1 Senaste redigerad av SEHLBERG (2024-05-02 13:39:58)

Tråd: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Hej!

Någon här som har testat FTS Hennigs 5G-antenn?

https://www.fts-hennig.de/antennen/fts- … tenne.html

Jag använder ett Zyxel NR7101 modem som har sex interna antenner.
Modemet fungerar skapligt bra men på lågbanden B28, B20, B8 samt NR28 är mottagningen inte alls bra.
Såg på ett datablad för NR7101 detta.

* Ultra-high band: Peak gain up to 10 dBi
* High band and mid band: Peak gain up to 8 dBi
* Low band: Maximum 5 dBi peak gain

Jag öppnade modemet och har ersatt 2 antenner som i modemet är anslutna till den största interna antennen med en äldre Xpol2 antenn.
Den har har 5 meters antennkablar så väldigt långt från optimalt.
Bara det gjorde ett stort lyft för mottagningen (värdena) på lågband men även B3 samt B7 förbättrades.

Jag funderar nu på att sätta upp antingen 3 nya Xpol2 eller en Xpol24 samt en Xpol2.
Ett annat alternativ som verkar väldigt intressant är FTS Hennigs egna antenn som enkelt kan byggas på med valfritt antal antenner.
Den har liten platsåtgång och antennvärdena är enligt FTS Hennig likvärdiga med Poyntings antenner.
FTS Hennig har också egen tillverkning av antennkabel som kan beställas i olika längder med olika kabel allt från dåliga till riktiga lågförlustkablar.
Valfria kontakter i ändarna kan också väljas, raka eller vinklade.
Mitt behov är 1 meters antennkablar........

FTS Hennig skriver att antennen har utvecklats i Tyskland till 100% och tillverkningen sker också där.

Efter anslutningen av den extra Xpol2 har jag testat att täcka över modemet och dess återstående 4 inbyggda antenner.
Värdena sjönk direkt på alla band så....
Min känsla är att med nya yttre antenner i stället för de inbyggda går det att få betydligt bättre värden på alla frekvenser.

Varför jag endast nämner dessa panelantenner är för att jag inte vill ha 6 långa räfsor på min byggnad, visst de är bättre men fula att se på.....

//J.

2

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Vet ej vad FTS Hennings 5G är, skulle det avse någon specifik av deras antenner?

>FTS Hennig skriver att antennen har utvecklats i Tyskland till 100% och tillverkningen sker också där.

Ja det kan vara så. Dock har de inget mätlab och ingen som ens kan hantera elementära instrument för antenn-utveckling.
De köpte en VNA (vektor network analyser) som är det minsta man behöver men de har inga verktyg att ens kunna kalibrera detta verktyget än mindre veta vad man mäter på när man utvecklar antenner. Det är lite som att köpa ett oscilloscop, man blir inte elektronikspecialist bara för att man köpt ett sådant instrument.
De har varken kalibrerings-verktyg eller någon som begriper att sådant saknas.

De har så vitt jag vet aldrig utvecklat någon antenn, det har varit direktköp från Kina som man sedan klistrat på sina egna etiketter. Därav att man aldrig visat upp något mätlab.
Alla som utvecklar antenner på kompetent vis har skryt-bilder från mätlab, mätkammare osv då det är en stor investering som dessutom kräver tekniker med god kompetens för att kunna mäta på korrekt sätt.
Från att kunna mäta på andras antenner är det sedan ett rejält steg upp till att även kunna utveckla antenner genom egna beräkningar.
Om FTS Henning "utvecklat" en antenn utan att använda sej av mätlab eller kompetens för en antenn som man inte ens kan redovisa effektivitetskurvor, så är tekniska resultatet rätt givet och troligen vill man inte ens visa dessa kurvorna om man alls duger till att mäta. Jag tror mer på det sista.

