1

Tråd: Open loop MIMO

Hej!

Från att tidigare alltid haft Closed loop MIMO har jag helt plötsligt enbart fått Open loop MIMO?

Vad kan vara problemet?

Soundartist: www.lindsjael.se

2

Sv: Open loop MIMO

Hej!
Du är inte ensam om det!
Sedan införandet i höstas hade jag alltid Closed loop MIMO, men sedan november,december har jag bara Open loop MIMO.
Samtidigt gick hastigheten ner från 15- 18 Mbit/s till 2-4. Har två riktantenner,  1,64 mil till masten ingen förändring i närheten som kan påverka. kundtjänsten skickade ett nytt modem som det blev ännu sämre hastighet med.
Väntar svar från Kundtjänsten (om det kommer något).
Claes

3

Sv: Open loop MIMO

Vänd på frågan. Vad är och vad krävs för closed loop Mimo till skillnad från open loop. Bara att googla. För closed loop, som är den optimala förbindelsen, krävs mycket bra signal/interferensförhållande, visas somSINR eller SNR. Vifdare behöver du veta om det dykt upp andra celler på samma band från samma operatör. Den enda router som ger denna info är AVM6820. Med open loop har du fortfarande mimo. En mindre sannolik orsak är ökad korrekation mellan datströmmarna i mimo-förbindelsen. Där vet jag inte hur minskad decoupling dvs ökad korrelation påverkar övergången mellan closed loop och open loop.

Vidare skulle det möjligen kunna bero på ändrad fw i router eller basstationen.

Det skulle förvåna mig om operatören lämnar besked. Closed loop är ovanligt att kunna uppnå. Vi har mig veterlligen  aldrig haft frågan upoe på forumet. Det är ingen kvalitetsnivå som man som kund kan göra anspråk på även om den är önskvärd.

Closed loop innebär att routern hela tiden ger info till basstationen om olika parametrar för att basstationen ska kunna maximera daraöverföringen. Perfekt avkodbarhet av signalen krävs, dvs mkt bra SINR.

Vid open  loop sker också feedback men inte lika detaljerat. Skillnaden i fart brukar inte vara dramatisk.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

4

Sv: Open loop MIMO

Hum,...(?) vet i f..
---
RSRP     -102 dBm
RSRQ     -12 dB
RSSI     -84 dBm
SINR     12 dB
Tx Power     19.4 dBm
Localization     264
MIMO     Closed loop MIMO
---
Om nu någon kommer ihåg min gamla TV2 antenn samt 4 mil till mast,...
<ole>

5

Sv: Open loop MIMO

Det är ju inte ointressant att Soulmachine har NET1 som operatör. Det fick man läsa tidigare inlägg för att få koll på. Såvitt framgått använder du bara en extern antenn. Ole2 får RSRP -102dBm som är svag signal, borde upp minst 10 dBm. RSRQ -12dB kan bero på hög belastning på masten eller på hög interferensnivå. SINR 12 dB är halvbra och jag är förvånad att routern ger closed loop nu på det. Det tyder i så fall på att routern och nätet lirar mycket väl tillsammans vilket väl inte är intrycket hos de flesta.

För soulmachine - Med icke  optimala antenner är det lönlöst att undra varför det inte fungerar på topp hela tiden. Du har tidigare nämnt att fiber är på gång, antar att det fortfarande gäller,

Annan trafik i samma cell ska teoretiskt sett inte öka interferens men det gör det i alla fall enligt experter hos Cellmax, specialister på basstationsantenner. så det kan helt enkelt bero på tillfälliga belastningar på masten - eller någon annan Net1 mast i närheten.

Mig veterligen finns ingen konsumentutrustning som listar hörbara grannceller för 4G 450 (som inte är NMT även om det är samma band).

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6

Sv: Open loop MIMO

Spörsmålet om open eller closed loop är ljusår från vad Net1:s support ens kan drömma om att diskutera. I praktiken är det - som jonasolof också skriver - mycket sällan man ser CL och frågan är hur stor praktisk betydelse det egentligen har för transmissionshastigheten i de här fallen.

