1

Tråd: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

Artikel i DN:
http://www.dn.se/ekonomi/operatorer-gen … annlander/

Någon borde tipsa konkurrensverket om att undersöka varför konkurrensen på denna marknad fungerar sämre i Sverige...

2 Senaste redigerad av trompa (2015-05-05 11:49:28)

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

Såg det... fri surf i Finland. Hur långt kan man nå med en schysst riktantenn!??! big_smile

3

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

Det beror närmast på att Sverige kommit så mycket längre. Trafiken är mycket större eftersom man i Sverige ser på TV och film via mobilen vilket är sällsynt i Finland. Därför har operatörerna i Sverige helt enkelt varit tvungna att sätta in restriktioner. Ni behöver inte vara oroliga - det är bara en tidsfråga innan det går lika i Finland.

4

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

Telia i Danmark ger sina 4G kunder 500Gb/mån som går att bruka fritt i hela norden.
telia.dk/privat/abonnementer/mobilt-bredbaand

500Gb/mån räcker bra för en vanlig familj.
Tror vare sig Danmark och Finland ligger speciellt efter Sverige i hur man nyttjar tjänster. Enligt Telias svar till SVT så beror bättre pris och datamängd på "tuffare konkurrens".

5

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

I Finland ser man sällan på TV eller video via trådlöst bredband - mycket mindre än i Sverige. Mobiltelefoner finns det gott om men tjänsterna är det litet dåligt med i Finland. Och konkurrensen är det litet uselt med också. Finland har bara två stora operatörer: TeliaSonera och Elisa samt en litet mindre DNA. Sedan finns det små lokala operatörer som inte just inverkar på konkurrensen. Telia säjer vad som helst för att rättfärdiga sina priser så jag skulle inte lita för mycket på det svaret.

Däremot kunde man fundera på hur chockhöjningen av priserna i Sverige för litet över ett år sedan lyckades ... Avtal mellan de svenska operatörerna ?

6

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

http://www.telia.se/privat/telefoni/tja … /grannland

Hemma: Telia extra användare + Huawei B525 i väntan på 5G-router.
Bärbart: ZTE MF971V med Telia extra användare. Poynting Puck-2 vid t.ex bilåkande.
Mobil(t): Galaxy S20+ & Telia Mobil Obegränsad.
Extra: Teracom Mobil / Net1.

7

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

Jovisst, men jag har så urusel täckning i Hindersby från Sonera (=TeliaSonera) att jag inte kan använda Telias (svenska) kort. Här fungerar bara Elisa och DNA - och Ålands mobiltelefon använder båda dessa. SÅ det blev ÅMT för mej. Besvärligt för i Sverige använder jag Telia ...

Det verkar helt galet att man inte kan använda alla de antenner som finns. Ruskigt slöseri med resurser men för de bokstavstrogna konkurrenstalibanerna har det ingen betydelse ... Det är inte bara mellan länderna som man borde få bort onödiga hinder - detsamma gäller mellan operatörerna.

8

Sv: Mobilsurf - bättre villkor i grannländerna

Telia DK har haft problem med att vara konkurrenskraftiga vilket nu tycks tvinga dem att hoppa i säng med Telenor gällande nytt gemensamt nät, inget konstigt när vi haft de i Sverige tidigare men man får känslan av att de ska göra någon större merge och inte bara dela nätet ala N4M, Sweden3G style.

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!