1

Tråd: Gör FTS Hennig bra antenner?

Har kollat på denna
https://www.fts-hennig.de/antennen/4g-l … -1800.html

Hur står sig denna jämfört med ex. Jarft, Wittenberg, Novero Dabendorf?

Jarft
https://www.wlan-discount24.de/JARFT-LT … Wetterfest

2 Senaste redigerad av E Kafeman (2020-07-13 09:43:07)

Sv: Gör FTS Hennig bra antenner?

Tyvärr är detta mer allmänna  råd och det lär inte finnas någon som mätt och  kan verifiera vilken av dina antenn-val som lämpar sej bäst för dina behov. Är det gain, bandbredd, monteringsbarhet, möjlighet att undertrycka störande frekvenser, fysisk storlek osv. som utgör kriterier i dina val? Hög antenn-isolation för bästa MIMO, och dina lokala förutsättning typ fri sikt och reflexer är andra parametrar som kan påverka vilken antenn som bäst uppfyller dina behov.

Så det är specifikt antenner för 1800 MHz du är ute efter?

Priset är lätt-tolkat men antar att det är något annat du vill ha jämfört?
Dessa bägge företag är återförsäljare utan egen produktion. De har inte mycket egen produktkännedom.
Bägge antennerna är import-antenner. Jarft antennen är rätt vanlig i olika utföranden som kan köpas från Kina.
Antennen från FTS är svårare att identifiera på bilderna.

Det är tillförlitliga och välgjorda tekniska mätningar som ger antennen dess värde. Sådan antenner är alltid dyrare.
Att det alls finns någon form av tekniska data för antennerna är bra och i synnerhet är Jarfts data där antennkabeln deklareras separat ett steg i rätt riktning. Mätkurvor där det framgår vem och saker mäts saknas dock för bägge.

FTS redovisar kurvor men det är inget mätt, bara simulering/beräkning utom möjligen för VSWR-kurvan som verkar mätt, fast på fel sätt så den som gjorde mätningen visste nog inte vad den höll på med.
Man ser inget av själva antennerna så där är svårt att göra en bedömning. Allt är gömt i plastskal.

Jämför plastskal och pris för denna antennen:
https://www.fts-hennig.de/antennen/4g-l … -xpol.html
relativt denna antennen:
https://www.fts-hennig.de/antennen/4g-l … -1800.html
Man kan nästan tro att det är samma antenn.

Andra faktorer man kan jämföra är storlek och vikt. Som extremt generella parametrar så ger större antenn mer prestanda och oftast är det så för låg-pris-antenner att man främst bantat på material för att hålla ned frakt-vikt och material-kostnad.

Bägge antennerna är i storlek att jag gissar att de kan innehålla 4 resp åtta panel-antenner i array. Om dessa är väldesignade är angivet gain för FTS-antennen möjligt. Jarfts gain betvivlas starkt men gainet kan vara 2 dB högre än för FTS om det är god design, vilket det långt ifrån alltid är.

Jarft antenn ser ut att ge mer gain för pengarna. Samma antenn kan hittas med långt högre reklam-gain:
https://www.aliexpress.com/item/32973325237.html

Frontpanelen på antennen i länken ovan kan man beställa med eget firma-tryck och oftast är det upp till importören att hitta på lämpliga mätdata.
Eftersom varken tillverkare eller importör oftast vet något om  antenn-prestanda och inte har några alls mätresurser så blir det som det blir.
AliX-länken anger rundstrålande antenn vilket naturligtvis belyser att omsorgen man lägger på att lämna korrekt information är måttlig.
AliX-antennen anger 24dBi gain. Jarft har prutat till 17 dBi vilket fortfarande är en bit bortom vad som är möjligt.
Vilka frekvensband som man anger att antennen täcker är lika korrekta. Det är vad man tror säljer som anges.
Tveksam till att antennen kan vara bredbandig med högt gain med tanke på att fysiska tjockleken är för liten för metall-strukturen som skulle behövas med del-paneler stackade ovanpå varandra. Det är möjligt med andra lösningar men de är oftast lite för komplicerade för att möjliggöra billig serie-produktion då krav på precision och kanske manuell tuning skulle behövas.

Vill du ha ett säkrare alternativ där prestanda underbyggs med trovärdiga mätresultat så ökar prislappen.
Här ett exempel: https://www.dustinhome.se/product/50111 … 8-3800-mhz
Databladet anger 8-9 dBi gain för 1800 MHz vilket är realistiskt.
Det är några dB lägre en antennerna ovan, men dels får du en tillförlitligt bredbandig antenn och i värsta fall kan det mycket väl tänkas att bägge antennerna ovan har ännu lägre gain.

Vill man chansa så finns mängder av alternativ.
Vill man ha mest gain för pengarna så är detta ett alternativ: https://www.aliexpress.com/item/4000087623163.html
Det är billigt men postnords hantering ökar priset med 100 kr.
Den typen av antenner är på grund av sitt uthäng på 60 cm mer krävande att montera.