Den kraftiga hastighetsdippen kan bero på ett flertal andra grundfaktorer där jag personligen bedömer (över-)belastningen från alla nytillkomna s.k "friasurf-abonnemang" som tyngst vägande. För egen del har jag paradoxalt nog upplevt en viss förbättring i både DL och UL men då talar vi om ett geografiskt område med få stora tätorter och samtidigt mycket god täckning av 4G med 10 MHz (800-bandet) och punktvis nu även 20 MHz (1800-bandet) bandbredd av de övriga stora operatörerna. Konkret betyder detta att den mobila bredbandskonsumtionen inom området huvudsakligen sker via dessa operatörer som levererar helt andra prestanda än Net1 varigenom Net1:s nät här blir lågbelastat och därmed snabbare. Själv använder jag också Net1 endast som backup och failover.

Det här kapacitetsfenomenet borde också vara tydligt märkbart inom geografiska glesbygdsområden som nu får omfattande fiberutbyggnad.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

7

Sv: Open loop MIMO

Hej!
Tack för alla svar.

Eftersom jag haft closed loop ända sedan vi fick 4G modemet och det plötsligt ändras till open loop, så kan jag inte tänka mig att det är något på min sida, om inte ett berg eller något helt plötsligt växt upp mellan min antenn och basstationen.
Så slutsatsen måste vara att det blivit många fler abonnenter som slåss om bandbredd eller liknande. Och/Eller att de gjort ändringar i basstationen.

Det är många häromkring som har net1, för det finns inget alternativ. Och av dem jag känner har alla fått open loop, även dem som har mycket bra täckning och värden, exempelvis på SINR. ...Signal brusförhållandet.

Från ha gått från 2.5 - 5 Mbit på download till allt från 0.01 - 0.5   ...1.5 när jag har tur  ...så är det frustrerande. Och jag har inte ändrat något sedan i förra sommaren.
I somras så höjde jag upp min antenn, riktade in den riktigt noggrant, och fick riktigt bra resultat. Efter det har det tutat på bra tills nu här efter årsskiftet.
Kl 04 på natten - funkar internet bra. Kl 18 på kvällen väldigt dåligt. Det tyder på, för mig, att det kan ju inte vara något annat än begränsningar i bandbredd osv. från operatören.


Vid vissa tillfällen i vinter, då det varit klart ute, mitt i natten och väldigt kallt ute - så har jag ibland fått en RSRP på -91dBm. Det är alltså 4 pluppar.

Problemet som uppstår nu då, när det är Open Loop MIMO är att när internet får jobba, exempelvis ladda Facebook första gången på dagen, så stannar internet. Alltså ifall jag exempelvis skulle pinga google.se så får jag time outs. Samt ping på 3sekunder ...3000ms.
Det är som att internet typ sätter i halsen och måste hosta litet. smile


Japp, jag har 4G-modemet vi alla fick och 1st extern antenn och NET1 som operatör.


Jaja, jag får väl leva med detta, För jag tänker inte köpa ytterligare en antenn. Jag får väl vänta tills det kommer fiber.
Det är så frustrerande att behöva ha att göra med ett företag som NET1 som tillhandahåller en tjänst som de ändrar hit och dit utan att ge någon information. Och att tjänsten är så väldigt föränderlig och dynamisk.
Jag kommer väl skratta åt det här om 10 år. smile

///Kram!

Soundartist: www.lindsjael.se

8

Sv: Open loop MIMO

@Soulmachine, det gäller samtliga mobilabredbands operatörer, de är föränderliga wink

9

Sv: Open loop MIMO

Jag har aldrig sett closed loop på andra 4G band även när jag haft DL på 60 mbit/s så det är inte övergången till open loop som är problemet. Övergången är bara ett symptom, förmodligen på belastning som du säger. Kruxet är den begränsade bandbredden på 5 MHz och att en mast med 450 4G täcker mycket större yta än t ex 800. Sedan finns frågan vad Net1 ska göra om de får in allt fler prioriterade icke privatkunder. Mycket tyst om det.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

10 Senaste redigerad av Job (2016-03-05 10:43:08)

Sv: Open loop MIMO

Även jag har upplevt klart sämre hastigheter efter nyår (+/- några veckor). Däremot har jag oftast closed loop, fortfarande. Men hastigheterna är såpass försämrade att jag kopplat in en andra antenn (visserligen stående inomhus).

