1

Tråd: Antenn för 2600 mhz?

Hej!
Jag är helt ny på detta forumet och är nybörjare på antenner m.m.
Jag letar efter tips på bra Mimo-antenn för Telia band 7 (2600mhz) samt tips på stabil och snabb 4g router.

I dagsläget jag har en provisorisk installation på min balkong av antennerna Nedis, Riktad 4G-antenn med Mimo 15 dBi (kjell och co), som jag har insett kanske inte är bästa i klassen. Kopplat till detta har jag en TP-link Archer MR400 4G-router med modem AC1200.

Jag har 1100m till närmaste Telia-mast med 4g. Höjdskillnad från hus till mast = +60 m
masten är synlig från huset men skyms delvis av träd 20 m från mitt hus.
För att minska störningen från träden är min tanke att installera mina antenner över taknocken, men jag vill gärna ha tips på andra och kanske mer lämpade antenner innan.
Är bosatt i Norrbotten, dvs kalla vintrar och mycket snö.

Jag har kollat lite på antenn av parabol-typ från aliexpress, men vet inte hur mycket man ska lita på att de verkligen ger vad de lovar: 2x24-30 dBi, Mimo?
har även kollat på router från Teltonika RUT955, tankar om denna?

tacksam för svar
Hälsningar Simon

2

Sv: Antenn för 2600 mhz?

Det var bra information om din antenn-situation. Frågan är dock varför du behöver så högt riktgain. Är signalen svag enligt vad routerns mätvärden? Om det är så  och det beror på att trädens som står i vägen på 20 meters avstånd blockerar så hjälper inte mer antenn-gain. Det som hjälper är motorsåg.
Om du kan montera antennen så högt att du får fri fresnel-zone, dvs fri sikt + ytterligare 1 meter så påverkar inte träden längre. I stället kan du få et annat problem och det är att du nu behöver lång antenn-kabel. Billiga antenn-kablar kan snabbt äta upp vinsten med den högre placeringen
Kvalitetskabel är märkt med tillverkare och typ av kabel så att man kan se data för hur stor signalförlusten är per meter och relativt frekvensen. 2600 MHz är en relativt hög frekvens där olika kabelkvaliter och hur välgjorda kabel-anslutningarna är gjorda kan få stor betydelse liksom hur väder och fukttålig kabeln är.
Ett sätt att korta kablar och få mindre kabelförluster är att placera routern under taknocken eller uppe i masten och sedan leda ner nätverkskabel som inkluderar matningsspänning.

Vad antenner verkligen ger i form av riktverkan är ofta överdrivet. Ju billigare noname utan riktiga mätprotookoll, ju större chans att siffrorna på omslagspaketet om gain och är utan värde. Eftersom alla antenners gain varierar med frekvensen, finns ingen kurva där man kan utläsa gain relativt frekvensen så är det mer en gissningsleek. Om de inte ljuger så är gainet uppgivet för toppvärdet man fick när man svepte över frekvensområdet.

Nästan alla antennkablar, är de vita är de billigare än motsvarande svarta kablar. Nästan alla vita kablar är utan UV-skydd och är porösa i plasten så de bygger mer fukt även utan regn till hjälp. UV-skyddet ska förhindra att solen gör plasten spröd och helt släpper in fukt så korrosionen får turbo-fart.  Vid sådan korrosion bildas saltjoner som är effektiva på att äta upp radio-signaler.
Eftersom de vita kablarna är billigare är det vad man oftast får medskickat med billiga antenner.

En bra kabel kan lätt kosta mer än antennen.

Ju högre riktgain, ju viktigare att monter antennen stadigt så den inte svajar i vinden.  Är det en parabol med högt gain så är även vindlasten stor. Antennen du redan har, Nedis, känner inte till den och har inte mätt på den men den borde vara vara en helt ok antenn. Antenn-typen kallas logperiodisk vilket för att den fungerar över strort frekvensområde med relativt jämnt gain, om de är bra designad.
Den ger inga 15 dBi men 11 dBi är möjligt. Den levereras med en kort kabel vars förlust är ca 0.5 dB per meter vid din frekvens vilket är helt ok siffror.
Vill du ändå testa något som har högre gain men inte är fullt så dyrt och svårmonterat som en större parabol så är det antenn av typen Yagi som verkligen kan ge uppåt 15 dBi utan att bli allt för stora.

Att köpa antenner utan provningprotokoll, noname, från AliX är ett stort lotteri med mest nitlotter men fördelen är att det är måttliga kostnader.
Jag köper själv olika antenner från AliX trots att jag också designar antenner som leverbröd. I balnd köper jag något som ser intressant ut att mäta på och ibland köper jag bara för att det är billigt material att bygga egna antenner av.

