1

Tråd: Antenna arrays, nulls and side lobes

Om flera antenner kopplas samman i s.k. Array samverkar de och ger högre förstärkning. Beroende på hur stort avståndet mellan dem är  räknat i fraktioner av våglängden upostår sidolober och djupa dippar, nulls. Detta kan användas för att släcka ut interferens om t ex den cell man är uppkopplad mot störs av en annan cell.

Länken visar några enkla exempel.

http://www.orbanmicrowave.com/The_Basic … Arrays.pdf

Dessvärre är matematiken extremt komplex. Däremot är det praktiskt möjligt att med trial and error öka och minska avståndet mellan de ingående antennerna ( t ex yagis eller biquads) för attt maximera önskad signal samtidigt som den störande minimeras.

Uppgiften kompliceras något genom behovet av impedansanpassning för de sammankopplade antennerna men det är förhållandevis enklare.

Alla stackade antenner är arrayantenner. Det gäller även förlängda rundstrålande antenner. Dessa har således sidolober och dippar nära huvudriktningen. Dessutom är orienteringen av dessa dippar och sidolober frekvensbeberoende. Därför är det omöjligt att designa en rundstrålande antenn med en hyggligt vid lob ovan och under horisontalplanet som ska fungera över olika frekvensband- och samtidigt ha hög förstärkning. 9 dBi rundstrålande flerbandsantenner är rent bondfångeri.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.