76

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

PINSAMT..
Hade jag haft 20Mbit upp så hade jag julat runt gårdsplan....

Tyvärr.. 0,20Mbit skall det självklart vara.

Wifi fungerar bra och antennen/-erna placerar jag antingen i handen på gubben min när han känner för det wink =antennförare..eller väljer lämplig fast plats för att testa mot annan mast än Markaryd vilket innebär Örkelljunga 210 grader (har dock samma bekymmer som Markarydsmasten).
Det har ju varit mycket testande för min del sedan uppgraderingen, tanken att  -det kanske är fel på antennriktning mm har ju gnagt en del..

Hade ju tidigare (innan uppgradering) väldigt bra värden/hastighet mot Markayds masten med riktantennerna några meter över blomlådan horisontellt.
I dagsläget fungerar det av någon anledning bättre med vertikalt men med samma placering.

Ja, Net1/Ericsson - för mig just nu samma skrot och korn... sad

Liz - som väntar fortfarande

77

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Schysst Vox!:cool:
Jobba vidare!

Liz - som kanske skulle ta och tälta vid sin mast..

78

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Till JonasOlof: tittade häromdagen på PTS´ frekvensplan för det nu aktuella bandet och hittade där - förutom "cellulär digital trafik" (dvs. Net1) även "landmobil trafik" med ett ett bokstavstillägg som jag inte kunde härleda. Kan det inte vara någon form av trafik mot/med mindre handapparater (comradio) ?

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

79 Senaste redigerad av jonasolof (2010-08-12 19:18:24)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Du får väl säga att du är road av signalspaning....

Ja, det verkar troligt att det är landmobil trafik och då troligen ej digital.

I frekvénsplanen står BWA för broadband wireless acces . PMR kan betyda privat mobil radio som de licensfria walkie talkies på 446  MHz. PMR kan också stå för professional mobile radio vilket är vad som finns i frekvensplanen. 

Motsvarande amerikanske privatband är 462 och 467 MHz vilket innebär att om några lagvidrigt använder sådana apparater i Sverige så kan de störa Net1.

Amerikansk licensfri radio:

http://en.wikipedia.org/wiki/General_Mo … io_Service

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

80 Senaste redigerad av rip5 (2010-08-12 19:06:41)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Jonas..
Signalspaning var det....LoL smile

Liz

edit: wow, jag har haft uppkoppling i över 1 timme, måste vara något fel...

81 Senaste redigerad av marcus-aa (2010-08-13 01:45:07)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Många intressanta och berättigade frågor i den här tråden.

Först några ord om dokumentet från PTS.

1. Det finns inga som helst möjligheter att IceNet1 har 3000 BTSer i sverige, inte ens i hela norden, inte ens om man räknar varje sektor. De har 18-20 siter i Danmark, inklusive Bornholm. Jag gjorde en snabb räkning till ca 300 i Sverige (jag räknar BTS-siter, multiplicera med 3 om ni vill ha sektorer). Den som orkar kan räkna exakt, men kan nämligen lätt använda deras egen täckningskarta till detta, med lite pillande på inställningarna:

http://mrmac.mrmac.fastest.cc/Networks/IceNet1_karta1.jpg

Det går då även bra att se ganska exakta positioner samt sektorernas bäringar (0/120/240 eller 60/180/300)

Som jämförelse har varje GSM-operatör grovt 6000 GSM-900-siter i sina nät.


2. De övriga användarna i det utökade frekvensutrymmet lär vara vanliga repeatrar för landmobil radio (kom-radio). Notera att IceNet1 får acceptera störning men inte störa själva, de är sekundära användare. Att det över huvud taget går att göra så här beror på att CDMA är ganska tåligt för smalbandiga störare, och att den egna modulationen ej uppfattas av vanliga FM-mottagare annat än som en svag höjning av brusnivån.


Kan sen kommentera mitt eget användande så har jag inte märkt några kritiska problem på västkusten, annat än generellt sämre hastigheter i överföringen, både med D35 och D20. Vet inte om det enbart kan förklaras med fler kunder/ökad belastning, men kanske.

