1

Tråd: Lastbalans

Efter ett par års uppehåll i det mer intensiva experimenterandet med routrar och antenner har det blivit dags att ersätta en av mina trogna routrar, en elins H-820 som varit bilmonterad, med en ny eftersom den inte längre orkar registrera sig mot nätet. Felorsak (inte SIM-kortsfel) men möjligen alltför hård termisk belastning i bilen med växlande temperaturer (kanske borde jag monterat en liten fläkt på den eftersom den varit monterad i utsatt läge) Ändå är modellen  driftspecad för omgivningstemperaturer vid drift mellan -30 och +75 grader.

Förmodligen ersätter jag denna med en f.n inomhusmonterad lika dan och ersätter denna i sin tur med något nytt. Har f.ö dessutom två FritxBox 6840 i "normal" miljö och ytterligare en e-lins H820 för Net1 (som failover) där samtliga rullar klockrent sedan fem år.

Närmast lutar det nu åt en e-lins H900 med plats för två SIM-kort och en cat.6 radiomodul. Alternativt kanske det blir en e-lins H-720 med plats för två SIM-kort och dubbla radiomoduler. Om den sistnämnda kan levereras med cat.6-moduler har jag dock inte lyckats få reda på ännu. Viktigast är cat.6-modul(-er) och enbart 4G LTE (2G/3G är meningslöst om man som jag även kör VoIP över routrarna både stationärt och mobilt alltsedan Net1 startade 2009/2010?) samt typiska "proffsegenskaper" som Mimo(dubbla antenningångar), diversity, bred temperaturtålighet, brett driftspänningsintervall (typiskt 5-40V DC),  metallkapsling, keep-alive-funktion, Watch-dog, SMS-/telefonlarm etc.
 
Att det sedan är lite knepigt att få tag i de här modellerna vet jag sedan tidigare då engelsmännen redan för fem år sedan var högst ovilliga att sälja tre stycken H-820-routrar till mig är en annan sak. Kineserna å sin sida är väldigt serviceminded; prisbilden i England och Kina är i stort sett lika när man fått grejorna, möjligen till kinesernas favör eftersom engelsmännens fraktkostnad är absurdt höga (inom EU...).

Men - nu upptäcker jag att mina kunskaper inom området lastbalansfunktion för routrar (WAN) blivit tämligen fördunklade (ålderskrämpa?) och behöver lite hjälp att friska upp minnet. Vissa av de här nämnda modellerna verkar ha lastbalansfunktion men cat.6-moduler arbetar ju redan med carrier aggregation i nedlänk (även om om detta givetvis inte är samma sak). Fungerar lastbalans mot t.ex Telias nät eller får man vänta på en högre LTE-categori för detta.

Tacksam för kommentarer och/eller litteraturhänvisning för just lastbalansering.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

2

Sv: Lastbalans

Har aldrig ägnat mig åt lastbalansering men tror att routrar som hanterar det har WAN-ingångar för båda dataströmmarna. AVM tog hoppet från 6840 till 6890 som ska klara sammansatt dvs ladtbalanserad trafik både via WAN-ingången och LTE. LTE modulen är cat6 och använder carrier aggregation. Jag har två stycken 6890 där den ena tar LTE och den andra fiber via WAN, båda till samma LAN. Skälet för arrangemanget är att failover till LTE inte fungerade bra i början.

En möjlig variant vore således att ha en 6890 (1) som levererar data från LTE till WAN-ingången på 6890 (2) samtidigt som tvåan även har LTE. Man skulle t om med kunna köra in Net1 via 6890 (1) WAN-ingång. Då skulle ettan samköra LTE1 och Net1 och tvåan resultatet från ettan med LTE2.

6890 är helt stabila, fungerar utmärkt med inbyggd voip dock med reservation för voip vid failover eftersom man får felmeddelande om avbrott innan servern hittas vid övergången från fiber till LTE, detta trots att routern meddelar skiftet av ip-adress från fiber till LTE till dyndns.org på en sekund. Det fungerar utmärkt att nå routrarna för koll via VPN utifrån, särskilt från iphone/ipad.

