1

Tråd: Ännu ett inlägg ang. antenner, avstånd etc

Sitter också med antenn från Telia för "framtidens bredband" eller vad de kallar det. Detta är en antenn med en sladd/kabel in i ett modem från huawei. Funderar på att förkorta kabeln och sätta et annat modem uppe i nock på insidan av taket, och i samband med det byta antennen.

Frågor:
1. Antennen jag har från Telia ser ut ungefär som en vimpel, men finderar på att köpa en Poynting XPOL-2-5G då jag förstått den fungerar som "två antenner" (ber om ursäkt om jag uttrycker mig felaktigt). Är detta ett bra alternativ? Avstånd är typ 2-3 km med fri sikt till telias stora antenn.
2. Gällande modem från Huawei, b525, kan man byta detta mot ett snabbt nighthawk? Som jag förstod det har deras M1 inte SMA, och alla extra omkopplingar torde försämra signalen. Annars kanske jag skall byta mot annat modem från huawei?

Ber om ursäkt till alla kunniga som får dessa frågor, men är lite villrådig här.

2

Sv: Ännu ett inlägg ang. antenner, avstånd etc

Fanns inget okunnigt, du har funderat i korrekta banor vad som kan vara problem och vad man kan göra åt det vad gäller mottagen signal.
Vad som saknas enligt mej är: vad saknar du och vad vill du uppnå i signalväg.
Att välja bästa antenn bör börja med att fokusera på vilka frekvensområden som är intressanta.
Köpa  antenn som fungera för alla frekvensområden och man måste nöja sej med lite lägre signal då antennen av naturliga skäl måste bli ett antal kompromisser för frekvenser som du inte kommer använda inom ett par års tid.
På längre sikt ändrar sej vilka basstationer och frekvnser som kan nå dej med bra kvalitet saker men då kan det vara mer fungerande och ekonomiskt efterhand uppdatera antenn-sidan.

SMA är en ytterligt bra kontakt mekaniskt och elektriskt. Man får låga förluster pga av att det är lätt att skapa långvarigt bra kontakt-tryck och kontakt-typen sitter stadigt men vad gäller förluster så rör de sej normalt om max en dB.
Bra eller dålig antenn kan skilja 10 dB eller mer.

Börja med att ta reda på önskade frekvenser och avläs i modemet siffror på signal-nivå och signal-kvalitet för resp frekvens så att man får en uppfattning om hur stor behövda förbättringen är, och om den är realistiskt att uppnå med bättre antenn och bättre antenn-placering. Om möjligt, kontollera med mobilen och app som ger lite mer fyllig info om kommunikations-kvalitet och styrka samt att det är lättare att med mobilen undersöka om det finns någon märkbart bättre plats i huset för att få god mottagning och hur stor förbättringen blir jämfört med routern placeradp å fönsterbräda eller liknande, och med inbyggda antenner.
Det som kan gör saker lite mer komplicerade är att mycket av marknadens antenner säljs med helt påhittade siffror på gain och frekvensområde.

Se tidigare trådar i forumet angående antenner så kan du kanske få tips på vad man bör se upp med och vad om kan köpas resp. vad som bör undvikas som ormgift.