1

Tråd: Repeater hjälper inte vid för mycket GSM signaler

Det är inte så enkelt med repeater som man gärna tror. Att samtal bryts inomhus kan bero på att olika basstationer hörs olika bra i olika delar av huset. Kör man sedan igång en GSM repeater som i värsta fall har en rundstrålande antenn högt upp kan ytterligare basstationer hamna på samma signalnivå som de övriga, alla höjs i nivå men ingen dominerar. Jag kan se upp till sju GSM celler inom ett spann av tio dBm och de växlar i styrka över tid även om man inte rör sig. Givetvis är i detta läge en yttre riktantenn att föredra och den bör vara riktad mot en basstation som dominerar även när man rör sig i kanten av repeaterns täckningsområde så att handover mellan basstationer mnimeras.

Problemet blir naturligtvis extra stort om man fått tillstånd att använda operatörsoberoende repeatrar.

Möjligen är 3G repeater då att föredra eftersom det systemet använder soft handover och kan vara uppkopplat på flera celler samtidigt,

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.