Bl a Ubiquiti har lastbalanserande routrar. Jag kan inte gå i god för att den interna lastbalanseringen WAN/LTE i 6890 är optimal. Från början när 6890 kom riktades mycket kritik för att hybridtrafik DSL(WAN)  och LTE inte fungerade men med uppgradering av FW kom det. En skum sak är om att jag ställer in en 6890 för att använda LTE enbart för failover så använder den ändå LTE om jag gör en VPN-uppkoppling till en 6840 på annat ställe. Det syns på ip-adressen som 6840 rapporterar att den är uppkopplad mot.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

3

Sv: Lastbalans

Tack! Intressant område för laborationer. Problemet med  avbrott för voip vid failover innan servern hittar rätt verkar tyvärr vara generellt och gissningsvis kräver voip betydligt snabbare failover än vad som nu är fallet för att undvika avbrott. Fenomenet förekommer faktiskt inte sällan även vid vanlig handover mellan olika siter - företrädesvis om klienten är stationär. Om problemet beror på VoIP-klienten borde förutsättningarna bli optimala (givet dagens teknik) om klientkedjan är helt digital, dvs. som vid 6890 eller med t.ex Gigasets nya PRO-serier för DECT-telefoner (bl.a N510 IP PRO) som jag nu håller på att trimma in i bilen som ersättare för äldre ATA-dosor där uppkoppling och transmission visserligen är väldigt stabila men relativt långsamma eftersom här finns analoga steg inblandade.

Med en N510 IP PRO som bas och en lämplig lur (t.ex Gigaset SL750H PRO) är det, inom parentes, fascinerande enkelt att välja olika operatörer. När jag slagit numret ser jag en vallista där jag klickar på "rätt" operatör (t.ex CosmoVoip) för mobilsamtal [pris 4-5 öre/minut] varpå samtalet går vidare. För fast telefoni inom Sverige klickar jag på något av mina Cellipabonnemang med flat rate. Gigasetenheterna drivs normalt med olika små AC/DC-adaptrar men det är ganska enkelt att hitta små DC/DC-omvandlare (viktigt med lågt ripple!] som passar.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

4 Senaste redigerad av Vox medievalis (2019-08-20 13:32:24)

Sv: Lastbalans

Efter två dagars(!) effektiv transporttid med DHL direkt från tillverkaren utanför Hongkong nådde mig i går en liten läcker router i form av en plåtlåda med mycket hög mekanisk finish och rejält tilltagna ventilationsöppningar - den nya H-900-modellen från E-lins. Här finns det goda möjligheter att montera in en inblåsande minifläkt i chassit om det skulle visa sig lämpligt efter mätning av drifttemperaturen i lådan.

Förutom 6 st RJ45 ingångar (4 LAN, 1 WAN och en konsolingång [för direkt seriell åtkomst till radiomodulen]) hittar jag (på min konfiguration) 6 st SMA-kontakter (2 cell och 4 WiFi), 1 USB och ett rejält 10-poligt, skruvförsett, kontaktblock. Uttag för stickproppar är numera lyckligtvis borttagna eftersom de alltid innebär en potentiell risk för glappkontakt. Ytterligare, i min konfiguration outnyttjade, SMA-platser finns för GPS-antenn och 2 x WiFi; totalt kan routern alltså bestyckas med 6 WiFi-antenner. Strömförsörjning som PoE via medföljande liten AC/DC-burk och nätverkskabel. Finns också strömförsörjningsingång (5-40 V DC) via kontaktblocket). I kontaktblocket finns därutöver bl.a 4 st in-/utgångar för DI/DO (anslutning till lämplig periferiutrustning med reläer). Dubbla SIM-kort, men i min konfiguration endast en radiomodul.

En första snabbtitt i handboken visar, inte oväntat, på ytterligt omfattande inställningsmöjligheter - väsentligt mer omfattande än t.ex AVM 6840; dessutom har E-lins nu lyft sig i håret och gjort en kraftig uppryckning vad gäller handbokens grafiska formgivning. Bland inställningarna hittar jag flera transmissionsparametrar (WAN och LAN) som nu har  grafisk realtidsvisning i färg à la AVM. Switchreglerna för byte mellan SIM-kort inkluderar triggning efter följande (i vissa fall inställbara mätvärden) parametrar: tid, ICMP-check, signalstyrka, dial fail och data limit. Här finns också en avancerad och inställbar on-linemonitor (à la AVM) för förbrukad datavolym.
 