Min båt ligger vid hemmabryggan uppkopplad mot Uddevalla-masten, och där verkar jag ha lägre signalstyrka än tidigare år. Lite konstigt med tanke på att jag har antenn 18möh och i princip fri sikt till masten, ser flygvarningsfyrarna på kvällen. Avstånd ca 25km. Har dock inte varit så intresserad tidigare så jag har inge riktiga värden att gå efter.


jonasolof skrev:

Support kan motvilligt tala om vilken cell ett PN nummer svarar mot. Annars får man köra upp till masten med en laptop ansluten över USB till D35. Obs tre celler per mast vilket betyder tre olika PN nummer, dock i följd.

Jag är osäker på om det är unika PN i hela nätet eller om dessa återanvänds?

Vi kanske skulle göra en gemensam sammanställning av siter och deras PN ?

Jag är som sagt vanligen på västkusten, just nu vid Vättern och i början på nästa vecka i Karlskrona. Jag skall börja logga PN och sitenamn så kanske vi kan korrelera dem.

Just nu uppkopplad på PN 8 enligt RF Stat.Mon. Aldrig sett annat än tresiffriga förut?

/Marcus

82

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Hej och välkommen på forumet. Uppgiften om 3000 baser härrör från mig och jag blev själv väldigt tveksam när jag såg upgiften - i PTS utredning och beslut om ökad bandbreddstildelning för Net1. Misstänker att siffran var en felskrivning i beslutsskrivelsen och tror själv att 300 är det korrekta. Varder i så fall härmed korrigerat....
Vill också komplettera med dagläget inom den gula zonen där jag till vardags ligger fast förankrad mot tre baser från två D-35-siter eller på telefonifronten (varken gamla 1X eller nya via D-40); varken mot dessa eller andra inom zonen har jag hittills märkt några som helst förändringar. Inte Ännu...

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

83 Senaste redigerad av jonasolof (2010-08-13 07:23:42)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Marcus, tack för ditt inlägg.

Bra klarläggande av att smalbandig frekvensmodulerad radio inte stör ut CDMA (som ju från början är en militär teknik med intressant historia).

Täcknigskartan du visar upptar inte planerad utbyggnad. Denna är i själva verket redan igång. Ett exempel är "Borgholms kommun" som rapporterades ha störningar i funktionen tidigare. Den tillhör de planerade.

Bäst upplösning får man i kartan genom att välja modemet och inte routern. Därtill ingen yttre antenn. Det är märkligt att danska celler är så mycket större än svenska. Modemet slutar vid angiven inställning att ta emot lång innan masten försvinner under horisonten. Så är även fallet i verkligheten. Mig veterligen (test i norra Tyskland) så har även de danska basstationerna cut off vid 62 km. Oklart. De norska räckvidderna vid kusten är också lattjo för D50 även om masterna är mycket högt belägna.

Enligt uppgift citerad ovan ska antalet basstationer i Danmark dubblas från 20 till 40. Även i Sverige sker en kraftig ökning som dock även inräknat celler svårligen kan nå upp till 3000. Enligt pressuppgifter omfattar dock affären med Ericsson leverans av 1000 basstationer - dividerar man med tre blir det för få. Den enkla sanningen är nog att täckningskartan är från tiden innan Access industries tog över och nätet fick en nysatsning. Varför inte kartan uppdaterats är en fråga som hamnari i bolagets vanliga kommunikationsslask. Kanske vill de inte visa konkurrenterna var utbyggnad planeras. De här masterna kräver ju sällan bygglov eftersom infrastrukturen redan finns - så det är inte så lätt att hålla koll på gradvis utbyggnad för den som skulle bry sig.