Om du vill ha en antenn som kan ge dej i storleksordningen 15 dBi  är denna typen av Yagi-antenn prisvärd: https://www.aliexpress.com/item/1005001669516943.html

Du behöver två sådana antenner för MIMO. Häng upp en eller två sådana antenner och kolla på din router om den rapporterar förväntad ökning av signal-nivån. Om du t.ex. avläser signalnivån med din Nedis och på samma antennplats byter ut till Yagi-antenn så ska du se en signalförbättring om 4-5 dB OM det är fri sikt till basstationen. Är det blockerande träd i vägen ser du nog ingen eller obetydlig förbättring.

De flesta av dessa antenner levereras med en kort kabel, så även Yagin. Vit dessutom.  Det duger för en första test men för mer långvarig god prestanda byter man ut kabeln till en som räcker hela vägen till routern, utann mellanliggande skarvar och kontakter som ger förluster och kan ge fuktinträngning om man inte skydda med t.ex. vulktejp.

Dett finns snarlika Yagi-antenner på AliX som fungerar sämre men denna antenn-typen har jag själv köpt rätt många av och är nöjd. För att byta kabeln måste man löda på antennen men det är inte särskilt svårt.

Vidare så är antennen tillverkad av tunnt aluminium men de brukar tåla fåglar och vindlast.
Det som jag alltid kastar är mastklämman. Det är något snabbrost med tunna räfflor till gängor. Avgasklämma från Biltema är mitt standradrecep men om du ska ha MIMO så måste du fixa så att ena fästet kan vinklas 90 grader.
Är man händig med plattjärn så bör man kunna få ihop det.
Det är billiga Yagi men kräver lite mer egen insats för att få det bra.
Det finns mer  MIMO-färdiga Yagi-varianter men prislappen ökar med en nolla och lite till.

Om det är träden som bromsar och du vill ha något som är lättmonterat på hög mast så det verkligen når över träden kan stabilitet och tyngds bli ett problem tillsammans med stort vindfång i antennen. En panel-antenn alltid ett behändigt alternativ. Ger inte superhögt gain, 8-11 dBi är realistiska siffror. Det är en enda antennstruktur men som ger bra MIMO, dvs hög isolation mellan de bägge polarisationerna om det är en panelantenn av god kvalitet. Till skillnad från många andra antenn-alternativ är det endast en antennstruktur som behövs för MIMO.  Poynting tillverkar sådana antenner och har egen mätutrustning och kunnande och de har mätprotokoll för de antenner de tillverkar som kan laddas ned från hemsidan.
Poynting XPOL-A002  säljs på många ställen, såsom webhallen: https://www.webhallen.com/se/product/19 … anelantenn

3

Sv: Antenn för 2600 mhz?

Jag har testat XPOL-A002 av både gamla och nya versionen. Den nya är väl att föredra eftersom den spänner över ett större frekvensområde (även 5G). Enligt min erfarenhet så är dock gamla modellen en aning vassare på de låga frekvenserna (800-900).

I båda fallen tycker jag att det medföljande plåtfästet är en aning klent i förhållande till antennens tyngd (hänger och vibrerar) .
Det finns ett fäste som tillbehör, det är inte billigt men det blir absolut stum montering oavsett vägg eller mastmontering.
https://www.varia-store.com/en/produkt/ … older.html EAN - 0707273469106
Data sheet.  https://www.varia-store.com/en/download … sheet.html


Vad gäller den "nya" lite dyrare modellen på antennen så finns det tre versioner.

A-XPOL-0002-V3-01 har 5m. fast monterad kabel "Twin HDF 195" med SMA-kontakter. EAN - 6009880915750
A-XPOL-0002-V3-02 har endast kontakter på antennen "N-type (f)". EAN - 6009710920107
A-XPOL-0002-V3-03 har 10m. fast monterad kabel "Twin HDF 195" med SMA-kontakter. EAN - 6009710920121
https://www.varia-store.com/en/suche/se … 02-V3.html
Data sheet. https://www.varia-store.com/en/download … sheet.html


Notera: Länkarna har endast publicerats i informerande syfte.....

4

Sv: Antenn för 2600 mhz?

Hej! Tack för alla svar! Jag var lite snabb och beställde en gallerparabol från alix innan jag läste era svar. Jag har nu testat den i några dagar och olika väder. Den ger likartade hastigheter som mina nedis, dock har jag bättre uppladdningshastiget och bättre mottagning vid dåligt (fuktigt) väder.
De yagi antennerna som du länkade kommer jag nog att testa innan jag sätter upp något på taket. Det hade också varit väldigt intressant att se hur XPOL-A002 presterar...

E Kafeman, angående routern, menar du en poe matad router? Har du några tips på sådana? de måste dock klara -35 °c wink

Angående kabel till antenn, finns det någon som har testat en lrm400 kabel från alixpress? Eller ska man istället satsa på något dyrare?

Stort tack för alla svar!!

5 Senaste redigerad av E Kafeman (2021-10-10 17:39:52)

Sv: Antenn för 2600 mhz?