4 paddelantenner för WiFi och två små magnetfotsantenner för WAN låg också med i leveransen. Någon handbok, eller länk till sådan, syntes dock inte. Efter mail till fabriken kom dock genast en sådan (150 sidor på riktigt hyfsad engelska) inklusive en direktlänk till ansvarig och namngiven tekniker på företaget som jag var välkommen att kontakta vid behov!  Att man i bästa fall landar hos en trög och inkompetent kundservice är i de flesta fall standard i liknande fall men att få kontaktmöjlighet till namngiven tekniker torde vara ovanligt. Notera då att jag endast har köpt en router (som privatperson) och inte 50 som återförsäljare.

Priset då - ungefär som en AVM 6890 eller något lägre (beroende på inköpskälla) vilket måste anses som ytterligt prisvärt. Inom parentes har jag noterat att H-900-modellen i 5G-version kommer att finnas tillgänglig för engelska kunder (dock veterligt inga driftsatta nät i GB ännu) under september/oktober till ett omräknat pris av 13- 15 tkr.
Enligt den kinesiske tillverkaren hade man i närheten (Shenzen/Hongkong) f.n ett driftsatt 5G-nät med drygt 300 basstationer.....

Återkommer med en bättre recension efter en tids driftserfarenhet.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

5

Sv: Lastbalans

Ser fram mot recension

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

6

Sv: Lastbalans

Har just beställt ytterligare en H-900.  Började igår ta mig in i det välstrukturerade webgränssnittet och fastnade en stund och njöt av realtidsgrafiken som visade transmissionshastigheterna för bl.a WAN och LAN med kurvor i olika färger för olika protokoll (UDP, TCP etc.) inom samma graf.  Fortsättning följer....

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

7

Sv: Lastbalans

Se annan tråd med fråga om alternativ till 6890 som också har nya band 28/700 MHz.  Får du SINRx4 och avstånd till mast?

Vore kanske bra med SWR på LTE antennutgångar.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

8

Sv: Lastbalans

H900: ett första resultat verkar lovande. Direkt efter inkoppling till samma takantenn (Wimo 18705.12 DUAL/800 MHz) som tidigare servat min H820 knallade transmissionshastigheterna upp från DL 39/UL 20 till DL71/UL32. Dessutom verkar routern ha sådana funktioner att den utan vidare hanterar VoIP utan att man (på LAN-sidan) behöver ställa in portforwarding för VoIP-enheter som redan har fasta IP. DHCP-inställda VoIP-enheter verkar också routern helt autonomt hantera även vad gäller både in- och utgående ljud utan det minsta problem eller åtgärd. Skall bli intressant att gräva vidare i det här.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

9

Sv: Lastbalans

Intressant att följa

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

10

Sv: Lastbalans

I går fick jag en försändelse med en leksaksliknande liten router; Netgear AC810, från Telia som bonus1 för att jag band ett av mina mobilabb. i två år. Som bonus2  dubblerades min hittillsvarande förbrukningslimit till 50 Gb per månad.

Så till frågan: är det någon som kör en sådan här liten pryl direkt från den medlevererade AC/DC-pluggen (5V USB) utan att montera batteriet eller fyller batteriet någon funktion som spänningsglättning eller liknande?

Vid stationärt bruk känns det helt olämpligt att cykla batteriet upp och ned eller om det nu blir någon form av underhållsladdning. Jag tänkte låna ut routern till en bekant som i väntan på fiber har näranog hopplös uppkoppling med en sticka. Det finns faktiskt dubbla antennuttag på den lilla prylen som dessutom klarar cat. 6 (egentligen cat. 11) men saknar band 28. Inte oväntat hoppar den kortfattade Teliabeskrivningen antennuttag nr. 2 fastän det beskrivs ordentligt i den engelska originalbeskrivningen på närmare 120 sidor - allt för att förenkla och försvåra...

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

11

Sv: Lastbalans

Jag har en tidigare Netgear mifi i 700-serien. Den går att köra på 5 volt utan batteri vilket jag skrivit om här.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

12

Sv: Lastbalans

Tackar!

