1

Tråd: Airtags och separation alert

Ämnet är inte mobilt bredband men någorlunda närliggande. Det handlar om vilka prylar som finns för att hålla reda på grejor som kan komma bort eller stjälas. Jag håller på att försöka få överblick över området.

1. Mest kända är Apple air tag och androidmotsvarigheten Samsung Galaxy Smarttag som nu även finns som plusmodell med UWB.

De innehåller chip som sänder ut en bluetoothsignal men även signal på ultra wideband, UWB. Apples senare modeller och senare Samsung Galaxy hanterar detta. Dessa tags annonseras som grejor som gör att du genast varskos om det föremål som taggen sitter i avlägsnas - eller om du själv avlögsnar dig från föremålet, kanske av misstag. Efter att ha kollat en mängd youtubevideos och genom egna tester konststerar jag att reklamen är missvisande genom att man inte varskos direkt föremålet är borta, dvs att UWB ellet BT signalen försvunnit, det som kan sammanfattas med separation alert (SA) som är ett bra sökbegrepp på Google. Mer om SA nedan.

Air tag och Samsungs dito har batteri som räcker ca ett år och kan bytas lätt. De paras med smartphone, tilldelas en identitet och kan sedan fästas vid det föremål man vill ha koll på. Taggen sänder kontinuerligt ut en signal. Denna kan uppfattas av iphones eller samsungtelefoner som råkar dyka upp i närheten, t ex i en passerande bil. Då registreras taggen och via internet uppdateras funktionen Find my device i telefonen. Räckvidden är upp till hundra meter. Den passerande telefonen meddelar inte sin  innehavare om vad som reläats. Förutsatt att iphones/samsung passerar så kommer man att få en rätt noggrann platsangivelsr som utgår från den passerande telefonens GPS-position. Taggen innehåller ingen GPS eller radiomottagare, den bara sänder på sparlåga.

Detta funkar utmärkt för att lokalisera ett paket, en bortkommen resväska eller en stulen cykel. Med utgångspunkt från den givna positionen kan man pejla sig fram till taggen men man kan behöva leta ett tag om gps-positionen var off (det är osäkert om noggrannheten förbättras med fler passager där signslstyrksn får prioritera, det verkar preliminärt så. Med samsungs tag får man  position history som visar hur föremålet flyttats) Det går också att pinga taggen finns att den låter, om än rätt svagt.

Apple är rädda för att underlätta stalking. Därför skvallrar taggen till en iphone som taggen befunnit sig nära i flera dagar att det en tag. Taggen kan också börja kvittra så att det hörs att den är där. På youtube finns instruktioner om hur man avaktiverar ljudet genom att koppla bort högtalaren i taggen. Den förslagne tjuven kan också använda en tag-spårande app som heter Tracker Detect.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Airtags och separation alert

Det internetförmedlade tags från Apple eller Samsung inte försetts med är den viktiga funktion instant separation alert, dvs att man får en varning direk om föremålet kommer utanför bluetooths täckningsområde. Detta ska ske utan tidsfördröjning.

Första kategori: Telefonapp varnar om bluetoothsändande grej försvinner:

Rinex

Tile

Spotypal  https://youtu.be/Fph5BGgCYUI

Andra kategori: Varnar om telefonens eller paddans bluetoothsignal saknas. Det är alltså bluetoothmottagare.

Prox PRD kan fästas vid t ex nycklar

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.