1

Tråd: Är du otrogen?

Jag gissar att det skiljer en del i bandbredd mellan olika leverantörer. I vissa fall är det olidligt segt att surfa via mobilt bredband. Har i och för sig inte någon större erfarenhet på området och jag har bara testat Tre och Telia. Kanske finns bättre...

MEN, det måste variera från plats till plats om man är ute och reser och från gång till gång.

Min fråga är om ni har flera leverantörer och byter kort/modem när ni blir sura över att det går för långsamt. Tror att jag kommer att skaffa några olika kontantkort (simkort) så att jag kan byta för att testa.

Ni som är rävar på det här med mobilt bredband, har ni flera simkort/modem i rockärmen?

2 Senaste redigerad av svenix (2011-03-18 16:42:07)

Sv: Är du otrogen?

Jag använder bara mobilt bredband någon gång ibland vid resor eller på semester. Så jag vill inte betala för något fast abonnemang.

Jag har tre olika kontantkort jag växlar emellan: Tre, Comviq och Halebop. Jag tycker nog alla tre fungerar ungefär lika bra fast mottagningen kan skilja lokalt beroende på var man är naturligtvis.

Eftersom det i stort sett bara finns två landstäckande 3G-nät, Tre/Telenor resp. Telia/Tele2 så är väl det viktigaste att ha ett kontantkort från varje nät. T.ex. Tre och Comviq.

Modem behöver du inte ha flera olika, se till att ditt modem är upplåst bara.

3

Sv: Är du otrogen?

Tre mobilt bredband hemma ochTele2  i mobilen och det är den senare jag använder när jag rör på mig.

Det fungerar bra med båda operatörerna.

4

Sv: Är du otrogen?

Bra input svenix och andy78! Ska göra precis som du svenix, dvs. skaffa några olika kontantkort från de stora och testa på de olika platser jag besöker.

Jag har upplevt problemen som två:
1. dålig täckning, dvs signalstyrkan varierar kraftigt beroende på var jag befinner mig (tar emot signalen). Ibland måste man hålla dator i näven vid fönstret...
2. bandbredden och då primärt då jag  (och alla andra) vill ut på nätet. Vanligtvis på kvällar.

Problem nummer 1 tänkte jag angripa genom att försöka ta emot signalen på ett mer lämpat ställe. T.ex. inomhus vid ett fönster. Tänkte köra med router som skickar signalen vidare med wifi till min dator. I extrema fall kanske man måste köra med en riktad utomhusantenn. Kanske även problem nummer 2 kan hanteras genom att få bättre mottagning.

4G i all ära men bandbredden är svårare att komma tillrätta med. I olika tekniska sammanhang kan man använda sig av lastbalansring för att komma tillrätta med bandbreddsproblem. T.ex. kan man balansera ut lasten mellan olika länkar. Kan man inte tänka sig något liknande här.

Dvs att man ansluter flera modem (kanske även till olika leverantörer såsom Tre och Telia) och ansluter dessa till en gemensam router som sköter balanseringen.

Bara tankar från min sida men de kanske kan bli verklighet om t.ex. leverantörer som Dovado (som verkar ha specialiserat sig på mobila routrar) kan komma med en sådan lösning. Kanske redan finns...

5

Sv: Är du otrogen?

Om det är täckningsproblem så tror jag man vinner mer på att skaffa en bra  yttre antenn än att använda 2 modem utan antenn.

3G har funnits så länge nu så jag har haft turen att ha hyffsad täckning där jag ofta  befinner mig.

6

Sv: Är du otrogen?

Net1 modem D50 med en extern antenn kan funka bra där 3G täckning är dålig.  De har flex abonnemang till hyfsat pris.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.