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

13

Sv: Lastbalans

Min favorit är telias ZTE MF 910 med ethernetanslutning via en svårfunnen usb adapter. Tyvärr verkar den idén inte tas upp med senare mifis. Det finns otympliga och dyra dockningsstationer för Netgear som kan LAN-anslutning men Telias 910 var bättre. Till skillnad från Netgear går batteriet inte att plocka ur lätt på 910.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

14

Sv: Lastbalans

Svårt att ställa krav när man får något gratis men avsaknaden av en RJ45-port för Ethernet är en klar brist.
Kan däremot glädja mig åt DL-värden på H900 omkring 115 Mb/s när den kör på band 3; delar av dygnet föredrar den band 7 men där har jag inga mätvärden ännu. Dramatisk förbättring mot H820 med cat.4 radiokort som med samma antenn (Wimos stora 800-panel) nådde ca 40 MB/s DL.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

15

Sv: Lastbalans

Vilket SINR vid sådan fart? Används intra band carrier aggregation?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

16 Senaste redigerad av Vox medievalis (2019-09-08 12:43:19)

Sv: Lastbalans

Söndag kl. 12.39 ger DL128/UL30 med SINR 17, RSRQ -8 och RSRD -104 allt på band 3.

I går eftermiddag var all time high strax över DL150 och UL drygt 30. Är ännu okunnig om vilka 1800-baser som är inblandade eftersom jag har flera inom Wimopanelens sektor. Ingen bas finns dock närmare än ca 9 km. Jag skall ta och sätta in 6840:an på antennsystemet för att se närmare vad som finns därute. Det intressanta är att H820:an normalt sett gick över en 800-bas med enstaka visiter på 1800 medan det nu normalt är 1800, med delar av dygnet 2600, som gäller. Exakt samma antenn. Eftersom jag ännu inte sett någon redovisning annat än av ett använt band (band 3 eller band 7) tolkar jag transmissionen som intra band CA. Att Telia kör med inter band CA är ju helt klart men vilken typ av intra band CA använder man - contiguous eller noncontiguous - eller kanske båda beroende på de fysiska förutsättningarna för respektive site? Men steget från DL35/40 till nu DL115/150 är onekligen dramatiskt.

Jag skall, inom kort, testa med min andra och ännu ouppackade H900 inne i tätorten - med paddlar - där jag har flera basar på 800, 1800 och 2600 på nära håll.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

17

Sv: Lastbalans

Under inkörnings- trimningperioden av mina båda nya H900-routrar har jag haft flera problem med Telias SIM-kort. Problemen är med största sannolikhet inte relaterade till de nya routrarna eftersom "problemkorten" var problemkort även på FritzBoxen. Efter timmars telefonkontakt med Telias support lyckades vi inte säkert lösa problemen. Men sedan noterade jag, av en händelse, en ny ruta som hade öppnat sig under den redan välfyllda fliken Status där det tidigare under raden för ID-koder (MSISDN/IMSI) endast funnits sifferkoderna nu i klartext stod CME error 15 vilket uttytt innebar defekt SIM-kort. Autonom visning av CME-felkoder har jag tidigare aldrig träffat på i någon router jag haft; däremot går det ju i många fall att plocka fram felkoderna med vanliga AT-kommandon om man har den möjligheten. Intressant och bra när det strular rejält! Nya kort beställda.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

18

Sv: Lastbalans

Intressant. Rapportera utfallet efter bytet

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

19 Senaste redigerad av Vox medievalis (2019-09-26 15:08:46)

Sv: Lastbalans

Intressant problem med SIM-kort
Jag har 4 Mbb-abb varav tre har "gamla" SIM-kort av typen icke nanoSIM från omkring 2015. Vid utbyte av SIM-kort på ett abb. visade sig H900-routern inte kunna registrera på detta kortet men väl på de tre "äldre". Efter mycket supportmailande med Telia bekräftar de den tekniska skillnaden mellan de nya nano/tripple SIM-korten och de äldre icke nanosim-korten. Sannolikt är detta orsaken till att routern lämnade ett CME error 15 felmeddelande. Återstår att se hur Telia tacklar detta.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

20

Sv: Lastbalans

På vad sätt trasslar det i en AVM-router? Kan du se något felmeddelande där? Är det bara i de här avancerade routrarna som det trasslar men inte t ex i din Netgear mifi?

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

21 Senaste redigerad av Vox medievalis (2019-09-27 18:40:15)

Sv: Lastbalans

Efter en provocerad djupdykning hos Telias "andra" serviceled framkom att felmeddelandet CME error 15 (som "första ledets support" inte alls visste vad det var) inte är ovanligt om routern inte har stöd för nanoSIM. Intressant nog registrerar H900-routrarna direkt om jag använder äldre mikroSIM-kort från andra abb. vilket tyder på att detta kan vara avgörande. En annan vanlig orsak är, enligt Telia, att vissa routrar förutsätter SIM-kort utan preset PIN-kod. I min manual rekommenderas dataSIM (vad det nu betyder) och att man inte skriver in någon PIN-kod vid första uppstarten. I min Netgear mifi har jag inga problem med nanoSIM under förutsättning att jag skriver in kortets PIN-kod. Empiriskt vet jag nu att H900-routrarna verkligen registrerar och startar utan PIN-kod även om jag egentligen inte vet varför och hur. Jag väntar nu svar på dessa intressanta frågeställningar från "min" tekniker hos tillverkaren alltmedan Telia letar efter traditionella mikroSIM-kort.....