RSRP     -92 dBm
RSRQ     -11 dB
RSSI     -76 dBm
SINR     17 dB
Tx Power     16.6 dBm
Localization     282
MIMO     Closed loop MIMO

Några synpunkter på siffrorna?

11

Sv: Open loop MIMO

Liksom andra operatörer tillämpar Net1 olika typer av trafikhantering vilket generellt kan vara nödvändigt med kombinationen (över)uppskruvade förväntningar från abonnenterna och den till 5 MHz av PTS tilldelade och begränsade bandbredd. Net1 tillämpar sannolikt mer trafikhantering än övriga operatörer vilket torde vara helt oundvikligt med deras ringa tilldelade bandbredd och den taktiskt överlevnadsbaserade abonnemangsformen "obegränsad surf" vilket naturligtvis är en chimär och lögn.

Har vid några tillfällen kört flera tester på Net1 från nedanstående länk men hittills inte kunnat belägga trafikhanteringen vilket naturligtvis kan bero på testmetoderna. Men återigen - problemen med Net1 beror med allra största sannolikhet på den "naturliga trafikhantering" (det naturliga urvalet enligt Darwin där i detta fall abonnenterna närmast basen de facto går före mer perifert lokaliserade abonnenter) - som bara kan kompensera detta genom kraftiga antennanläggningar ["råstyrkan vinner "] som är en konsekvens av för liten bandbredd och för många kunder. Ett olösligt problem med dagens användarmönster så länge man inte får till någon form av Carrier aggregation. Har för mig att jag såg några antydningar i den vägen i samband med att Net1:s norska dotterbolag för inte så länge sedan gjorde någon affärstransaktion. Har dock glömt exakt vad transaktionen/köpet innebar.

http://broadband.mpi-sws.org/transparency/bttest.php

De forummedlemmar som har svåra kapacitetsproblem med Net1 kan gärna köra några av de länkade testerna vid olika tillfällen - om inte några av våra proffsmedlemmar redan kan säga att mätmetoderna är irrelevanta för detta syfte

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

12

Sv: Open loop MIMO

Tekniskt sett förefaller det föga troligt att man skulle köra traffic shaping genom att fiffla i LTE protokollet som bara styr radiolänken. Den kopplingen mellan t ex peer to peer och radiolänken tror jag inte finns.

Enbart råstyrka gäller bara bland de oprioriterade, det är som i klassamhället i övrigt. Har du råd kan du gå före i kön genom företagsabonnemang och överenskommelse med Net1, det säger de ju själva på företagssidorna. Dessutom används Net1 för en del samhällsviktiga tjänster pga täckningen, det är naturligt att de har företräde. 

Men om det gå dåligt trots RSRP -85 dBm och SINR 20 dB kan man börja undra. Då återstår bara kapacitetsbrist. Och därvid bör RSRQ vara rejält dåligt. Dock ändras inte RSRQ mer än 8 dB tror jag mellan noll trafik och fullbelastning på masten. den siffran kanske gällde vid 10 MHz bandbredd. AVMs routrar visar mastens kapacitetsutnyttjande på de bandd de täcker men det vill nog inte Net1 bjuda på.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

13

Sv: Open loop MIMO

Om hastighet och hur och vad Du mäter,...

Hastigheten i Net1's mobile bredband poppar upp och ner hela tiden,...
mindre under lågtrafik och mer under högtrafik,...
(även, ibland stå helt jä... still, noll trafik i flera sekunder)
det bara ÄR så,... Vill Du ha 'stabil' hastighet välj annat,...!

