1

Tråd: Riktantenn Kjell & Co.

Något som har erfarenhet av denna duo ?

Prisvärd ?

https://www.kjell.com/se/produkter/mobi … dbi-p30167

Hemma: Telia fiber 500/500.
Bärbart: ZTE MU5001 + Telia Extra användare.
Mobil(t): Galaxy S23 Ultra & Telia Obegränsad.
Extra: Allt möjligt, som externa antenner & simkort.

2 Senaste redigerad av E Kafeman (2020-12-07 18:20:53)

Sv: Riktantenn Kjell & Co.

General-agenten för den antennen, Nedis, uppger att man även är tillverkare.
Det är lögn, men det är också bra att de inte ger sej på sådant de inte kan.
Dessvärre i brist på kunnande anger man påhittade data-siffror som är bortanför vad som är teoretiskt möjligt.
Antennen har under ideala omständigheter ett max riktverkan på 11dBi. Reklamen påstår 15 dBi.
dB beskriver en logaritmisk kurva så angiven data är mer än dubbelt över vad som är möjligt.
Antennen är av typ logperiodisk antenn, bredbandig vilket är bra om man behöver det men annars en nackdel.

Vad den fattiga informationen anger angående frekvensområde är helt intetsägande då det inte finns någon form av kvalitetsmått angivet för detta område typ minsta riktverkan eller minimi-krav på impedans-anpassning, dvs hur långt från 50 Ohm antennen är inom frekvensområdet.
Lite som att låtsas vara biltillverkare och påstå att bilen når 500 mil på en tank, men inte veta hur mycket bränsle tanken rymmer. Ger inte ett jätteförtroende för en sådan biltillverkares uppgifter.
Det enda de uppgifterna ger är att Nedis gärna ljuger med reklam-siffror och gömmer resten i icke-termer.

Logperiodiska antenner är antenner med viss riktverkan. Finns fri sikt att rikta antennen mot kan man ha nytta av detta, annars inte.
Är sikten skymd, mycket reflexer från hus och mark, kan en mer rundstrålande antenn fungera bättre och mycket kan vinnas bara på att leta rätt på en bra antenn-plats. Det är på samma sätt som när en mobiltelefon ger lite bättre mottagning  när man står vid ett speciellt hörn på huset eller på tredje steg-pinnen.

Att fråga efter någons erfarenheter av en antenn vad gäller funktion ger samma nivå av svar som att fråga på ett audio-forum om en högtalare låter bra. Svaren är mer än subjektiva, har man själv köpt elementet och byggt lådan så är det sällan någon annan högtalare  som kan mäta sej i klangrikedom.

Vill du ha relevant omdöme från någon annan för samma antenn bör andra för antennen viktiga egenskaper vägas in och typ av omgivning är då en viktig faktor liksom frekvens och förluster i antennkabel kan påverka avsevärt.

De flesta som sätter upp en yttre antenn gör det i blindo, utan att först ta  RSSI-referenser i routern av alternativ antenn på samma plats och samma frekvens, vilket annars är det mest simpla typen av jämförelse  för en viss plats oavsett radio-system.

Det är med den vetskapen, att slutanvändaren sällan kan avgöra om reklamen ljög med 10 dB som lika okunniga general-agenter  vågar sej på fantasi-siffror på antenn-kartongen.

Nedis tillverkar inte antennen, det gör troligen Iskra i Slovenien som dels har produktion i Slovenien men även i Kina.
Iskra uppger lite rimligare data för samma antenn om än fortfarande lite väl sockrade data. De nöjer sej med  11.5 dBi i riktverkan som max och för lägre frekvenser, 700-900 MHz 7-8 dBi.
Det är typiskt för logperiodiska antenner att riktverkan är bättre på högre frekvenser.
Är det en specifik frekvens man vill ha bra riktverkan för i dessa frekvenser ger nästan alltid en Yagi-antenn 5 ggr mer riktverkan för samma pengar och även en relativt liten Yagi ger mer än som för denna antennens lägre frekvenser, 7-8 dBi.

