.k. "fabless" företag, som betyder att de själva har ingen fabrik men outsourcar produktion medans de sitter och designar/kodar nya kretsar.

3

Sv: Voice feature?

Tack för förklaringen!  smile

Misstänkte att det var frågan om kretskopplad telefoni. IP-telefoni går ju att köra ändå över i stort sett vilken Internet-lina som helst.

I teorin skulle det väl gå att stoppa i sitt SIM-kort från mobilen (som ju är öppet för telefoni) och köra med det. Men då kan man ju lika gärna ringa med mobilen. smile

4

Sv: Voice feature?

Grejen är att du behöver säkert ha rätt firmware samt dashboard software från en operatör som tillåter sånt. Brukar finnas i Asien, typ Starhub (Singapore) kanske tillåter det, men det är inte så himla troligt.....tror jag inte iaf!

5

Sv: Voice feature?

Såg att det fanns en Mobile Partner för Huawei med stöd för voice calls att ladda ner på DC-unlocker:
http://www.dc-unlocker.com/downloads/Hu … d_managers

Men jag tror att jag lägger ner det nu efter din utmärkta förklaring. Känns inte som att det tillför något även om man skulle få igång det.

Vill man ringa från datorn så kan man ju köra VoIP, i alla fall om man är som jag och har en egen Asterisk...  ;-)

6

Sv: Voice feature?

Ett bra val och tack för länken! ;-)

7

Sv: Voice feature?

gick bra att ringa voice med gamla t2 abg, dom har spärrat detta nu.