1

Tråd: Radiobjella med Net1 istället för Telenor

Hej. Skickar lite info om en radiobjella som renägare erbjuds. Svårt att förklara, men kan man inte styra över från Telenors nät till Net1:s nät?  Om renägarna i Sverige vill köpa in några radiobjellor, så vill de ju helst utnyttja det egna abonnemanget Net1, som många i norr har?
Kan några här ge tips om hur man kan gå tillväga?

" Norska sändaren - Radiobjella

*  Kostnad: Sändare 1785 SEK (1570 NOK) + moms vid köp av 20 stycken.
   Vid köp av färre:2113 SEK inkl. moms (1690 NOK/ st. = 1920,50 SEK exkl. moms.

*  Abonnemang per sändaren / 272 NOK (310 SEK) + moms.
   Portalen är tillgänglig via Android mobiltelefon eller Iphone. Alla användare får en egen inloggning. Från användarportalen kan sändaren programmeras hur man vill att den ska positionera. Sedan kan samebyn ha en administratör som kan se alla sändarna men inte programmera dem via sin inloggning.

*  Alarmfunktion: Sommaren 2012 kommer det att vara möjligt att ha alarmfunktion via sms. Det vill säga om renen inte rör sig på t ex 4 timmar, så får man ett sms. En pott med 100-200 NOK (114-228 SEK) betalas in och därifrån tas kostnaden för varje sms.

*  Varje år eller efter i alla fall 1000 positioner är det aktuellt att byta batterier (2 st litium) + nutt batterilock: 72 NOK (82 SEK)/ sändare.


Sändare, abonnemang, användarportal, batteriset, alarmfunktion:
1785 + 310 + 17,50 + 82 + 228 =
2231,50 + 387,50 + 22 + 102,50 + 285 + 120 = 3148,50 kr totalt.
Sändare, telefonabonnemang, användarportal, extra batterier, sms-kostnad, halsband, skälla.

Sändaren fungerar mot Telenors samarbetspartners i Sverige. Inget annat abonnemang behövs än det som man köper med sändaren.

Data går att få i filformat som är kompatibelt med RENGIS. Det kostar ingenting extra.

Halsband följer inte med. Detta kan man köpa för 37 NOK (42,04 SEK) per band, och skälla 45 NOK (52 SEK) hos Moenbjollefabrikk eller 120 kr för båda inkl. moms.

Sändarens vikt är 300 gram.
Sändare levereras med detsamma. Beställning görs via hemsidan.

3150 kr/ sändare och all drift inkl. moms. Lägger man till 410 kr / sändare, så har man abonnemang för år 2 också inräknat: = 3560 kr/ sändare inkl. moms och drift för 2 år.

För 20 sändare får man betala 71 200 kr.

Nackdelar: Kan endast lagra 50 positioner åt gången. Är det ingen GSM-mottagning tappar man positionerna.
Sändare kan då inte vara utan GSM-mottagning längre än 4 dygn, då förlorar man positionerna.
Kan lagra ca 1000 positioner per batteri. I renbrukspalen använder man ca 12 positioner/ dygn. Då räcker sändarens batteri ca 100 dagar.
_____________________________________________

Ett urdrag från 'Den Norske Dataforening' tidning:
IT Pub: Tele Track - "Radio klocka" och molntjänster för övervakning av djur
Klubbmöte 7 Maj 2012 i Tromsø
Kom IT pub måndagen den 7 och kan lära sig mer om hur många år av forskning och modern teknik idag hjälper bönderna att effektivt övervaka och kontrollera sina husdjur i ytterfälten.

Track Tele AS är ett teknikföretag som utvecklar och levererar elektroniska lösningar för övervakning av boskap och andra mobila enheter. Företaget grundades 2004 och har sedan 2007 sålt en egenutvecklad "Radio Bjella" till gårdens operatörer med djur som betar i Norge och en del utomlands. Kort sagt, Radio Bjella ett GPS / GSM-spårning terminal ansluten till djuret och skickar information via GSM-nätet till en webbtjänst, som utvecklats av Tele Track and värd i molnet. Position och spårning visualiseras för djurägarna i ett integrerat kartläggning lösning eller i en extern kartmotor som Google map / jorden. Under 2012 kommer det att finnas ca. 30 000 djur som spåras av Telecom Corp lösning och låt Tele Track är marknadsledande i Norge inom detta område.
Vid mötet kommer du att lära dig om både "inbäddad HW", användning av proprietär programvara i molnet och hur detta sätts samman i ett omfattande och användarvänligt system.

På norska:
IT-Pub: Telespor – «radiobjelle» og skytjenester til overvåking av husdyr
Medlemsmøte 7. mai 2012 i Tromsø
Kom på IT-pub mandag 7. mai og lær mer om hvordan mange års forskning og moderne teknologi i dag hjelper bønder med å effektiv overvåke og ha kontroll med sine husdyr i utmark.

Telespor AS er et teknologiselskap som utvikler og leverer elektroniske løsninger for overvåking av husdyr og andre mobile enheter. Selskapet ble stiftet i 2004 og har siden 2007 solgt en egenutviklet ’Radiobjella’ til landbruksaktører med dyr på utmarksbeite i Norge og litt utland. Kort fortalt er Radiobjella en GPS/GSM-sporingsterminal som festes på dyret og sender informasjon via GSM nettet til en webtjeneste, utviklet av Telespor og driftes i skyen. Posisjon og sporingsinformasjon visualiseres for eierne av dyrene i en integrert kartløsning eller i en ekstern kartmotor, for eksempel Google map/earth. I 2012 vil det være ca. 30 000 husdyr som spores av Telespors løsning og gjør at Telespor er markedsledende i Norge på dette området.
På møtet får du lære både om «embedded HW», bruk av egenutviklet programvare i skyen og hvordan dette er satt sammen i et helhetlig og brukervennlig system."
______________________________________________

Operatör Telenor. One plus 7T. 2 st ATEL.
Atabox Ping Communication via Quicknet som hemtelefoni.

2

Sv: Radiobjella med Net1 istället för Telenor

En faktor att ta med är att det är mycket mindre landområden på den norska sidan. För övrigt finns Net1 där med. Det är ju inte abonnemanget det handlar om utan vilken teknik som används i sändarna som sitter på djuren.men det är inte säkert att Net1 med sitt storcellsnät skulle klara detta. För kommunikation över långa avstånd behövs en hygglig antenn i någorlunda fritt läge. Det går väl att ordna i halsbandet.

En annan variant vore att ha satellitsändare som i billiga Spot. Men det faller på att Global star satelliterna vänder på 43 gradres bredd och står för lågt på horisonten i norr när de över huvud taget dyker uppmen kort stund på sin omloppsbana.

Bottom line är att det vore bra om man kunde träna en kamel att följa med renhjorden. Kamelen bär en GSM basstation som i sin tur kommunicerar med satelliter. Billigt och bra.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.