1

Tråd: Vad behövs för att mäta fältstyrka nära basstation)

Om avsikten är att kunna relatera fäktstyrkan till gränsvärdena för radiostrålnig.

Det är ett väldigt hallå vid Stora Rör på Öland pga 30 meter hög mast för 4G som N4M vill resa. Många är rädda för strålning. Det finns lika mycket skrivet på nätet om faran med basstationer som det finns om vaccinationer.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Vad behövs för att mäta fältstyrka nära basstation)

Jag råkar ha en oanvänd spektrumanalysator till salu av typ som är väldigt populär i detta sammanhang bland de som är skeptiska men vill mäta semi-professionellt. Det är detta instrument jag har, komplett med tillbehör.. En anledning till populäriteten är att den är lättanvänd via windows-programvara och den är enkel att ha mobil.
Med det sagt så är det trots priset inte ett hel-professionellt instrument. Jag har ursprungligen köpt det för att kunna göra enklare mobila mätningar över stort frekvensområde men fick möjlighet att göra mätningarna i mitt lab så mobiliteten behövdes inte.

Den typ av mätning som efterfrågas i dessa sammanhang är ofta effekttätheten, W/m². Det går bra att mäta med denna analysator, liksom fältstyrka, det är bara omräkning av diverse faktorer.

Effekttätheten, W/m2 anger hur många Watt som kan absorberas på en kvadratmeter stor yta. Grovt brukar man säja att ståendes människokropp utgör 1m² .  Icke joniserande solljus är av samma typ av strålning som vanlig RF-strålning och en molnfri dag ger den ca 1200W/m². Det innebär att kroppen i solskenet absorberar värme motsvarande 1200W.
Nyttigheten med så mycket värme kan diskuteras. Det är bättre att sätta sej med en öl i skuggan.

Solen ger även lite joniserande strålning som är frekvenser över RF och synligt ljus. Sådan strålning brukar säjas vara möjlig för frekvenser från UV-C och uppåt där strålningen allt mer övergår till vad vi kallar gamma-strålning.
För radio-frekventa signaler är den typen av strålning ej tekniskt möjlig. Den är icke-joniserande signalen övergår till värme när den absorberas oavsett om signalen absorberas i en radio-mottagare eller i människokroppen.

Uppvärmningsdjupet kan man skapa sej en bild av genom att göra experiment med köttfärs i en mikrovågsugn och några bra termometrar.. I princip all strålning absorberas inom 0.5 cm djup. För att värma djupare måste man låta termisk konvektion ske över tid, dvs ytan/hudens temperatur-ökning är det som kan avledas längre in i kroppen. Detta är i praktiken svårt då det finns inbyggt skydd mot sådan uppvärmning, via cirkulerande blodflödet som tendera sprida värmeeffekten och dessutom avge den på olika sätt, t.ex. via konvektion/svettning.

Solstyrke-nivåer, 1200W absorberad effekt är det naturligtvis inte frågan om vid en RF-basstation oavsett typ och ändamål, men låt oss leka med tanken. Jämta basstationen placerar vi oss med riktantenn motsvarande en kvadratmeter öpnning (appertur). Från antenne leds förlustfritt via koaxialkabel den så infångade strålning till radio-mottagarens IC-krets som är i storlek några mm².
Det skulle bli omedelbar popcorn i radion av IC-kretsarna som tvingades svälja de effekt-nivåerna..
I praktiken rör det sej om uW (miljondels Watt) och upp emot några mW (tusendels W) som man kan leda in i mottagarens IC-kretsar.

Det är samma nivåer som en normalstor person får som värmetillskott från basstationen vilket är lägre än vad vi kan förnimma med något kropplsigt organ.

Blind-test med utlovad prissumma en miljon dollar från Randi.org fanns i flera år för den el-allergiker som kunde påvisa sådan känslighet. För att underlätta att märka skillnaden erbjöd man att testet skulle hållas på en el-fri ö hundratals mil från andra sändare. Vad jag vet fanns ingen el-allergiker som ens försökte sej på blind-testen.

Det är tusen gånger mindre nivåer än vad som är godkänt från mobil-telefoners absoluta närområde (SAR) om telefonen tvingas gå på max-effekt för att bas-stationen är svag. En telefon avger max 2W värme-effekt från radio-sändaren men kan ha lika mycket i interna förluster, dvs som blir värme direkt utan att gå omvägen om antennen.
Det är samma fenomen som att somliga HiFi-förstärkare kan ha stora interna värmeförluster, i nivå med den effekt som matas till högtalare.
Den mesta telefon-värmen avges från kringkretsar typ grafik och bakgrundsbelysning av bildskärm.

https://www.emf-portal.org/uploads/Abstrahlung_Mobilfunkantenne_dt.JPG.
Bilden kommer från ett anti-forum: https://izgmf.de/scripts/forum/index.php?id=64901
Det är typiskt för basstationer att huvudstrålen är tiltad 3-5 grader för att ge så stor och jämn marktäckning som möjligt, så som visas i bilden.
En person på marken kan enligt bilden absorbera ungefär en 1 mW på ett avstånd 100-300 meter. Det motsvara värmen från en svag lysdiod, jämt fördelat över kroppsytan, som referens.
Om det är bra antenn-design så når betydligt mindre strålning än vad som visas på bilden makrnivå inom 100 meter.
En modern bas-station har sällan så spridd strålningslob som bilden visar.

3

Sv: Vad behövs för att mäta fältstyrka nära basstation)

Intressant läsning måste jag säga.

4

Sv: Vad behövs för att mäta fältstyrka nära basstation)

Blev den såld?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

5

Sv: Vad behövs för att mäta fältstyrka nära basstation)

Du har PM.