Ang PN-nummer: Jag har också bara sett tresiffriga. Frågan är om nummerserien nu ändrats. Kunde vara behändigt för användare att kunna identifiera celler även om Net1 inte vill släppa till listan och PTS har påhemligat basstationskartan. Frågan är hur man ska markera lokal. Kommun är för grovt, sålunda befinner sig masten i "Borgholm" ingalunda i orten utan vid Ölands nordspets. OCh masten i "Mörbylånga" står öster om Algutsrum, dvs vid öns mitt. Det jag tror är Emmabodamasten verkar stå väster om Nybro.

Exakta geografiska koodinater är olämpliga att ange. En lättidentifierad ungefärlig  geografisk belägenhet som är uppenbar för en innevånare i länet är bättre. En lista kan lämpligen göras länsvis. Jag lägger inte upp en tråd nu eftersom jag inte har tid att kolla PN nummer just nu.

Till att börja med är det bra med nummer på celler. Bättre upp är cellens riktning med endera av de av Marcus angivna bäringarna, fast SO, NNV och sånt bör räcka bra också.

Exempel: Kalmar län: Algutsrum: N 233, SV 234, SO 235 (påhittade siffror).

En förteckning just över Net1's celler är mer angelägen än för övriga operatörer eftersom cellerna är så stora och behov finns av att rikta in antenner - och att som kund hålla koll på dysfunktioner vid en specifik basstation.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

84 Senaste redigerad av lillmalen (2010-08-13 07:43:35)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

På täckningskartan finns en knapp med "mastsymbol" klicka på den och i närheten av en "färgkludd". Kordinaterna för masten visas då (samt en del annat....). Bara 2 decimaler visserligen men sen är det en smal sak att gå in på hitta, eniro eller google-maps och se exakt var masten finns.

85

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Det är markörens koordinater som visas, inte mastens. Men man kan snabbt komma inom ett par hundra meter från masten och då räcker koordinaterna. Har man Google earth uppe i ett fönster bredvid kan man ibland se masten beroende på hur skuggan föll då bilden togs.

Lämpligen anges mastens beteckning enligt Net1s karta med ABC för cellerna, så kan man lägga till PN för var cell.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

86

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Ericsson ska ju enligt ice.no byta i Norge också, 1000 stationer är kanske Sverige, Norge och Danmark tillsammans (inklusive utbyggnad).

87

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Ganska intressant med olika upplägg Norge och Sverige emellan. (Net1 och ice.no).

På net1 står följande om uppgraderingen:
Ericsson kommer att bygga ut nätet ytterligare under 2010. Hur kommer det att påverka mig?

Det är riktigt att vi har valt Ericsson som ny systemleverantör. Ericsson kommer att byta ut och uppgradera kapacitet i de befintliga basstationerna samt bygga nya. Du kan förvänta dig förbättrad täckning, kapacitet och kvalitét på din bredbandstjänst.

Vi kommer att informera alla användare när det kommer ske systemarbeten som påverkar ditt område.

På ice.no följande:
ICE bytter utstyr i nettet "“ når skjer dette i mitt område?

Som vi har informert om i våre nyhetsbrev, har vi inngått et samarbeid med Ericsson, en globalt ledende leverandør av mobile nettverksløsninger om ny infrastruktur. Arbeidet er i gang og utrullingen av nytt utstyr i nettet vil skje fra juni til september i år. For deg som kunde vil dette innebære noe nedetid og ustabilitet akkurat på det tidspunktet vi bytter ut utstyret. I en normalsituasjon, kan dette innebære at nettet i ditt område kobles ned i ca to timer mens arbeidet pågår. Arbeidet vil primært skje på dagtid. Her kan du søke på postnummer for å få informasjon om når vi kommer til de områdene der du bruker våre produkter mest. Tjenesten vil løpende oppdateres.

88

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Kalmar              56.6828, 16.5646
Byxelkrok             57.3519, 17.0688  (planerad)
Mora                 61.0171, 14.2957
Åtvidaberg     58.1869, 16.2421
Oskarshamn     57.2189, 16.4539
Virserum             57.3251, 15.6330
Kisa                57.9576, 15.5895

om någon orkar fortsätta.......