Iofs så är mycket av deras kina-sortiment på samma sätt, tillverkat utan dokumentation om hur bra resultatet blev. Det är så med i princip alla i Europa, de är återförsäljare och generalimportör av konstigt utformade klädgalgar och datablad, det är sådant marknadsavdelningen får fantisera ihop för klatsig  reklam för superantenm för  "4-5-6 G".
Saknas kompetent datablad så finns det ofta en god anledning att avsaknaden av sådan beskriver kvaliteten på det som säljs.

Har man möjlighet så är antenn anpassad för specifikt begränsat frekvensområde ofta bäst presterande relativt allbands-antenner och mest utymmeseffektiv.

De flesta bredbandiga panel-antenner tappar prestanda i dess frekvensmässiga ytterkanter. Även väl designade antenner gör så. Ligger i dess arbetsprincip. Det är fullt möjligt att designa en panel-antenn vars optimala frekvensområde är i trakterna 800-1000 MHz men då börjar så på så mycket lägre frekvens, säj  500 MHz.
En sådan antenn går inte sälja då alla ser det som onödigt med 500 MHz där ändå ingen trafik finns.
Därför designar man panelantenner för typ 700-2400 MHz. Det är mer säljbart.
Oavsett vad du anser om krattor så det mest kompakta med hög prestanda som erbjuds på konsumentmarknaden så är det Yagi-Uda som gäller. Inget logperiodiskt, det är en helt annan antenntyp även om den också ser ut som en kratta.

3

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Det här erbjuder de....

https://www.fts-hennig.de/media/1a/6b/3 … attern.pdf

//J.

4

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Ja det är en simulering som man gjort. Inget som är mätt på en verklig antenn. Visar på 12 dBi som bäst vilket man kan uppnå teoretiskt men knappast troligt i praktiken för en logperiodisk antenn. Vet ej vad som finns innanför plasten men simuleringen tyder på att det är antenn av typ logperiodisk.

För att mäta behöver man mätverktyg och kalibrerat mätutrymme.
Simulering för en ideal antenn kommer skilja sej åt från en producerad antenn.

Det finns en sak som kan mätas  någorlunda utan en mätsträcka och det är VSWR för vilket man redovisat lite olika mätkurvor.
https://www.fts-hennig.de/pdf/FTS%20Com … ng_neu.pdf
https://www.fts-hennig.at/media/07/44/8 … te-all.pdf

Om man ska tro att dessa kurvor är relaterade till simulerat resultat så medför det att VSWR är mätt på antenn inkluderade en rätt dålig antennkabel. Detta då VSWR-kurvorna visar en utdämpad reflektion som inte återspeglas i simulerat resultat och det kan förklara att kurvor skiljer sej åt, man har kanske olika lång kabel eller att kabeln som inkluderas i mätningen ligger hoprullad alternativt utsträckt.

Jämför med en helt professionell antenn-design som inte säljs på konsumentmnarknaden då den är rätt dyr:
https://www.ets-lindgren.com/datasheet/ … 017/401704
Inga 12 dBi gain uppmätta och då är ändå företaget ett av de globalt mest kompetenta på att veta hur man mäter på antenner.
För att ge en uppfattning hur en sådan antenn värderas finns här en som begagnad för endast 30.000 kr : https://www.ebay.com/itm/364491434317

Antennen henning säljer är inte heller redovisad för mer än den ena polarisationen och dessa bägge kurvor borde skilja sej åt.
Skulle man gissa så på dess innehåll finns antingen en stansad logperiodisk plåt eller PCB monterad på ett bakplan, en för varje polarisation:
Ett sådant PCB är här uppmätt: https://antennatestlab.com/biz-cards/pc … le-antenna
Inga 12 dBi här heller.
Visserligen så kan bakplanet på hennings antenn rädda någon dB på dess lägsta frekvenser relativt ovan logperiodiska PCB-antenn.
Som jämförelse så får man köpa två sådana antenner för att få de bägge antennerna som ingår i hennings MIMO-antenn.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005530720260.html

Varför inte prova och jämföra? Köp två antenner från AliX och jämför resultat med hennings alternativ? Jag kan ju ha fel att det verkligen är något extra avancerat innanför hennings plathölje som bara henning lyckat få till med 12dBi gain även på verkliga antenner. Skulle vara lite av en världssenation att nybörjare kommit på en design som inte tidigare är känd.