Som alltid, tror en fejkad tillverkare att de kan sälja produkten med falska siffror, finns en anledning varför de inte redovisar verkliga siffror.

Antenn-tillverkare med gott renome, egen kunskap, egna ärliga mätresurser, datablad som verkligen anger med uppmätta värden hur bra något fungerar, en sådan tillverkare tar med all rätt mer betalt för sina produkter än för någon som bockar ståltrådsgalgar utan att ens kunna mäta något alls.

Iskras antenn är något av en gråzon vad gäller hur de presenterar sin produkter. Utan att ha mätt något tror jag på deras uppgivna prestanda om man avrundat lite neråt.
Det är inte fullt så påhittade siffror som Nedis anger.

Om dessa siffror stämmer och jag inte hade så stort behov av optimerad mottagning på 900 MHz utan basstationer av intresse ligger brett spridda på högre frekvenser, 1710 MHz och uppåt,  så ja det kan vara ett alternativ till en Yagi om man kan få fri sikt mot basstationen.

Bra panel-antenner kan också övervägas då sådana kan på högre frekvenser ge god riktverkan och fortfarnde hygglig funktion på lägre frekvenser men en välgjord panel-antennen stora fördel är MIMO-egenskaperna i en och samma antenn-hölje och lätt montering då uthäng och påverkan av vindlaster är betydligt lägre än både Yagi och logperiodiska antenner.

Poyinting är en av få företag som har egen kunnig utveckling av panel-antenner för privatmarknaden, egna mätresurser och som kan tillhandahålla data-blad som inte blåljuger.

Om antennen du vill ha är prisvärd för dej beror på vad du ska ha den till och platsen du tänkt använda den.
Om det är fel typ av antenn, missanpassad för uppgiften, blir den inte prisvärd oavsett hur billig den är.

Kjell tar ovanligt mycket betalt för denna metall-hög utan användbara information om vad man kan använda den till.
Av Nedis rekommenderat utpris är 799 kr, så Kjell anser tydligen att prisvärdheten är högre än så.

Webhallen tycker däremot att den är lite mindre prisvärd: https://www.webhallen.com/se/product/31 … Hz-Alumini
De har även ett antal Poyinting-antenner, bl.a. den panel-antenn. jag nämnde ovan.

3

Sv: Riktantenn Kjell & Co.

Tack för mycket bra svar.

Är främst på jakt efter riktantenn för 700 & 800 MHz.

Gärna bra förstärkning & korta antennsladdar (högst 2 meter).

Hemma: Telia fiber 500/500.
Bärbart: ZTE MU5001 + Telia Extra användare.
Mobil(t): Galaxy S23 Ultra & Telia Obegränsad.
Extra: Allt möjligt, som externa antenner & simkort.

4 Senaste redigerad av E Kafeman (2020-12-21 06:20:24)

Sv: Riktantenn Kjell & Co.