Vad är det då Du mäter när Du surfar in på en sida for att 'kolla' Din hastighet,...(?) (medelhastighet / den tid Du satt och glodde på skiten)
Det visar ej vilken hastighet Du har NU eller hastigheten 10 min föra Du Du ödslade Din dyrbara tid med den mätning som nu ligger ute på alla Dina sociale nätverk, (samt, troligen även på detta forum)

Använd istället Din favorit sökmaskin på nätet, sök efter:
"netspeed" och/eller "netspeed plugin"
Finns säkert även till Ditt OS/desktop,...
Och ger Dig 'real time monitor' på Din nät-hastighet,...
(tänk så jä... enkelt allt kan vår)

<ole>

14

Sv: Open loop MIMO

Som bidrag till diskussionen kompletterar jag  med en aktuell mätning (2016-03-05 18.20 dvs. början på peaktime):

DL 2,35 / UL 3,65
RSRP -62 dBm
RSRQ -13 dB
RSSI -41 dBm
SINR  5 dB
CQI  8

Transmissionsavstånd 41 km och fri sikt.
De här signalvärdena är påtagligt stabila och representerar en förbättring mot tidigare värden under hösten vilket jag, subjektivt, tolkar som minskad belastning på den aktuella basen. Jämfört med CDMA rev. B och i övrigt exakt samma förutsättningar är detta en dramatisk förbättring.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

15

Sv: Open loop MIMO

Net1:s företagssida är nyligen omgjord. Här redovisas inte lägre några prioriterade abonnemang - även om de kanske finns kvar - utan bara ett frisurfabb. och två M2M abb. med maxhastighet 300 kB/s resp. 20 Mb/s. Om nyteckningsmöjligheten för prioabb inte längre föreligger kan det rent av bero på att det inte finns plats för fler - betalar man för företagsprio och inte längre får det pga överbelastning då är det betydligt värre för företaget än besvikna hemmasurfare. Sidan ger en klar hint om var styrkan hos Net1 idag ligger - M2M med hög stabilitet och oöverträffad täckning - sedan därutöver om det finns plats lågkapacitetssurf utan någon kvalitetsgaranti. Om/när privatsurfarna ledsnar och lämnar in pga. svikna förväntningar blir det bättre och stabilare uppkoppling för fler M2M-enheter vilket ju egentligen passar Net1 bäst. Att konkurrera med andra 4G-operatörer med bättre kapacitet är i dagsläget dömt att misslyckas. Ovanligt ärligt och tydligt !

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

16

Sv: Open loop MIMO

Bra kommentar. Din tidigare post är intressant för att den ger ett modulationsindex värde CQI 8 vid SNR 5

se bild

https://www.google.se/search?q=cqi+lte& … Lx8IapM%3A

CQI 8 gör att basen väljer 16QAM vilket ger drygt en tredjedel av högsta möjliga modulation med 64QAM. Med CQI kan man följa effekten av bl a antennoptimering ännu bättre än med SNR som bara visas sammanlagt. Även för AVM-routrar vore det bra och dessutom borde AVM ta det som en utmaning att andra visar engineering mode data som de själva inte har.

Skulle du kunna lägga upp en skärmdump som visar värdena, fr a SNR och CQI? Skulle vilja visa på tyska eller österrikiska LTE forum om någon har lust att rota i Linux-fimware för att se om det går att få ut CQI från sierrachippet. Risken är väl att CQI-rapporteringen hanteras inom chippet och inte läses av AVMs router fw,

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

17

Sv: Open loop MIMO

Job skrev:

Även jag har upplevt klart sämre hastigheter efter nyår (+/- några veckor). Däremot har jag oftast closed loop, fortfarande. Men hastigheterna är såpass försämrade att jag kopplat in en andra antenn (visserligen stående inomhus).

RSRP     -92 dBm
RSRQ     -11 dB
RSSI     -76 dBm
SINR     17 dB
Tx Power     16.6 dBm
Localization     282
MIMO     Closed loop MIMO

Några synpunkter på siffrorna?

Medan detta forums ordinarie teori-expert utforskar nye lovande bokstavs kombinationer, (lång jätte-krångligt utläggning följer), kan ju jag försöka ta en titt i kristallkulan,...(?)

Hum,...(?) Dina siffror är 1..2 mil bättra än mina, så:
Din avstånd till mast är mellan 2..3 mil,...?
(eller Du kör med dom j... dyra koax med guld-kontakt)

Du har dessutom 4 'pinna' på modemet, (jag 3),...?

Vidare gissar jag på att Du har en *jädrans fart mitt i natten,...?
(* 'jädrans fart',...(?) set i relation till Net1)

Hum,...(?) visst är det mindre än optimalt på helger och kväll, svårt att säga, mitt är 'upp och ner' då, masten ej så hårt belastat, (mest),...