Om det är en sådan teknisk sensation kan man konstatera i routern om den kan visa rssi i dB och man ska då kunna få 6-7 dB bättre signal än för en Alix-antenn.

FTS-Henning är säkert inte varken bättre eller sämre än många andra generalimportörer som köper sina OEM-produkter i Kina.
Man kan få de mest fantastiska mätkurvor direkt från kina-fabriken, som kanske inte ens äger en voltmeter.
Det finns iofs seriösa antenn-tillverkare även i Kina, det är rent av vanligare än att det finns seriösa antenn-tillverkare i Europa.
Det är inte seriöst när man utropar sej som antenn-utvecklare när man inte ens har teoretisk kunskap eller tekniska resurser att leva upp till vad man utlovar.

På konsument-sidan har Poynting utmärkt sej med att ha antenn-kompetens som även räckt till att utveckla en egen antenn-variant av Xpol där man lyckats optimera prestanda jämfört med tidigare panel-antenn.
För att kunna göra det så krävdes att man investerade i sin egna mätkammare. Som jag skrev tifdigare så är det något antenn-utvecklare gärna visar, att man har egna mätresurser, vilket är en stor kostnad som inte generalimportörer har som bara klistrar på egna etiketter  på importgodset för att sedan sälja vidare till Europeiska detaljhandeln.
Här visar Poynting med stolthet upp sin första mätkammare: https://youtu.be/ThJku0t8lxU?si=1blbhTiesn3tRwae
Det är en relativt enkel kammare men kostar ändå miljonbelopp att få i drift, förutom kostnaden för nödvändiga mätinstrument och tekniker som kan hantera mätningar.
Och naturligtvis, bara för att man kan mäta på något innebär det inte att man automatiskt är kunnig utvecklare.
På Poynting är det Andre Fourie  som står för designkunnandet. Här presenterar han en design som ska ersätta det som han har vid sidan om, vilket är en grunddesign som togs fram av en kollega till mej.
https://youtu.be/jPp_iT98FYM?si=FVJwvLU-VNI_M9f8
Det är ok. Man lånar ofta goda designideer och försöker förbättra och som här, stabilisera så att man kan få fram en kostnadseffektiv konsumentprodukt där tekniska data ska vara någorlunda överensstämmande mellan prototyp och serie-produkt.
Det var sådana problem som gjorde att man fick backa på den mer komplicerade antenn-designen.

5

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Så ser Zyxel nr7101 ut på insidan.
ANT 0 och ANT 1 som går till stora antennen ersatte jag som test med en Xpol2.
Ska ge mig på de andra 2 snart med nya antenner av något slag.

https://www.bildtagg.se/bild/2b7v1s34461azpafpnktxh

//J.

6 Senaste redigerad av SEHLBERG (2024-05-05 18:47:59)

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Har skrivit til FTS Hennig att jag var osäker på vilka antenner jag ska välja och fick följande svar.
Det bör noteras att jag har använt Google översättning och friserat där jag tycker det blev lite fel översättning så jag bifogar även originalet på Tyska.

FTS Hennig vs Poynting Xpol2.


Hej, tack för din förfrågan och intresse för FTS Complete All 5G-antennen.


Varför finns ens FTS Complete All-antennen?

FTS Hennig har arbetat med antenner och HF-teknik i ett eget företag i över 25 år. Så det är självklart att man även kan utveckla och tillverka sina egna antenner.
Det innebär att FTS Hennig är oberoende av alla. Speciellt från Poynting. Poynting är ett sydafrikanskt företag som tillverkar nästan uteslutande i Kina.
Eftersom priset är ungefär detsamma kan man tänka europeiskt här.