89 Senaste redigerad av rip5 (2010-08-16 08:08:46)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Mitt lilla bidrag

Markaryd, Ålhult      56.452575,13.694378   PN 384,   SE-KRO4692A (A,B,C)

Örkelljunga             56.291371,13.35327   SE-SKA4700A (A,B,C)

Liz   - på signalspaning wink

90

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Dalarna.
Duvnäs,
60.323229 15.173263 SE-DAL4351

Ickeberget
60.225632, 15.081851 SE-DAL2073

Leksand, Åsledsberget
60.450476, 15.041928 SE-DAL2058

Avesta
60.061130, 16.131677 SE-DAL4307

Vikmanshyttan
60.190485, 15,485912 SE-DAL4663

91 Senaste redigerad av LasseT (2010-08-16 07:46:00)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Sörmland

Bogsta (Nyköping):58.8487, 17.1775 : SE-SOD4540A/B/C
Sandtorp (Björnlunda):59.1519, 17.0387: SE-SOD4703 A/B/C
Väsby (Stigtomta):  58.8845, 16.8201 : SE-SOD4898 A/B/C

1mil söder Gnesta.
Teracom Air2Fibre, Bredband2

92

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Hur går det för er med problemen efter uppgraderingen?

Jag funderar på att skaffa ett Net1-abonnemang framöver om det blir någon ordning på nätet, annars får jag hitta en annan lösning.

Följer denna tråd med spänning.

93 Senaste redigerad av Info (2010-08-17 08:32:36)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

OK wink
Nu har Net1 återupptagit uppgraderingarna med samtliga sex arbestgrupper.

Alt enligt uppdaterings loggen:
Pågående arbeten   
Datum               Plats              Status   
2010-08-17       Oskarshamn       Pågående 
2010-08-17       Vetlanda           Pågående 
2010-08-17       Jönköping         Pågående 
2010-08-17       Emmaboda       Pågående 
2010-08-17       Växjö           Pågående 
2010-08-16       Eksjö           Pågående 

Men de sker fortfarande åtgärder på redan klar rapporterade stationer:
Avklarade arbeten   
Datum               Plats        Status    
2010-08-12       Växjö       Avklarad 

Så här långt har det inte vågar närma sig Rip5 och Markaryd winklol

94 Senaste redigerad av jonasolof (2010-08-17 12:04:43)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

otto84 skrev:

Hur går det för er med problemen efter uppgraderingen?

Jag funderar på att skaffa ett Net1-abonnemang framöver om det blir någon ordning på nätet, annars får jag hitta en annan lösning.

Följer denna tråd med spänning.

Kolla täckningskartan och tala om vilka basstationer (ort och beteckning) som du är mest intresserad av så får man se om det finns någon som kan rapportera.
Å ena sidan så säger ice.no att uppgradering kan leda till instabil uppkoppling under ett par timmar. Men tittar man i listan över driftsstörningar så finns det basstationer som rapporterats sedan början av juli.

En del upplever ingen skillnad från tidigare, andra har tappat förbindelsen. Somliga har förbindelse som funkar rätt hyggligt men inte lika bra som tidigare. Återigen andra kan med nöd och näppe använda sin uppkoppling.

Frågan är om ens Net1 själva vet hur det funkar från de olika basstationerna mot befintliga kunder med D35 och D50 modem. Eftersom jag själv inte behöver nätet för närvarande intar jag positionen som förbryllad observatör. Det är inte uppenbart att den rådande tystnaden är optimal ur företagets synpunkt.  Det är en tankeövning att försöka förstå vad tystnaden kan ha för bakgrund i rationella överväganden. Återförsäljare som Dialectbutikerna lär uppleva samma gåtfulla tystnad.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

95 Senaste redigerad av Info (2010-08-17 13:37:47)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Inte ens de stora Industri och Yrkesanvändarna får några svar från Net1.
Samma problem för seriösa återförsäljare med egen tekniker kompetens, de får heller inga svar! (Det lämnas inga svar ens från Net1 tekniker till tekniker som på heltid specialiserat sig på installationer av skräddarsydda kund applikationer baserade på D35)

