1

Tråd: Kameraövervakning - Tillstånd krävs ibland, bra att veta

Ang kameraövervakning, bra att veta så man inte får på pälsen själv om nått skulle hända.


http://imup.se/i/L49b06XkLP.jpg


Kameraövervakning

En ny lag om övervakning med hjälp av kamera trädde i kraft den 1 juli 1998.

Ökade möjligheter ges nu att få använda övervakningskamera för att förebygga brott och förhindra olyckor. Det räcker med en anmälan till länsstyrelsen, såvida syftet med övervakningen är att förhindra brott och den kamera som skall användas är fast monterad och försedd med fast objektiv.


Kameror på allmän plats kräver en anmälan till länsstyrelsen.

Kamera i butik
När det gäller butik krävs dessutom att överenskommelse träffats med skyddsombud, skyddskommitté eller organisation som företräder de anställda.

I butikslokal får endast bilder av kassaområdet och av in- och utgångar spelas in utan tillstånd. Ljud får inte spelas in eller lyssnas av utan tillstånd.

När det krävs tillstånd
I övriga fall krävs fortfarande tillstånd för att få sätta upp kamera. Vid prövningen gäller som förutsättning för tillstånd att intresset av att få använda kamera för övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Övervakning av plats dit allmänheten inte har tillträde
Det finns två lagar som reglerar kameraövervakning: Lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning, LAK, och Personuppgiftslagen (1998:204), PuL.

Enligt Lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning, LAK, krävs tillstånd för att få sätta upp en övervakningskamera som kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde. Det är Länsstyrelsen som beviljar tillståndet och som är tillsynsmyndighet för sådan kameraövervakning. Är kamerorna riktade mot platser dit allmänheten inte har tillträde krävs inget tillstånd till allmän kameraövervakning.

Om digital teknik används vid övervakningen anses övervakningen utgöra sådan automatiserad behandling av personuppgifter vilket faller under Personuppgiftslagen (1998:204), PuL. Det är Datainspektionen som är tillsynsmyndighet för PuL. Kameraövervakning undantas från de flesta reglerna i PuL. Detta undantag gäller endast om övervakningen inte innebär kränkning av den registrerades personliga integritet.

Datainspektionens faktorer som kan vara av betydelse vid bedömningen om en kameraövervakning anses tillåten eller inte är bl.a:

* ändamålet med kameraövervakningen,

* vilken plats som ska övervakas,

* känsligheten av de uppgifter som kan komma att registreras,

* hur länge det inspelade materialet sparas,

* vem eller vilka som har tillgång till det inspelade materialet.

För närmare information om kameraövervakning av platser dit allmänheten inte har tillträde hänvisas till Datainspektionen.

Att tänka på vid installation av kameraövervakning
SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) har drivit ett kameraövervakningsprojekt med syfte att sprida information om polisens behov då övervakningsvideo är föremål för undersökning och vad man bör tänka på för att uppnå detta.

Ni som är i färd med att installera kameraövervakning "“ se de rekommendationer för användandet av kameraövervakningssystem som SKL tagit fram.

Gå in på SKLs hemsida och klicka på Trycksaker och dokument samt därefter Kameraövervakning. Länken finns uppe till höger.

http://www.ac.lst.se/ovrigasamhallsfrag … vervakning

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!