I dag, söndag mellan 13..14, var min uppdatering 125Mb och hastighet mellan, (meste tid), 2..4MB, (up-peek 5..6), (10 sekund zero),...

Vanlig dag känns det, (mest), som att jag har masten för mig själva och har DL på 8..10,... efter 01:00 är det sällan den droppar under 9,...

(alla DL siffror är RealTime och från 'praktisk användning')
<ole>

18

Sv: Open loop MIMO

Tja, min enda kommentar för tillfället är att det är märkligt att inte Vox medievalis har bättre SNR och fart när RSRP är så stark som -62 dBm. RSRQ är också rätt skruttigt vid den signalstyrkan. Finns det master som stör?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

19

Sv: Open loop MIMO

tror nog att man får ta det som det är , det går inte trolla till bättre hastighet eller bättre mottagning , tror man får försöka med andra alternativ om nu inte net1 funkar , finns det möjlighet till andra operatörer pröva dom och se om det blir bättre , taskigt nog får man ta mobilt bredband som det är. Om man inte har möjlighet till adsl/kopparkabel eller fiber.

Hemma: Fiber 1000/1000 Mbit
Mobilt: 2st ZTE MF823, 2st Dovado go, 2 st MF910
antenner: 2 st Directional Antenna | 14dBi, 800MHz MIMO | 2st  Macab PRO-1000 7dbi panelantenn | 2st Magnetfotsantenn 9dBi | 2st Magnetfotsantenn 7dbi

20

Sv: Open loop MIMO

Nä trolla går inte men man kan försöka maximera signalstyrka och minimera interferens.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

21

Sv: Open loop MIMO

jo precis men när man gjort allt man kan och det ändå inte är bra då får man söka andra alternativ , som jag gjorde i min stuga , först provade jag net1 som inte alls funkade , inte ens med riktantenn , då provade jag parabol internet , som funkade väldigt bra , och nu när dom byggt ut med 4G så använder jag det istället.

Hemma: Fiber 1000/1000 Mbit
Mobilt: 2st ZTE MF823, 2st Dovado go, 2 st MF910
antenner: 2 st Directional Antenna | 14dBi, 800MHz MIMO | 2st  Macab PRO-1000 7dbi panelantenn | 2st Magnetfotsantenn 9dBi | 2st Magnetfotsantenn 7dbi

22 Senaste redigerad av Job (2016-03-07 12:43:59)

Sv: Open loop MIMO

ole2 skrev:
Job skrev:

Även jag har upplevt klart sämre hastigheter efter nyår (+/- några veckor). Däremot har jag oftast closed loop, fortfarande. Men hastigheterna är såpass försämrade att jag kopplat in en andra antenn (visserligen stående inomhus).

RSRP     -92 dBm
RSRQ     -11 dB
RSSI     -76 dBm
SINR     17 dB
Tx Power     16.6 dBm
Localization     282
MIMO     Closed loop MIMO

Några synpunkter på siffrorna?

Medan detta forums ordinarie teori-expert utforskar nye lovande bokstavs kombinationer, (lång jätte-krångligt utläggning följer), kan ju jag försöka ta en titt i kristallkulan,...(?)

Hum,...(?) Dina siffror är 1..2 mil bättra än mina, så:
Din avstånd till mast är mellan 2..3 mil,...?
(eller Du kör med dom j... dyra koax med guld-kontakt)

Du har dessutom 4 'pinna' på modemet, (jag 3),...?

Vidare gissar jag på att Du har en *jädrans fart mitt i natten,...?
(* 'jädrans fart',...(?) set i relation till Net1)

Hum,...(?) visst är det mindre än optimalt på helger och kväll, svårt att säga, mitt är 'upp och ner' då, masten ej så hårt belastat, (mest),...

I dag, söndag mellan 13..14, var min uppdatering 125Mb och hastighet mellan, (meste tid), 2..4MB, (up-peek 5..6), (10 sekund zero),...

Vanlig dag känns det, (mest), som att jag har masten för mig själva och har DL på 8..10,... efter 01:00 är det sällan den droppar under 9,...

