1

Tråd: Som att spela 3D schack: Self organizing network, SON, fixar sig själv

Den ökande komplexiteten fr a i LTE-nät med täta master gör det tlll en överväldigande uppgift att konfigurera basstationer, hålla redan på hur de funkar och att optimera driften med lastbalansering osv. Telia Sonera och Ericsson bl a arbetar med SON som är en viktig del av nu gällande oc kommande LTE standard. Input från användarnas utrustning, mätvärden, uppgifter om bommade handover och cellbyten kan delges basstationerna och ingå i underlaget för det självorganiserande nätets beslut. På så vis kan de dyra drive testerna minska användarna står för inputen.

Bra artikel från 2011 (gå ned en sida)

http://www.solutionmatrix.de/presse/tot … etwork.pdf

PCI används istället för unika Cell ID ( egentligen kallat CGI) eftersom det är mindre betungande beräkningsmässigt inför handover. PCI är inte en unik identitet för en cell och den kan ändras över tiden om t ex handover visar sig ha skett (eller bommat) mellan två celler som råkar ha samma PCI, vilket då vanligen beror på att handover skedde mellan två inbördes avlägsna celler och att mellanliggande celler hoppades över. Sådana konflikter ska lösas automatiskt i LTE-nätet  (Self Organizing network, SON) genom att en av cellerna tilldelas ett nytt PCI som förhoppningsvis inte orsakar konflikt (såvida inte modemet åker luftballong och når ett för stort område). inger någon från toppen av en skyskrapa kan många nya ANR (automatic neighbouring relationsships) startas och registreras i systemet).

Ett visualiseringsprogram från Linköpings universitet kallat ANROSS kan användas för att hålla koll på vad SON haft för sig för att lösa PCI-konflikter, se Ericsson videon här:

http://vitagate.itn.liu.se/GAV/VoSON/videos/

En primär funktion är att sköta skapandet av relationer till näraliggande celler då en ny basstation sätts in. Det ska SON sköta automatiskt. Plug and Play. Basstationen integreras i nätet, får sina cell ID och PCi och börjar lira. IP-adresseringen börjar löpa.

en annan funktion är den självreparerande. Systemet känner av om en sektor fallerar. kan starta om utrustning, rapportera fel. balansera om last.

Så snart behöver vi väl inte ringa support utan kan höra av oss till SON istället. Eller så ringer han upp och säger; Hi son, this is SON.stop downloading for a while, din cell slår i kapacitetstaket. Eller så säger han: flytta dig hundra meter åt sydväst så finns där en cell som kommer att funka för dig.  Tanken svindlar över vad ett i realtid självoptimerande och kontrollerande system kan göra.  Operatörerna skulle gärna vilja få in GSM och UMTS i det självreglerande systemet också men det är svårare  att inroducera det i efterhand. Trots att systemet ligger på en så hög komplexitetsnivå så hade Telia en extremt kort pay-back period på under ett år. 400 basstationer kunde sparas in.   

ANROSS-programmet visar även frekvensen av missade handovers. Detta innebär att SON kan identifiera problemområden och sektorer som inte lirar med systemet och även rapportera belastning som kräver ytterligare celler kanske fler men mindre. Som användare ska man vara medveten om att masten därborta i skogen kan byta PCI men att Cell ID ska vara konstant.

LTE testare på 4G 2600, 1800, 900, 800 med Fritzbox AVM 6890, AVM6840, AVM6842, AVM 6820 och AVM 7590/7490/7390 samt diverse mifis från ZTE och Netgear. Några huaweimodem på hyllan.

2

Sv: Som att spela 3D schack: Self organizing network, SON, fixar sig själv

Spännande, tack för den matnyttiga infon.

Gillar prylar, 2G/3G/4G, den som har mest prylar när den dör vinner!