Eftersom man sannolikt inte skiftar industriroutrar lika frekvent som man byter smartphones föreställer jag mig att här finns ett problem vid SIM-kortsbyten på routrar som är äldre än cirka 4 år då/om dessa inte har stöd för triple/nanoSIM. En annan intressant fråga är om standarden för triple/nanoSIM blev gängse (för 4 år sedan) globalt eller bara i vissa världsdelar?

Att felkodsmeddelande ur CME-serien (omfattande ca 150 koder) dyker upp av sig självt i H900-routrarna vid problem verkar väldigt proffsigt; dock vet jag inte hur vanligt det är bland övriga (industri)routrar.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

22

Sv: Lastbalans

När jag var i Rwanda 2016 och 2017 var det problem med vissa simkort i AVM routrar men inte med ZTE mifis. Fann ingen förklaring då. Tyvärr har jag inga systematiska noteringar att gå tillbaka till.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

23 Senaste redigerad av Vox medievalis (2019-09-27 18:36:33)

Sv: Lastbalans

Ja, jag erkänner att det här med SIM-kort börjar verka allt krångligare. Normalt får man idag ett triple nano SIM. Kortet är delbart så att den del av kortytan (plastbäraren) som man lägger i kortsläden eller motsvarande får tre olika storlekar för anpassning till en trång, trängre eller mycket trång smartphone....  Standardterminologin för dessa tre format är numera Mini, Mikro och Nano. Så långt är allt väl - men - tittar man lite närmare på kontaktytan till chipet ser man att denna idag är cirka 11x8 mm (mikrometern ligger i garaget...) Mina "äldre" SIM-kort från 2013 och 2015 har en kortyta (plastbäraren) motsvarande Mini eller Mikro; Mikro fanns inte då. Tittar man sedan riktigt noga på kontaktytan för chipet var denna drygt 14x8 mm. Denna kontaktytor var alltså längre 2013/2015 än idag eftersom kortytan (plastbäraren) för Nanoversionen inte rymmer den gamla kontaktytans längd. Jag utgår från att detta inte skall ha någon betydelse men vet inte eftersom jag inte säkert vet släpkontakternas position i kortläsaren. Ytterligare en intressant fråga är om det finns några skillnader i chipen mellan 2013/2015 och idag som skulle kunna förklara varför kort från 2013/2015 registrerar men inte ett kort från idag? Jag väntar med stort intresse på svaren från E-lins i Kina.

HUS 1 i tätort: AVM 6840 LTE/Telia  med sektorantenn (Wimo 18705.12 DUAL), VoIP.
HUS 2 i glesbygd: E-lins H900 LTE 4G/Telia med sektorantenn (Wimo 18707.15 DUAL), VoIP.                     
HUS 2 i glesbygd: (Failover) E-lins H820 450 LTE/Net1 med 2x12 elements riktantenner. VoIP
MOBILT: E-lins H900 LTE 4G/Telia med 2 takantenner; VoIP.  RESERV: AVM 6840 LTE och AC810

24

Sv: Lastbalans

Här är flera klagomål, kanske relevant. Det kan ändå inte vara något vanlig

https://community.teltonika.lt/342/rut9 … card-found

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

25

Sv: Lastbalans

Personligen har jag använt nano-SIM med adapter i flera olika mobiler och routrar utan problem. Själv den fysiska storleken på kortet tror jag inte spelar någon roll. Kontakternas placering på kortet regleras i en standard som heter ISO 7816 som alla korttillverkare följer.

Däremot utvecklas elektroniken i chipet i en rasande takt. Nya processortyper och mer minne stoppas i varje ny generation SIM-kort. Eventuella inkompabiliteter beror säkert på att gammal utrustning inte klarar att känna igen och hantera nya generationer SIM-kort. Ev. kan detta lösas om det finns någon firmware-uppgradering till utrustningen. Annars är det nog inte så mycket att göra för slutkunden.