(alla DL siffror är RealTime och från 'praktisk användning')
<ole>

Det är goda gissningar smile

4 pinnar på modemet. Avstånd till mast är ungefär en mil. inga dyra koax. Däremot har jag inte längre någon hög fart under natten. Nu är det jämngrått på runt 4 mbit ner. Fram till nyår hade jag 10-12 mbit under lågtrafik och 4-8 under högtrafik. Och de siffrorna var med bara en extern antenn. Nu har jag alltså två. Så något verkar ha hänt. Kanske krävs bara några få användare som tankar film dygnet runt för att man skall ha de här siffrorna och ändå inte högre hastighet än 4 mbit?

23

Sv: Open loop MIMO

RSRQ så dåligt som -11 dB vid bra SINR 17 kan bero på mycket trafik i masten. En del formler där

http://www.laroccasolutions.com/trainin … e-training

Det är RSRQ som sänks när trafikbelastningen ökar, inte SINR som "i teorin" enbart ska påverkas av egenbrus i mottagare och interferens. Sambandet är rätt svårgenomskådat i praktiken.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

24

Sv: Open loop MIMO

@jonasolof - Du har post !

Generellt när man läser denna och andra trådar är det uppenbarligen ständiga problem med anslutningar. Självklart är det problem med mer eller mindre tillfälliga överbelastningar på Mbb-näten och självklart finns det till synes helt vita områden även i t.ex södra delen av vårt långa land men min erfarenhet av mobil 4G-mottagning ända sedan LTE-starten är att de allra flesta "hopplösa" positioner faktiskt inte är hopplösa ! Med t.ex enkla men dubbla takantenner på biltaket får jag 4G-uppkoppling långt bortom där en smartphone har gett upp och där täckningskartorna är helvita.

Ofta figurerar i lokalpressen bybor som står och viftar med sina smartphones innanför och utanför fönster eller på gårdsplaner och utgjuter sig över någon s.k radioskugga som skulle omöjliggöra nedmonteringen av kopparnätet. Och återigen - det finns naturligtvis riktigt hopplösa positioner - men de flesta av dessa "hopplösa" positioner kan i väldigt många fall bli fullt acceptabla med rejäla antennanläggningar. Visst - det kan kosta kulor med en kvalificerad antennanläggning med tillhörande bra kablar - men är en nätanslutning viktig och AdslX eller fiber inte är tillgänglig kan det kanske vara värt 10-20 tkr (jfr kostnaden för en fiberanslutning !) att få en hyfsad Mbb-uppkoppling.

OK, vi kan diskutera om det är kunden/klienten eller operatören/samhället som skall betala men att alltid säga att det inte fungerar är en billig förenkling. Skillnaden mellan att sucka över bristande smartphoneanslutning mot en rejäl router med kraftiga och välplacerade (=väl utprovad position) antenner kan inte sällan vara dramatisk. Kanske ska vi inte ställa kravet att alltid och överallt kunna vara uppkopplade med en, radiotekniskt sett, liten leksak som får plats i bröstfickan ! De gamla förkättade (analoga !) NMT-telefonerna med 3-4 kg under handtagen och som mest 15 W antenneffekt var kommunikationstekniskt - som telefoner - rejält överlägsna dagens smartphones i riktig glesbygd. Själv brukar jag alltid ställa frågan till storögda antennbetraktare - varför tror Du utryckningfordon har antenner eller rent av peka på vederbörandes egna gigantiska band1-antenn för analog TV som väldigt ofta fortfarande tronar över skorstenskrönet ?

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

25

Sv: Open loop MIMO

Enligt tester av mobiltelefonantenner brukar dessa vara -3 till -6 dB sämre än en ispotrop antenn. det vill säga att en enkel dipol som ger 2,5 dBi gain är dubbelt eller fyrdubbelt så bra som en smartphoneantenn. Samsung brukar inte ha bra värden.

Om man sedan betänker att en fast antenninstallation i fritt läge kan ge ytterligare många dBi så inses att yttre välmonterade anenner lätt ger tio till hundra gånger starkare signal än vad mobiltelefonen får från sina antenner. Den förbättringen i RSRP och SINR visar sig oftast i kraftigt ökad fart eftersom telefonen rapporterar en högre nivå på CQI till basen som då gasar i kommunikationen.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.