1 Senaste redigerad av niclas_l2 (2015-12-22 08:06:25)

Tråd: Jag bor bakom ett berg...

Hej!
Har skaffat mig ett 4g abb från Telenor med ett d-link modem och två poynting antenner. Får grejerna idag så jag tänkte fråga vad ni tror om masten närmast mig som är dold iallafall bakom skog. Jag har i ett avancerat CAD program ritat upp hur mitt hus ligger i förhållande till masten. Kommer det funka tror ni eller ska jag försöka rikta mot en annan antenn?

Hmm det gick inte och länka till bilden.

webclient.rushfiles.one/publiclink.aspx?saf2=0F5RaL7cOVx07yOdtfEl2KFOH5Yt03

Får försöka beskriva då.
Avståndet är ca 1650m
Höjdskillnad ca 40m
Jag ser inte lampan i toppen på masten från taket på huset.

Mvh Niclas

2

Sv: Jag bor bakom ett berg...

Kan inte ge så mycket tips gällande din fråga men här är en bra sida som jag såg någon annan länka på forumet:

heywhatsthat.com/profiler.html

Du kan markera punkter på kartan och få ut en höjdkarta och se hur förutsättningarna ser ut. Nu räknar den ju inte med att masten och ditt hus ligger en viss höjd ovanför marken men det kan ju ge en hum om hur det ser ut.

3

Sv: Jag bor bakom ett berg...

Har monterat masten nu, får typ 20mbit både upp och ner på 900mhz. signal ca -72
har provat på 2600 men då sticker signalen till -90 och hastigheten 35mbit ner och 0.5mbit upp

Är det superdupernoga med riktningen?

Sorry för de dumma frågorna men det blåser halvt storm och regnar ute så jag har ingen lust och stå och skruva i onödan.

//Niclas

4

Sv: Jag bor bakom ett berg...

det verkar inte så pjåkigt även om du har ett berg ivägen samt riktningen skulle vara lite av mot masten, du får väl finlira när det är bättre väder , jag har inte ens 20mbit här i stan där jag bor, då vi har en massa hus osv ivägen ,

Hemma: Fiber 1000/1000 Mbit
Mobilt: 2st ZTE MF823, 2st Dovado go, 2 st MF910
antenner: 2 st Directional Antenna | 14dBi, 800MHz MIMO | 2st  Macab PRO-1000 7dbi panelantenn | 2st Magnetfotsantenn 9dBi | 2st Magnetfotsantenn 7dbi

5

Sv: Jag bor bakom ett berg...

Riktantenn är bra om man kan rikta antennen mot en signalkälla. Här är berget i vägen. En del radiovågor sprids över berget genom kantdiffraktion. En del går vid sidan om och kanske hittar något att studsa på tillbaka till din riktantenn som undertrycker radiovågor från annan riktning.

Problemet är en klassiker med många varianter, även diskuterade här på forumet. Det är möjligt att rundstrålande antenner vore bättre. Ingen konst att hitta rundstrålande med vertikal polarisering och några dB antennvinst. Se upp för säljljug.

Rundstrålande horosontellt polariserade antenner finns men är knepiga om man inte är antennspecialist. Slot antennas och stacked halos är några varianter.

I praktiken är det nog enklast att testa med ett par rundstrålande, gärna uppsatta mer än en meter från varandra för bästa diversitet (diversity).

Hög riktverkan mot masten kan alltså vara fel. En antenn med vidare öppningsvnkel kan plocka in mer spridda signaler. Man kan naturligtvis vrida sin antenn och kolla signalstyrkan från lika riktnngar men inte så kul på vintern. Dessutom kan allt ändras när löven kommer. Vad som är en bra riktning med kala träd behöver inte vara det när löven slagit ut.

Det är svårt att få övetblick över situationen utan en router med mätegenskaper och det är knepigt på 900 bandet. Att optimera situationen är ett forskningsprojekt som kan kosta mycket tid för inlärning och praktiska försök och dessutom pengar. Bättre nöja sig då det funkar hyggligt och ägna sig åt något som har högre wife acceptance factor.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6

Sv: Jag bor bakom ett berg...

Hej!
Oj nästan gått ett år smile Gav upp försöken och få 2600 bandet att fungera förra vintern och sedan dess har det gått på 900 bandet.
Nu på senare tid har det börjat strula lite dock med låg DL (UL oförändrad) så jag ändrade till 2600 bandet igen.
Får bättre fart nu! mellan 40-60 DL men bara runt 2-3 UL vilket blir lite dåligt om någon mobil får för sig och säkerhetskopiera bilder eller likande när man kommer hem så dör typ internet smile
Vad kan jag göra åt den dåliga UL tro?
RSRQ: -7db
RSRP: -113db
RSSI: -87db
SINR: 10db

7

Sv: Jag bor bakom ett berg...

Det du kan ändra är antennval, kabelförluster och antennplacering.
Prova såväl höga som lägre placeringar. Inte sällan kan det fungera bättre med en husvägg bakom antennen om man inte har bra sikt till antennen.
Fukt i kabel och dåliga skarvar är standard-problem som sänker prestandan. Det brukar märkas mer när man kommer in på den nu fuktigare årstiden.