1

Tråd: Tre och världens snabbaste mobila bredband.

Press release från Tre.

3 Sverige bygger världens snabbaste mobila bredband.


Senare i år kommer 3 som första operatör i världen att lansera nästa generation mobilt bredband med hastigheten 21 Mbit/s. Redan nu till sommaren fördubblar 3 dessutom kapaciteten i sitt nät genom att höja hastigheten i basstationerna till 14,4 Mbit/s.


- Våra kunder ska även fortsättningsvis ha det bästa mobila bredbandet, säger koncernchef Peder Ramel.
3s mobila bredband utsågs nyligen till Sveriges bästa av tidningen Mobil. 3 vann testen tack vare en hög och jämn hastighet. Arbetet är dock redan igång med att installera nästa generation mobil bredbandsteknik i nätet för ändå bättre prestanda.

- Vi har redan börjat aktivera 14,4 Mbit/s i nätet. Det finns visserligen inga modem för den här hastigheten, men genom att vrida på kranen redan nu fördubblar vi kapaciteten och säkerställer att de kunder som väljer 3 alltid kan förvänta sig bästa möjliga hastighet, säger Peder Ramel.

Utbyggnaden har redan börjat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Senare i år planerar 3 att ta nästa steg på vägen mot 4G genom att som första operatör i världen lansera HSPA Evolved med hastigheten 21 Mbit/s.

Lanseringen av HSPA Evolved är en konsekvens av den auktion av frekvensspektrum som Staten genomförde via PTS tidigare i vår. Vid auktionen tilldelades 3 två frekvensblock till de fyra bolaget har sedan tidigare.

- Det var vårt mål att få två frekvensblock och det lyckades vi med. Nu kan vi öka hastigheten på vårt mobila bredband, först till 21 och senare till 42 Mbit/s. Eftersom vi nu har lika många frekvensblock som Telia och Tele2 har vi samma förutsättningar som de att bygga 4G med LTE-teknik, säger Peder Ramel.

Vid frekvensauktionen i maj i år tilldelades 3 två stycken frekvensblock. Tidigare hade bolaget fyra stycken. Telia och Tele2 tilldelades fyra frekvensblock vardera men hade sedan tidigare fyra block att dels mellan sig. Det betyder att alla tre bolagen har sex block vardera och lika goda förutsättningar att lansera 4G med full kapacitet, det vill säga hastigheter upp till 300 Mbit/s.


Så här är fördelningen av frekvenser mellan operatörerna efter vårens auktion:
3: 2 block 2,5 GHz + 4 block 2,1 GHz = 6 block
TeliaSonera: 4 block 2,5 GHz + hälften av 4 block 2,1 GHz = 6 block
Tele2: 4 block 2,5 GHz + hälften av 4 block 2,1 GHz = 6 block
Telenor: 4 block 2,5 GHz + 4 block 2,1 GHz = 8 block

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!

2

Sv: Tre och världens snabbaste mobila bredband.

Läs lite här om Evolved HSPA (HSPA+).

Då är det bara att köra TP Test med två TRE modem samtidigt. Snabbare än 7.2 ner kommer man inte se i år, men upplänken däremot, kommer finnas som 5.76.

3

Sv: Tre och världens snabbaste mobila bredband.

Antar att du skulle länka någon stans.
Kanske denna?

http://en.wikipedia.org/wiki/Evolved_HSPA

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!

4

Sv: Tre och världens snabbaste mobila bredband.

Japp! Tack!

5

Sv: Tre och världens snabbaste mobila bredband.

Modem tillverkarna tycks inte vara så pigga/snabba med 14,4Mbit så troligtvis blir det att hoppa över det.
Tre kommer att köra på med Evolved HSPA 21Mbit i slutet av året och troligen kommer HSPA+ modemen komma mer lägligt till det.

Evolved HSPA (also known as: HSPA Evolution, HSPA+, I-HSPA or Internet HSPA)

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!