En betydande del av kostnaden är om man ska ha längre antenn-kabel utan att dämpa bort antenn-gain genom förluster i billig kabel. Vid 1800 MHz så är det absolut intressant att välja kabel-fabrikat med kända prestanda. För en och samma kabel-betäckning typ RG-xxx betyder det inte mycket för verklig förlust, om det inte finns mätdata som verifierar specifikt kabel-märke.
Kvalitetskabel är alltid uppmärkt med kabel-typ och tillverkare.
Kabeln med lägst kvalitet är oftast omärkt då ingen tillverkare vill kännas vid att ha tillverkat den.

Är inte mottagen signalnivå något kritiskt krav så går det givetvis bra med billig kabel och enklare antenn.
Det finns ingen anledning att lägga krut på saker som inte tillför något.
Praktisk antenn placering kan betyda mer än några dB skillnad på antenn-data. Använd mobiltelefon och bra app för att få enkelt grepp om vilka platser runtom huset som ger bäst signalstyrka och signalkvalitet.

3

Sv: Gör FTS Hennig bra antenner?

Tack för ett utförligt svar.

Det jag är ute efter är en 1800 MHz antenn då jag har bäst fart på det bandet (även 800 funkar ok, Telia abonnemang). Just nu använder jag Poynting multibands riktantenner (x2) men hade hoppats på lite bättre fart med en enbandsantenn. Jag har ca 5 km till masten och ej fri sikt (massor av träd). Antennerna sitter ca 8 m över marken på gaveln av huset på en antennstolpe.

Om jag nu skulle köpa en riktigt bra antenn för antingen 800 eller 1800MHz (typ, 10 000SEK) vad skulle ni då rekommendera?

4 Senaste redigerad av E Kafeman (2020-07-14 13:46:55)

Sv: Gör FTS Hennig bra antenner?

Yagi för 2*100 kr och en motorsåg för resten av pengarna är det som kanske ger mest bandbredd för 10 kkr.

Utan fri sikt i närfältet finns inget att rikta en riktantenn mot. Då kan en riktantenn vara sämre än en något mer rundstrålande antenn.
Hur effektiva antennernas riktegenskaper är kan man lätt testa genom att vrida antenn-riktningen +/-45 grader och jämföra om uppgivet gain stämmer med uppgivna kurvor från data-blad. Sakans direkt sikt så blir skilnaderna mindre av olika riktningsförändringar.
Även om data om strålningskurvor saknas ska man se en rejält märkbar förändring i signalstyrka rapporterad av router om det är en riktantenn. Dina antenner ska det finnas trovärdiga strålningskurvor till så det ska vara lätt att verifiera hur pass fri sikten är.
Om det är begränsat med träd i vägen och inte så nära antennen  så bör det ändå finnas en "bättre" riktning men det kan vara värt att avläsa på routern hur pass mycket mindre bättre signalen är relativt antenn-kurvorna från datablad. Det ger nyttig information om du alls ska använda uttalade riktantenner.

Dina antenner sitter nu på egen stolpe riktade från huset och på hygglig höjd. Så långt bra men hur mycket skulle en ytterligare höjning ge med tanke på träden?

Sitter antennen på plats med bra signalstyrka? Kring de flesta hus med dålig täckning och dålig direkt-sikt finns "golden spots", platser med mindre dålig signal.

Anledning till dålig fart kan vara mer än suddig eller svag signal. Överlastad cell är en möjlighet. Router bör kunna ge en del signal-info och en lämplig app i mobilen kan ge dej möjlighet att mäta både kring huset och nära basstationen för att bedöma trafik-belastning.

En svagare basstation längre bort kan ha mer ledig bandbredd. Finns bättre fri sikt i den riktningen kan riktantenner göra mer nytta.

Gammal och solsprucken antennkabel som läcker in fukt ger instabila och rejält dämpade signaler. Använd bra och kort kabel till routern. Mindre nogräknade handlare säljer inomhuskabel (vit) som medskick till utomhus-antenner. Den är billigare än en riktig svart kabel med UV-skydd som bromsar sprickbildningen, men den vita håller knappast en svensk sommar innan den börjar spricka så mycket att fukt kan tränga in.

Annan signalförbättrare kan vara att byta operatör eller uppgradera routern från 3G till 4G? Även om abonnemanget kostar mer så ger det kanske betydligt mer bandbredd för pengarna.
Prova bandbredden och signalstyrka med simkort från olika operatörer är enkelt om routern är olåst.

Ovan är saker som du kan lätt mäta eller kontrollera med den utrustning du har. Det ger dej  info om vilka åtgärder som inte kommer ge dej något och vilka åtgärder som kan åtgärda uppmätta/konstaterade problem.
Utan att kolla vad som är problemet så blir det till att köpa saker i blindo.