Jag använder själv i sommarstugan ett HUAWEI USB-modem. Modemet sitter i en enkel plastlåda som i sin tur ligger under en nockpanna. Därefter går 5 meter USB-kabel till en vanlig ASUS WiFi-router
-35C är inga problem för elektronik i allmänhet,. inte -135C heller. +100C ger lättare problem vad gäller temperaturen och det kan uppstå under takplåt på sommaren.
Ju kallare, ju lägre är egenbruset i mottagaren, så är det kallt är det mindre egenskapade störningar. När det är -35C får du bättre antenn-signal då det är mindre signal-dämpning i luften än vid 0C, då luften oftast är torrare ju kallare under nollan det är.

Utomhus är botten-ventilation i burken det viktigaste för att inte bygga kondensationsfukt. Det är fukt som kan trigga korrosion på kretskort.
Brukar ta kopparfläta från koaxkabel och fodra ventilationshålet. Små-spindlar ogillar kopparoxid och då slipper man att de bygger bo i elektroniken.

Kolla routerns signalvärden när du provar antenner på samma orientering och plats så vet du att antennen ger fullt ut förväntat riktgain. Ned och uppladdningshastighet kan dämpas av att masten är högt belastad, olycklig reflexer förutom ddålig antenn-signal.
För bra hastighet för 4G behövs mimo, dvs minst två skilda antenner. Du kan använda parabolantenn tillsammans med en Nedis för att se verkan av detta. Mimo förbättrar nedladdningshastighet vid riktigt dålig antennsignal då det sänker brunivåer och vid stark signal medger divesitet högre effektiv bandbredd.

Däremot för enkel antenn, från halvbra signal til bra, säj RSSI -70 till -40dBm så är troligen förbättringen i ned och upp-hastighet i stort opåverkad av annat än tillfällig belastning på basstationen. Har du läst av några värden i routern så du kan jämföra olika antenner och antenn-positioner med lite  systematik?

6

Sv: Antenn för 2600 mhz?

Tack för riktigt bra tips om ett USB-modem nära antennen. Googlade lite angående Huawei, men förstod att deras nyaste USB-modem inte har SMA-kontakter, utan något eget. Som man är tvungen att köpa en adapter-kabel för koppla upp till sina antenner. Jag ska hålla utkik efter ett gammalt Huawai modem med SMA-anslutning...

Jag har tagit lite data från min router både med Nedisx2 och med min parabol.
Angående Mimo så verkar min parabol klara av detta, trots att själva mottagaren är relativt liten?
Jag maxade mina hastigheter igårkväll när temperaturen gick under nollan, till ca 70mbit ner och ca 20 Upp. Men jag kommer testa att koppla in en nedis till min parabol till helgen.
Jag borde nämna min situation angående kontakter och kablar.
Nedis har ca 0.5 m svart LMR195 med SMA - sedan 5m LMR195 twin sma till router.
Parabol har ca 0.5 m vit N-type - sedan köpte jag en billig N-SMA adapter för att koppla in till min 5m LMR195 sma till routern
övergången till min parabol har alltså inneburit fler kontakter och jag vet inte hur mycket dämpning man kan förvänta sig. men antagligen mer dämpning för parabol-lösningen än Nedis?

Lite mätvärden:
Nedis:
Signal strength: 75%
RSRP: -106dBm
RSRQ: -4db
SNR: 17.0dB

Parabol Max:
Signal strength: 100%
RSRP: -92dBm
RSRQ: -4db
SNR: 25.6dB

Parabol min:
Signal strength: 50-75%
RSRP: -113dBm
RSRQ: -6db
SNR: 10.0dB

7

Sv: Antenn för 2600 mhz?

Det är inte positivt med övergångar mellan olika kontakttyper men om en övergång är korrekt så är det ingen större förlust.
Dessa USB-modemen har sällan SMA-kontakt, de konttakterna bygger på höjden lite mer än vad design-folket gillar.
Att det sedan rent allmänt är en bättre kontakttyp än TS9 för dessa frekvenser är en sekundär fråga.

Trodde det var en annan parabol du köpt, men ja de finns med bra mimo-funktion.
LMR195 är en ok kabeltyp fast även de bästa tappar lite signal i taktkt med frekvens och kabellängd så det är aldrig fel att hålla ner onödig kabellängd.

Förstår inte Parabol max och min. Är det olika polarisation eller är det variationen när parabolen svajar ? ;-)
Det är rätt stora skillnader i signal mellan max och min där min är sämre än Nedis, vilket verkar märkligt.
Skulle det vara så stora skillnader mellan polarisationerna så verkar det mera var något fel på antenner eller kopplingar.
Välriktad och stabil parabol, och jag tror inte Nedis tillför något men är det lätt att testa kan det ju vara bra vetskap att ffå veta skillnaden.

Alla kabelskarvar som är utomhus, även regnskyddade, fukttätar jag. Tillfälliga skarvar som evt. ska öppnas igen trär jag på en plastslang eller krympslang över skarven och fylller utrymmet med vaselin-spruta.
Mer permanenta skarvar lindas med vulktejp och svart krympslang  väderskydda vulktejpen.
Det är bra skydd och är ändå inte totalt permanent. Det går öppna igen med tunnbladig kniv som man skär utmed skyddet.