Då är frågan hur mycket gain du behöver och om det finns fri sikt mot basen.
Behöver du 20 dBi så är Yagi inget att ha och finns inte fri sikt är inte heller Yagi med nämnvärt gain något att ha.
Möjligen en kortare sådan, 3 element, för att hitta en lokal plats med bättre mottagning men för MIMO behövs två antenner.
En panel-antenn kan då vara mer praktisk.
OM du har fri sikt och det är verifierat att bli åtminstone någon stapel på mottagningen med mobiltelefon och platsen klarar att hantera två skilda antenner kan Yagi vara ett alternativ.
Marknaden har där mycket att erbjuda men mycket är har falsk data-deklaration.
En krysspolariserad välgjord Yagi för 900 MHz ger bra gain även vid 800MHz Detta är 2 antenner som bägge är MIMO. Du får ha en i reserv: Ubiquiti airMAX: https://www.ebay.com/itm/Ubiquiti-Netwo … SwD4FfvUjT
Ubiquiti finns säkert att köpa på närmare håll.
Kan man nöja sej med tunnare gods och bredbandigare men lägre gain kan man klara sej undan med 300 kr inkl postnord-avgift för två sådana här: https://www.aliexpress.com/item/4000082756203.html
Priset är på den nivån att man kan köpa för test och det är riktiga och fungerande Yagi-antenner med högre gain än någon logperiodisk antenn.
Detta är antenner helt utan riktiga data och det finns gott om snarlika antenner men som kan vara sämre köp. Om du tar dej tiden att bläddra bland snarlika antenner ser man t.ex. att en del säljs med urusel koaxialkabel avsedd för inomhusbruk(Vit) vilken bryts ned av solen, men den jag länkade till har jag själv verifierat att den fungerar korrekt.
Man behöver två sådana som man själv får fixa fäste till. Själv har jag satt mina på röret till TV-antennen en meter ovan varandra och horisontalt resp vertikalt.

Kan man nöja sej med än lite lägre gain men med bredeare frekvensområde så finns panel och logperiodiska antenner.
Panel och logperiodisk antenner som är trygga köp för privatpersoner, då finns i stort bara https://poynting.tech/
Skojmarknaden som säljer antenner märkt som tillverkade av veckan importör och med datablad som övertrumfar etablerade antenner, det enda som är säkert är att man blir lurad.

Jag kan inte peka ut en antenn och säja att den passar dej bäst. Det är du som får försöka bestämma behov av signalnivå genom att i mobil leta signa-styrka eller i befintlig router avläsa RSSI. Monteringmöjligheter av antenn vet du även det bäst. Vindlast, monteringhöjd och komplexitet med kabel-dragning osv. Om det finns fri sikt i närfältet i önskad riktning och kolla höjdkartor i riktning mot önskad mast är annat som du bäst kollar själv.

Jag har för avsikt att mäta upp ytterligare några lågpris Kina-antenner av sort som för tillfället säljs i stor mängd.
Har inget klart men en som jag börjat testa: https://www.aliexpress.com/item/33035152490.html
Reklamen anger:  18dbi 698-2690MHz
Massor av gain och täcker alla frekvenser, en riktig super-antenn.

Verkligheten ser lite annorlunda ut. Jag mätte VSWR för denna antenn:
http://www.antune.net/pic/Panel.png
I grova drag bör VSWR vara lägre än 3:1 inom användbart frekvensområde. Uppmätt gul kurva ska då vara under det röda strecket. Mätningen visar att den fungerar uselt för alla frekvensområden. Antennen är sämre en valfritt uträtat gem som antenn för 900 MHz och är inte acceptabel inom något frekvensområde alls.
Det finns fler antennparametrar som jag ska mäta för denna antenn men dessa kommer bli lika usla.

5

Sv: Riktantenn Kjell & Co.

Tanken är att antennerna ska vara till en hyfsat portabel lösning för bättre / stabilare mottagning när man tältar / campar.

Köpte en takraka på Jula, där jag i toppen av skaftet sätter en liten kameraväska med en powerbank(20 000 mAh) & mobilrouter (se signatur), då får jag upp routern en bit (5 meter) & får bättre mottagning utan extern antenn.
Routern klarar sig några dygn på powerbanken.
Mobilen sätter jag i flygplansläge & aktiverar WiFi, kan då använda mobilen precis som vanligt även om det är dålig mottagning.

Extern antenn kommer in i bilden för områden där även mobilroutern har svårt att få kontakt.

Hemma: Telia fiber 500/500.
Bärbart: ZTE MU5001 + Telia Extra användare.
Mobil(t): Galaxy S23 Ultra & Telia Obegränsad.
Extra: Allt möjligt, som externa antenner & simkort.

