1

Tråd: TV-antenn

Hej

Huset jag bor i har ingen TV-antenn.  De som bodde här innan har bara haft TV via parabol. Så vi har en parabolantenn (för TV) sittandes på en ca 1,3m hög stolpe i trädgården en bit från huset.

Vi är inte intresserade av att betala de hutlösa priserna för ett parabol-tv-abonnemang utan vill sätta upp en vanlig TV-antenn istället.

Kan det fungera att plocka ner parabolen och sätta en vanlig tvantenn på stolpen i stället? Eller måste jag ha upp tvantennen på hustaket?

Ska jag sattsa på en digital antenn, http://haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=8376&n=10 eller en analog antenn, http://haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=1072&n=10 / http://haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=1308&n=10 ?

Analog antenn från Kjell&Co, http://www.kjell.com/?item=30255 , om den ser bättre ut än Harald Nyborgs variant.

2

Sv: TV-antenn

Beror helt på din mottagning, ligger masten bra till går det nästan med vad som helst.
Ligger masten illa till så blir det att satsa på taket, hög mast och största antennen du hittar.

http://www.teracom.se/Sandarinformation … t_tv_mast/

3

Sv: TV-antenn

12km till närmsta antenn och "mycket goda" mottagninsförhållanden. Men mobiloperatörerna säger samma sak och vi har väldigt dålig mottagning på mobilerna...

4

Sv: TV-antenn

Hej,

1. Du behöver med största sannolikhet ha upp antennen på taket eller åtminstone en gavel i den riktning den lämpligaste sändarstationen ligger.

2. Det finns inget som heter "digital antenn". Möjligen optimerad för DVB-sändningar, men även det är tveksamt. En antenn är en antenn.

3. Du skall inte ha något av det skräpet. Du skall ha en antenn med bra riktverkan så att man får en bra signal före eventuell förstärkare. Eftersom det kommer HD-TV på VHF-frekvenser i DVB-T2 så bör man nu satsa på en tvåbandsantenn som tar in både VHF och UHF, precis som på den gamla analoga tiden.

4. Bästa kvaliten du kan hitta har tyska Wisi och Kathrein. Klassen under men helt OK är t ex Triax och Televes.

http://www.triax.se/
http://www.triax.se/Produkter/Antenner/Combi.aspx

Även

http://www.antennlaget.se/kombi-vhfuhf/ … /index.php
kan vara intressant.

5. Snåla inte! Ta till med en rejäl antenn för att slipa hack och bortfall. De flesta mottagningsproblem beror på för dåliga antenner. Det är billigare att göra rätt från början!

6. Lita inte på de siffror som presenteras som förstärkning på små kompakta antenner. Det är enbart förstärkarens gain som redovisas vilket är ointressant om man inte har en bra signal att förstärka först. Man bör ha 8-10 dB äkta antennvinst, sen eventuellt förstärkare på det.


Lycka till, halka inte på taket i snön!

/Marcus

5

Sv: TV-antenn

Har själv 42 km till masten och "mycket goda" mottagningsförhållanden enl Teracom. Det är dock inte fri sikt utan en del skog som skymmer. Min antenn är en 10 cm lång aktiv "pinne" med magnetfot som följde med som tillbehör till en liten tv/dvd kombination. Ger perfekt bild sittande på en bordskniv instucken i fönsterspringan på insidan av fönstret (bottenvåningen).

Slutsats: Du måste testa, om du börjar billigt eller dyrt är upp till dig!

6

Sv: TV-antenn

Jag har 20km till masten och kör med Biltema antenn för 349:-
http://www.biltema.se/sv/Kontor---Tekni … HF-antenn/

Jag testade med en gitterantenn men det fungerade inte tillfredsställande, då fick jag hack och bild/ljudbortfall till och från. Men biltemas har fungerat felfritt i 14 mån i snö, blåst ur och skur. Den sitter förövrigt på skorsten, enligt digitaltvmottagaren så ligger jag på runt 90% i signal både på låga kanalerna och höga.