Vad är skillnaderna mellan Poynting-antennen och Complete All-antennen?

Poynting-antennen är en patchantenn som endast betjänar definierade frekvensområden och slutar på 4000MHz. VSWR är mycket "grov" och inte genomgående bra. Plåten på monteringsfästet är lite tunn och klarar inte varje toppvind.

Complete All-antennen byggdes som en typ av logaritmisk antenn. Detta innebär att VSWR alltid är upp till 7000MHz. Complete All fungerar också som en fantastisk dual-band WiFi-antenn.
Mekaniskt användes M8-hållare och bultar. Detta säkerställer stabilitet.


Hur kraftfulla är antennerna?

Antennernas prestanda är mellan 9 och 11dBi för båda antennerna och 12dBi för Complete All. Prestandan är i grunden likartad.


Vad är tanken bakom Complete All-antennen?

Antennen var designad som en MIMO-antenn. Den mekaniska idén ligger i antennernas kaskad. Detta innebär att 2,3 eller fler antenner kan kopplas ihop med alternerande polaritet.


Kan en kort kabel levereras?

FTS Hennig kan tillverka kablarna i valfri längd. Vi erbjuder inget från hyllan. Därför byggs den efter behov.


Vad är fördelen eller nyttan med en extern antenn?

Denna typ av antenn är designad för att monteras där mottagningen är bäst. Så utanför, på husets vägg, på taket eller på antennmasten. Med tillägg av antenn och dämpning av antennkabeln bör alltid ett positivt resultat komma fram till routern. Den faktiska vinsten kommer bara från bytet av plats. Signalnivån är betydligt bättre på masten eller på taket än inne i huset. Denna bättre signal transporteras bara inåt, varken mer eller mindre.

Extern antenn och Zyxel NR7101

Om antennen är monterad på routern med en kort antennkabel och routern redan har antenner installerade internt blir det knappast några skillnader. Inomhusantennen såväl som utomhusantennen (oavsett vilken) får samma signalnivå. Visst får du 3dB mer - ja, 3dB är en fördubbling - men det spelar ingen roll om du har -80dBm eller -83dBm eller -100 kontra -103. Den ena är bra och den andra är dålig. Skillnaden på 20 dB som visas här skulle vara signifikant. Och dessa kan bara genereras med bättre placering eller lång antennkabel.


Slutsats!

Antennerna är lika och båda gör sitt jobb. En från Kina och den andra från Tyskland.
För att undvika dessa problem och dilemmat med antennerna (kablarna) byggs och installeras utomhusroutrar där det finns en signal.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallo, ich danke für die Nachfrage und das Interesse an der FTS Complete All 5G Antenne.


Warum existiert überhaupt die FTS Complete All Antenne?

FTS Hennig beschäftigt sich seit über 25 Jahren in einer eigenen Firma mit Antennen und HF-Technik. So ist es naheliegend, dass man auch in der Lage ist, eigene Antennen zu entwickeln und zu fertigen.

Dadurch ist der Firma FTS Hennig unabhängig von allen. Insbesondere von Poynting. Poynting ist ein Südafrikanisches Unternehmen, welches fast ausschließlich nur noch in China produzieren lässt.

Da der Preis in etwas gleich ist, könnte man hier europäisch Denken.

Welche Unterschiede gibt es zwischen der Poynting Antenne und der Complete All Antenne?

Die Poyntingantenne ist eine Patchantenne, die nur definierte Frequenzbereiche bedient und auch schon bei 4000MHz endet. Das VSWR ist sehr „ruppig“ und nicht gleichbleibend gut. Das Blech der Montagehalterung ist etwas dünn und hält nicht jeder Windspitze stand.

Die Complete All Antenne wurde als Art Logarithmische Antenne gebaut. Dadurch ist das VSWR durchgehend bis 7000MHz top. Die Complete All dient so auch als super Dualband WLAN Antenne.

Mechanisch wurden Halter und Bolzen M8 verwendet. Die Stabilität ist damit gewährleistet.