6 Senaste redigerad av E Kafeman (2020-12-25 21:29:40)

Sv: Riktantenn Kjell & Co.

Tja om du ändå fått fram det lite kvickare att det var mobilt i skogen så hade jag kunnat skrota mina opassande antennförslag.

I skogen finns träd.
Anordning för att kasta antenn högt kan man lätt göra själv. En kast-slunga för metall-vikt med vidhängande nylonlina så är det rätt lätt att träffa bra, dvs högt över lämplig trädgren men inte snårigare än att man lätt plockar ner grejorna igen och att metalltyngden glider ner till backen.

Antenn som ger lång räckvidd horisontellt och är lätt att hissa högt och tar ingen plats alls nedstuvad vore väl en bra antenn?
Man vill inte ha antenn som fungera bra oavsett riktning då det är svårt att rikta bland trädtoppar om man ens vet bästa riktning.
Kolinjär antenn är det givna valet. Kan tillverkas med enkla verktyg och några meter koaxialkabel.
På denna länk lägger man in kabeln i plaströr för att antennen ska vara självbärande: https://keptenkurk.wordpress.com/2018/0 … r-antenna/
Det behövs inte om änden av antennen har en krok för att hissa den i nylonlinan som man nyss kastat andra änden av över en trädtopp på 20-30 meter höjd. Möjligen att man väderskyddar kabel-skarvar med flexibel vattenslang eller liknande.

Kroka i antennen i linan och hissa genom att veva ihop linan som hänger över trädtoppen med metallklumpen.
Helst gör man metall klumpen på kanske 100 gram och spolformad så den inte fastnar så lätt i grenar. Måla den med skarp färg i fall den skulle bli svårhittad på backen.

Antennens kolinjära bitar kapas för 900 MHz så bör den duga för det bredband som man kan nå i skogen om man inte kör 450 MHz där de kapade bitarna blir dubbelt så långa.

Kolinjär antenn, till skillnad från en mer rundstrålande antenn ger den ett strålningsmönster som ser ut som två tefat liggande mot varandra. Den rekommenderas därför inte på båtar då risken finns att båtens lutning hela tiden gör att antennen inte når landbaserade antenner. men om den får hänga lodrätt av egen tyngd så är dess ritning god hängandes högt och fritt i skogen och det är en antenn som passar för mer oöm behandling då det inte finns några spröt som kan skadas.

Jag roade mej förr med sådant men hade två kastlinor för två träd med ca 10 meters avstånd där man sedan hissade sin antenn hängandes fritt mitt emellan för att vara säker på att antennen inte snedavstämdes av närgångna trädgrenar.

I det militära hade man en läderpåse med blykulor i som satt i änden på en rätt grov lina. Man satte snurr på en halvmeter av linan med blytyngden i änden och det gick bra att kasta med god precision för att sedan hissa tunga kortvågsantenner.
Det var en av de mer ansvarsfulla uppgifterna man hade som signal-tekniker, att inte få läderpåsen att fastna i trädet utan att den flög över grenklykan med linan med god kraft så att den nådde marken igen på andra sidan för annars blev det som när man får bottennapp med kastspö. Man blir blöt om man inte får draget att lossa och man måste hämta det där det sitter.
Som signaltekniker var man välutrustad för sådana malörer där påsen fastnat upp i träd. I stället för sjöstövlar hade man stolpskor och kunde hämta ner läderpåsen från vilket träd som helst.

Så förutom att jag rekommenderar dej att klippa till en kolinjär antenn så skaffar du stolpskor då det kan behövas innan du övat upp kast-precisionen.

Har man möjlighet att släpa med sej Yagi-antenn så fungerar riktverkan bättre om man får till stabil riktning. Skulle kunna göras med kastlina och några stödlinor men en kolinjär antenn är mycket lättare att få upp högre upp och lättare att få ner. Tar inte mer än någon minut så har man en antenn på hög höjd över marken.