96

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Den uppenbarligen totala tystnaden vad gäller tekniksupport kan vara antingen systematisk (A) eller slumpmässigt slarvig (B). Just med hänsyn till tystnadens konsekvens gissar jag på A.
I så fall kan den vara baserad på rädslan för infoflöde till konkurrentnät (A1), överenskommelse/avtal/ med uppgraderingsentreprenören Ericsson (A2) - "ingenting får läcka ut om våra teknikproblem eftersom vi aldrig kan ha sådana" eller att man fältmässigt helt enkelt testar olika lösningar på ett så nytt och avancerat nät - de facto det tredje i världen (A3). Med hänsyn till Ericssons image på den internationella arenan tror jag på alternativ A2+A3. Inom den här branschen är det stenhårda nypor som gäller. I samband med ICE:nets tidigare konkurs (tidigare ägarkonstellation) förekom en hel del hårda tag som resulterade i både stora penningflöden och personliga tragedier på högsta nivå.
Sannolikt ger man järnet just nu.
Kan också berätta att 1X-carriern för telefoni sannolikt släcks i nästa vecka (återkommer med bekräftelse) och att därmed ytterligare ett tekniskt steg tas som möjliggör full multicarrierdrift och rev. B fas 2. Därmed inte sagt att detta starta direkt.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

97 Senaste redigerad av Info (2010-08-17 16:19:54)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Förivrade fältförsök värkar troligt.
Detta då de enligt loggen bara har genomfört extrauppgraderingar på en bas, Karlskrona.
Nu arbetar de med Växjö.

Med andra ord bara ett fåtal av de uppgraderade.
Och inte ens försökt med de felanmälda!

98 Senaste redigerad av jonasolof (2010-08-17 19:25:31)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Masten i Algutsrum (Mörbylånga) funkar som i fjol nu, ned som högst 2mbit/s, upp 0,3. 9 km fr bas, bara routerns antenner.

Tyvärr når jag inte D35 över USB, accessmanager säger no device. Kan därför inte kolla PN nummer med RF status monitor. Verkar vara något skumt med USB-anslutningen, prövat flera laptops med axxess manager installerat. Edit: Löst, se separat tråd. Ansluten PN är 96, måste bekräftas till basstationen.

Har ingen info men håller med Vox om troligt scenario. Lika tyst som från påven. Är man ofelbar så är  man.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

99

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Att man bara genomfört extrauppgraderingar på Karlskronabasen säger egentligen inte så mycket. Vi skall inte förutsätta att exakt samma hårdvara finns i alla baser - och därmed inte heller strul på alla uppgraderade baser !  Avsaknaden av redovisade åtgärder på de felanmälda är däremot ett mysterium.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

100 Senaste redigerad av marcus-aa (2010-08-18 00:36:08)

Sv: Uppgraderingen av basstationer, Avbruten LOL

Hej, var vänliga skriv bara om basar om ni kan korrelera dem till specifika PN, annars är det inte intressant. Masternas benämning och position kan man ju surfa fram på täckningskartan, det behöver vi inte lista här.


Vox medievalis skrev:

Att man bara genomfört extrauppgraderingar på Karlskronabasen säger egentligen inte så mycket.

Är just nu i Karlskrona. Får mycket bra hastigheter (bättre än jag sett på länge i vilket fall), 3,3/0,62 Mb/s med ett D35 ("nytt"), inomhus med originalantenner, centrala Karlskrona.

RSSI -72dBm, Ec/lo -0.01 (!)
Ch 275
Största sannolikhet är jag i sektor C

Karlskrona/Vämö (Bryggareberget) SE-BLE4682 A/B/C  PN:   ? / ? / 356

Andra PN som hörs: 28, 196, 20, 188, 224


Är det någon som vet mer om "Channel"? Förmodar att det är den aktuella carrierns centerfrekvens omsatt till en intern kanaltabell. Jag har oftast tidigare sett 174 men får nu 275. Vad ser ni andra?


MvH,
/Marcus