1 Senaste redigerad av jonasolof (2010-08-04 18:55:12)

Tråd: Optimering av WLAN med multipla Acesspunkter för VOIP mm

Startar en ny tråd på en lite högre nivå.

WLAN med multipla AP kan sättas upp på olika sätt men gemensamt SSID är en grundförutsättning för roaming/förflyttning. Linksys rekommenderar samma kanal på alla AP men andra rekommenderar största möjliga kanalseparation (glömt inte bort att kanal 13 finns i Europa).

Ska man ha ett smidigt fungerande nät som tillåter datatrafik under förflyttning räcker förmodligen inte vanliga massmarknadsAP som linksys ochg Dlink till. Bättre system kan lägga clientinfo i chache och använda bättre lämpade krypertingssystem än WPA2. Enligt orpecisa uppgifter är AP för kontiuerliga nät dyra.

Jag har satt upp ett nät med fem AP med samma SSID och kanalseparation. Förflyttning under kontinuerligt pingande visar att avbrott sker även om signalnivåerna är goda enligt inSSIDer. Ett problem är att man inte ser till vilken AP klienten är ansluten eftersom jag inte ser APns MAC adress   i iPhone eller datorn.

Problemet förklaras väl i uppsatsen i länken. Ett nät uppbyggt av multipla konsument AP medger förflyttning mellan noder men knappast kontinuerlig kommunikation under förflyttningen t ex med VOIP eller ens strömmande radio, t ex i en iPhone. Orsaken ligger i att radiokortet har mycket jobb med att scanna för nästa AP och det arbetet konkurrerar med kommunikationen. Även om nästa AP hakas på snabbt blir det ändå märkbart avbrott fr a vid VoIP. 

Uppsatsen beskriver en metod som enbart använder kientsidan. Genom att dela upp funktionen i radiokortet på två kan en sida fås att utföra scanning arbetet utan att inkräkta på paketöverföringen. Till skillnad från soft handsover i CDMA nät som 3G och Net1 så kan dock klienten inte ta in data från flera baser samtidigt. Ändå närmar man sig soft handsover med förbättrade resultat för t ex Skype.

Egna test med strömmande radio i nätet visar att avbrott inte kan undvikas vid förflyttning. Handsover är helt enkelt inte smidig trots samma SSID och samma WPA2 nyckel. De korta avbrott jag vet förekommer överbryggas av buffringsmöjligheten på upp till 26 sekunder i appen Wunder radio men ibland blir det tvärstopp och då får man vänta 26 sekunder innan strömmen kommer igång.

Test med en bra laptop med windows 7 och inbyggt WLAN kort jämte iphone 3GS visar att båda tappar ping i samma utsträckning. Dock är iphones pingtider som bäst 6 ms medan laptopen kommer ned i 2 ms. På de ställen i anläggningen där ping bommar finns ändå bra signalnivåer från flera AP, t ex -43 dB  så det verkar mest som om kientradion inte kan bestämma sig för handsover.

Antar att det är många som vore intresserade av att optimera sina WLAN nät för strömmande data som funkar uder förflyttning så en diskussion om (rimligt kostsam) utrustning och mjukvara/inställningar vore intressant.

Uppsatsen:

http://pages.cs.wisc.edu/~suman/pubs/multiscan.pdf


MIn utrusning: adslmodem/router LINKsys, AP D-link samt LInksys WRT54G som AP (enbart LANsidan används).

Edit: Här en recension av proffspreodujkter som förmodligen är overkill för 5-8 accesspunkter - men det är möjligt att det inte finns någon utrustníng som är dimensionerade för  så små nät och har QoS.

http://www.idg.se/2.1085/1.160468

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.