Welche Leistung haben die Antennen?

Die Leistung der Antennen liegt bei beiden Antennen zwischen 9 und 11dBi bzw. bei der Complete All bei 12dBi. Die Leistung ist vom Prinzip her ähnlich.

Welche Idee steckt hinter der Complete All Antenne?

Die Antenne wurde als MIMO-Antenne konzipiert. Die mechanische Idee liegt in der Kaskadierung der Antennen. Das heißt, es können 2,3 oder mehr Antennen mit wechselnder Polarität zusammengeschaltet werden.

Kann ein kurzes Kabelgeliefert werden?

FTS Hennig kann die Kabel in jeder x-beliebigen Länge fertigen. Bei uns gibt es nichts von der Stange. Daher wird gebaut, wie benötigt.

Worin liegt der Vorteil bzw. der Nutzen einer externen Antenne?

Diese Art Antennen wurde entwickelt, um diese dort zu montieren, wo der beste Empfang ist. Also draußen, an der Hauswand auf dem Dach oder auf dem Antennenmast. Mit dem Zugewinn der Antenne und der Dämpfung des Antennenkabels sollte immer ein positives Ergebnis am Router ankommen. Der eigentliche Gewinn entsteht aber nur durch die Standortveränderung. Auf dem Mast oder auf dem Dach ist das Signallevel bedeutend besser als im Haus. Dieses bessere Signal wird nur nach innen transportiert nicht mehr und nicht weniger.

Externe Antenne und Zyxel NR7101

Wenn nun die Antenne mit kurzem Antennenkabel an den Router montiert wird, und der Router schon Antennen intern verbaut hat, wird es kaum Unterschiede geben. Die Innenantenne wie auch die Außenantenne (egal welche) erhält den gleichen Signalpegel. Sicherlich kommen 3dB mehr heraus – ja 3dB sind eine Verdopplung – aber es macht keinen Unterschied, ob man -80dbm oder -83dBm hat oder -100 versus -103. Das eine ist gut und das andere schlecht. Wesentlich wären die hier dargestellten 20dB Unterschied. Und diese können nur mit dem besseren Standort bzw. langen Antennenkabel generiert werden.

Fazit

Die Antennen sind ähnlich und leisten beide ihren Dienst. Die eine aus China und die andere aus Deutschland.

Um diesen Problemen und dem Dilemma mit den Antennen(kabeln) zu entgehen, werden Outdoor Router gebaut und diese dort montiert, wo Signal vorhanden ist.

//J.

7

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Så här ser Poynting Xpol2 V3 ut på insidan vid utgående antennkablar samt rakt uppifrån.
Denna antenn har sedan inköpet fungerat sämre på B3, B7, B8, B20 samt B28 än min en generation äldre Xpol2.
Faktiskt tycker jag mig se att lödningarna inte är helt perfekta, kan ha varit det som spökat hela tiden.

https://i.postimg.cc/p5HQ7bZX/20240505-151424.jpg

https://i.postimg.cc/JH53C663/20240505-151857.jpg

//J.

8 Senaste redigerad av SEHLBERG (2024-06-01 13:59:12)

Sv: FTS Hennig, Poynting XPOL2 eller Poynting XPOL24?

Poynting XPOL-24 4x4.

Intressant med tanke på att jag sett olika bilder där man använt 2 st. Xpol 2*2 och båda har varit monterade +-45.


https://i.postimg.cc/5HQCJdmG/XPOL24-INSIDE.jpg

This is a cross-polarized 4x4 antenna, meaning that it has 4 radiating elements inside. The topmost pair is positioned horizontally and vertically while the pair below is +-45º.

For FWA antennas, especially for applications where multiple obstructions and interference sources are near, the multi-polarization of this antenna will ensure a very good reception, reducing polarization mismatches while granting faster throughput with its MIMO capabilities. Of course other configurations are also possible, using 2x XPOL-2-5Gs for example, and spacing them apart to increase the coverage area for example.

//J.